Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 mrt 2020 08:30 

Suikerproductie niet rendabel


In geen enkele lidstaat van de Europese Unie was de suikerproductie rendabel in 2019. Dat komt door de extreem lage suikerprijs.

In het Verenigd Koninkrijk was de suikerproductie het minst verliesgevend. Ook in Nederland en België is weinig tot niets verdiend aan de suiker, concludeert de Europese Commissie in een toelichting op de suikermarkt. Terwijl Nederland en België zeer efficiënt suiker kunnen produceren.
 
De situatie is wel verbeterd, meldt de Commissie in het Beheerscomité Suiker. “De suikerprijzen zijn gestegen, zowel op de wereldmarkt als in de EU.”
 
In december lag de gemiddelde verkoopprijs voor suiker op € 342, heeft de Commissie berekend. Dat is een stijging van € 22 in vier maanden. Suiker bracht in december vorig jaar € 28 per ton meer op dan eind 2018. De spotprijzen liggen inmiddels veel hoger, volgens de Commissie. Die bedragen gemiddeld € 450 tot € 460 per ton. In het noorden van Italië is dat zelfs € 510, in het zuiden van Italië € 530 en in Spanje € 535.

Volgens de Commissie stijgt de suikerprijs omdat de wereld voor het tweede jaar op rij afstevent op een tekort aan suiker. De productie daalt in de belangrijkste producerende landen. Rusland is het enige land waar de suikerproductie stijgt. Marktbureau FO Licht verwacht voor het lopende seizoen 2019-‘20 een wereldwijde productie van 174,0 miljoen ton en een verbruik van 185,0 miljoen ton. Dat leidt tot een tekort van 11,2 miljoen ton. Voor volgend seizoen 2020-‘21 verwacht FO Licht een productie van 184 miljoen ton bij een verbruik van 187 miljoen ton. Dat betekent een tekort van 3 miljoen ton. Marktbureau LMC voorziet voor dit seizoen een tekort van 7,3 miljoen ton en voor 2020-‘21 een tekort van 0,6 miljoen ton.

CIJFERS



  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer