Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mrt 2020 16:19 

Wat bij grensboeren?


Ook de gemeente Beveren heeft haar grenzen met Nederland grotendeels op slot gedaan om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat roept vooral bij de landbouwers in de grensstreek vragen op. In grensgemeente Kieldrecht hebben veel landbouwers een grensoverschrijdend erf. Nu de meeste grenzen afgesloten zijn voor het verkeer moeten de grensboeren zelf een traject uitstippelen om tot op hun erf of bij de beesten te geraken.

Gelukkig nam de gemeente maatregelen voor onder andere grensarbeiders. Mensen die in vitale sectoren werken of een cruciaal beroep hebben, maar ze moeten wel een speciaal vignet voorleggen. Je kan dus voor absoluut noodzakelijke verplaatsingen de grens over, maar schending van het verbod op niet-essentiële reizen is strafbaar.

Pal op de grens, maar nog net op Belgische bodem, runnen Geert Meersschaert en zijn vrouw Kris Van Royen al dertig jaar de boerderij Saeftingherhof. Ze zijn gespecialiseerd in vlees van koeien die een groot deel van het jaar vrij rondlopen in het Verdronken Land van Saeftinghe. Daar staan geen grenspalen en de dieren maken geen onderscheid tussen Belgisch of Nederlands gras. De twee hebben dan ook besloten hun dieren binnen te houden tot in mei, maar toch voelen Geert en Kris een impact van de huidige crisis. “We zijn hier met zo’n zeven Belgische grensboeren die allemaal grond hebben op Nederlandse bodem”, legt Kris uit. “Er is nu een grensovergang die nog open is voor landbouwverkeer, en dat is noodzakelijk voor ons. We kennen allemaal onze weg hier, maar het is wel lastig dat sommige straten afgesloten zijn. Maar zolang we weg kunnen van ons erf aan de Belgische kant, is er geen probleem. De laatste keer dat de grenzen dicht gingen, was tijdens de mond- en klauwzeercrisis.”

Omdat Geert en Kris ook vlees verkopen vanop hun hof, komen er dus ook klanten langs. Veel, want het Saeftingherhof verkoopt nu dubbel zo veel vlees dan anders. “Vorig weekend hebben we een drive-in georganiseerd, waardoor de klanten niet uit de wagen hoeven te komen”, gaat Kris verder. “Het zijn zulke zaken die ons veel extra werk bezorgen.”



  Nieuwsflash
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer