Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 11 mrt 2020 18:41 

Italiaanse landbouw kreunt Corona


Na enige onduidelijkheid is de in- en uitvoer van Italiaanse levensmiddelen gegarandeerd. Agrarische belangenorganisaties spreken van een 'aanval op het agrofoodcomplex', vanwege de coronamaatregelen die afgelopen weekend drastisch zijn uitgebreid.

Italië staat bekend om de export van hoogwaardige voedselproducten onder merknaam van pasta en pizza, tot Parmezaanse kaas en Parmaham, soms beschermd door de Europese Unie wetgeving voor Beschermde Oorsprong Benamingen (BOB).
 
Dit sterke imago is normaal gesproken een groot voordeel, vertelt de in Rome gevestigde LNV-ambassadevertegenwoordiger Marguerite Sipman. De drang om de Italiaanse merkproducten te imiteren is dan ook groot. Maar vanwege de dramatische ontwikkelingen in Noord-Italië verandert dit grote voordeel nu in een groot nadeel. 'Made in Italy' dreigt nu een synoniem te worden voor de import van het Covid-19 virus.
 
Daarom gaat de president van de agrarische belangenorganisatie Confagricoltura, Massimiliano Giansanti, ter compensatie komende donderdag 12 maart in Brussel tijdens een speciaal ingelast EU-overleg bepleiten om de handelsoorlogen ter zijde te schuiven, daarbij met name doelend op de Verenigde Staten.
 
De Italiaanse boerenbelangenorganisatie Coldiretti spreekt van 'onterechte aanvallen op de Italiaanse agrofoodexport'. Vorige week kwamen er steeds meer meldingen binnen van geannuleerde contracten voor de levering van citrusvruchten, wijnen, kazen en sierteeltproducten en moeilijkheden bij het betreden van de eindbestemmingsmarkten. Nog voordat de Italiaanse regering dit weekend tot drastische opschaling van de quarantainemaatregelen besloot. Vanwege deze maatregelen mogen in het noorden van Italië circa 16 miljoen mensen niet zonder goede reden de regio verlaten. De nieuwe maatregelen gelden vooralsnog tot 3 april.
 
Even was het onduidelijk welke regels er voor het goederenvervoer zouden worden toegepast, vertelt Sipman. Inmiddels is duidelijk geworden dat er geen extra beperkingen gelden voor de in- en uitvoer van goederen, waaronder levensmiddelen. Het Italiaanse bedrijfsleven heeft van de regering geëist het vrije verkeer van goederen te garanderen en te bevorderen.  Nieuwsflash
 
Algemene Vergadering Phytofar 2020: Jaar van de plantengezondheid (en de mensengezondheid)! Lees meer
 
 
Ook Nederlandse boeren veel kopzorgen over droogteLees meer
 
 
Zijn homozygoot stress negatieve eindbeerlijnen de toekomst? Lees meer
 
 
Criteria FAVV-controles op kaas versoepeld Lees meer
 
 
Boeren mogen water halen bij TienseLees meer
 
 
ILVO en UGENT werken aan effectief en haalbaar hitteplan voor varkens Lees meer
 
 
Doe mee aan de Zomer van de Korte Keten Lees meer
 
 
Captatieverbod nu voor hele IjzerbekkenLees meer
 
 
Veldkeuringen vermeerderingspercelen pootaardappelen Lees meer
 
 
financiering ophaling en verwerking van krengen voor 2020Lees meer
 
 
Biedt gezuiverd afvalwater van Aquafin-installatie uitkomst tijdens droogte? Lees meer
 
 
Referentiewaarden metingen potentieel uitspoelbare stikstof 2019Lees meer
 
 
EU: halting biodiversity loss and building a healthy and sustainable food system Lees meer
 
 
Ik wil innoveren, waar kan ik terecht? Lees meer
 
 
Corona steun aardappelsector: volume aardappelvoorraad aangeven op uiterlijk op 31 mei Lees meer