Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 12 feb 2020 11:45 

Beursverslag Fruit Logistica 2020, 5 – 7 februari 2020


Op de Fruit Logistica 2020, de belangrijkste beurs voor de internationale handel in groenten en fruit, heeft de groente- en fruitindustrie niet alleen haar grote veerkracht, maar ook haar enorme groeipotentieel laten zien. Ondanks de bijzondere uitdaging die de uitbraak van het coronavirus in China dit jaar vormde, vormde dit evenement opnieuw hét platform voor netwerken en marketing. Een recordaantal van meer dan 3.300 exposanten en meer dan 72.000 vakbezoekers uit de hele wereld kunnen nu hun opgedane contacten verzilveren in contracten. VLAM nam er samen met andere Belgische exposanten voor het eerst intrek in de gloednieuwe beurshal 27 en blikt terug op een succeseditie.

Filip Fontaine, algemeen directeur VLAM:

"We waren met 29 Belgische bedrijven in Berlijn, en onze exposanten melden dat de kwaliteit van de bezoekers bijzonder hoog was. Samen met Frankrijk is Duitsland onze belangrijkste markt en Fruit Logistica onderscheidt zich door de internationaliteit van haar bezoekers. De nieuwe Hal 27 is zeer aangenaam, zodat onze klanten er graag kwamen. Deze editie was dan ook een van de beste jaren."

Nieuwe hal, nieuwe beursstand

De delegatie van VLAM stond samen met andere Belgische exposanten voor het eerst in de gloednieuwe beurshal 27. Extra communicatie vooraf en tijdens de beurs hielp de bezoekers om hun vertrouwde Belgische contacten te vinden. Met een nieuwe beursstand zorgde VLAM alvast voor een opvallende aanwezigheid in de nieuwe hal. Bezoekers werden er verwelkomd in een gesmaakte stand, opgebouwd uit warm hout, strak zwart staal en kleurrijke sfeerbeelden. De productfoto’s werden daarbij afgewisseld door stijlvolle verwijzingen naar de regio Vlaanderen – België. Ook nieuw was dat alle VLAM-bedrijven van groenten, fruit, aardappelen en fruitbomen gemengd zaten in één paviljoen.

De standhouders waren alvast zeer tevreden met het nieuwe concept. De combinatie van eigen bedrijfscommunicatie en stijlvolle banners bovenaan zorgden ervoor dat de ruime VLAM-stand een blikvanger was in de hele hal. Net als vorig jaar, vormde duurzaamheid opnieuw een belangrijk thema van de beurs. Ook op de VLAM- stand stond 'organic produce' in de kijker.

De VLAM-deelname in de nieuwe hal ging niet onopgemerkt voorbij. Op woensdag 5 februari bracht Julia Klöckner, Duitse minister van Landbouw, een bezoek aan de VLAM-stand. Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, stipte tijdens het gesprek met de minister het belang van Duitsland als markt aan, en illustreerde zijn verhaal met enkele op-en-top Vlaamse specialiteiten zoals witloof en conferenceperen.

Verse groenten en fruit
De 18 aanwezige groente- en fruitbedrijven waren: Bel'Export, Boussier, BP Fruitcraft, Calsa, DBS/DBS Agro, Demargro, De Plecker - Lauwers, Devos Group, Dries Sebrechts Fruit (DSF), Frans Michiels Belgium (FMB), Gemex, Nicolaï Fruit, Pacbelimex, REO Veiling, Rotom/Orca, Vanco Belgium, Vergro en Wouters Fruithandel. Voorbijgangers konden kennismaken met het ruime aanbod in de centrale producttentoonstelling, waarbij zowel de traditionele sterkhouders als de noviteiten gepresenteerd werden.

25 jaar geleden werd het Flandria-label geïntroduceerd. Begonnen vanuit de witloof- en tomatensector, is het label intussen uitgegroeid tot een kwaliteitssysteem voor het hele assortiment aan Belgische groenten en inmiddels is het een van de grootste merken op de Europese markt. Dankzij de intense samenwerking van de verschillende veilingen binnen de LAVA-koepel, is het Flandria-label nu een vaste waarde, die staat voor producten van topkwaliteit, een duurzame productiewijze en beschikbaarheid in ruime volumes en uniforme sorteringen.

De LAVA-veilingen kiezen dit jaar resoluut voor doorgedreven digitalisering en kondigden tijdens Fruit Logistica hun Digital Experience Platform aan, een gezamenlijk initiatief van BelOrta, REO Veiling en Coöperatie Hoogstraten.

Aardappelen
Zes leveranciers van aardappelen keken ernaar uit om hun klanten te ontmoeten in Berlijn: Bart's Potato Company, Binst Breeding & Selection, De Aardappelhoeve, Pomuni, RTL Patat en Warnez.

Fruitbomen
Ook vijf producenten van fruitbomen waren aanwezig op de VLAM-stand om hun producten te presenteren aan een internationaal publiek: ABCz Group, Benelux Fruitservice, Carolus Trees, Depa Fruit en Zouk.  Nieuwsflash
 
Biedt gezuiverd afvalwater van Aquafin-installatie uitkomst tijdens droogte? Lees meer
 
 
Vragen omtrent tegemoetkoming frietaardappeltelers in NederlandLees meer
 
 
Droog tot kurkdroog! Lees meer
 
 
Egbert Lachaert nieuwe voorzitter van Open Vld Lees meer
 
 
Het irrigatienetwerk van ArdoLees meer
 
 
Referentiewaarden metingen potentieel uitspoelbare stikstof 2019Lees meer
 
 
EU: halting biodiversity loss and building a healthy and sustainable food system Lees meer
 
 
De aanpak van winderosie in de landbouwsector Lees meer
 
 
Captatieverbod in West-Vlaanderen concreetLees meer
 
 
Pesticidengebruik in EU moet halveren tegen 2030 Lees meer
 
 
Continuïteit van de productieketen en protectionistische maatregelen in de zuivelsectorLees meer
 
 
Gevolgen van de coronacrisis voor de varkenskwekers Lees meer
 
 
Ik wil innoveren, waar kan ik terecht? Lees meer
 
 
EC stelt ‘van boer tot bord’-strategie voor Lees meer
 
 
Ruim 23 miljoen euro extra steun voor getroffen landbouwers Lees meer
 
 
Vergoedingen voor beheerovereenkomsten 2019 uitbetaald Lees meer
 
 
Corona steun aardappelsector: volume aardappelvoorraad aangeven op uiterlijk op 31 mei Lees meer
 
 
COVID-19 : het crisis-overbruggingsrecht verlengd voor juni Lees meer
 
 
5 trends voor de voeding van morgen volgens jongerenLees meer