Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 mrt 2020 08:04 

Land- en tuinbouw produceert genoeg voedsel voor iedereen


De Vlaamse productie van de meeste voedingsmiddelen, zoals groenten, aardappelen, rundvlees, varkensvlees, gevogelte, eieren en suiker overstijgt onze consumptie. Dat blijkt uit cijfers van de FAO Food Balance en STATBEL. Enkel voor fruit consumeren we beduidend meer dan we zelf produceren. Ook de volgende maanden blijft de voedselbevoorrading dus gegarandeerd en zullen er geen voedseltekorten zijn.

De laatste dagen is ons land in de greep van de coronacrisis en gelden strenge veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Ook in die moeilijkere omstandigheden blijft de land- en tuinbouw, samen met de hele agrovoedingsketen, de voedselbevoorrading verzekeren.

Dat er geen tekort is aan verse land- en tuinbouwproducten, blijkt uit de bevoorradingsbalans van de FAO Food Balance en STATBEL. De balans beschrijft de verhouding tussen productie, consumptie en buitenlandse handel. Bij een balans van 100% houden de voedselproductie en -consumptie elkaar in evenwicht.

Bevoorradingsbalans voor de belangrijkste voedingsmiddelen (Bron: FAO Food Balance en STATBEL)

Bevoorradingsbalans voor de belangrijkste voedingsmiddelen (Bron: FAO Food Balance en STATBEL)

De bevoorradingsbalans voor groenten bedraagt volgens de FAO Food Balance 135%. Vooral diepvriesgroenten zijn een belangrijk exportproduct. Bij fruit bedraagt de zelfvoorzieningsgraad daarentegen slechts 40%. Dat komt omdat we veel uitheems fruit invoeren dat we zelf niet kunnen produceren, zoals bananen en sinaasappelen.

Daarnaast produceren we ruim genoeg aardappelen voor eigen consumptie en kunnen we bovendien een groot volume exporteren. Hetzelfde geldt voor suiker.

Ook bij vlees (rund, varken, gevogelte, …) overstijgt de productie ruimschoots de binnenlandse vraag. Dat kan worden verklaard door de afname van de binnenlandse vleesconsumptie en een stijging in de uitvoer. Voor andere dierlijke producten is het overschot volgens de FAO Food Balance kleiner. Bij eieren zijn de productie en de consumptie aan elkaar gewaagd: de zelfvoorzieningsgraad bedraagt 95%. Bij melk is dat 110%.

De Vlaamse land- en tuinbouwsector zal dus ook tijdens de coronacrisis zorgen voor de productie van voldoende, gezond, duurzaam en veilig voedsel voor iedereen. Ongerustheid is dus niet nodig.



  Nieuwsflash
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer
 
 
Handhaving van de mestwetgeving Lees meer
 
 
Ontbossing en de opmaak van een boskansenkaart Lees meer
 
 
Afbouw van de varkensstapel Lees meer
 
 
Activiteitenverslag 2024 van het Vlaams LandbouwinvesteringsfondsLees meer
 
 
Mogelijke verschuiving van middelen voor plattelandsontwikkeling naar crisisbetalingenLees meer
 
 
Evaluatie en bijsturing van de brede weersverzekering Lees meer
 
 
Hans Bruyninckx IS opdrachthouder voor stroomgebiedbeheerplannen 2028–2033 Lees meer
 
 
Waarom zijn en blijven de aardappelprijzen laag?Lees meer