Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 28 mrt 2020 07:45 

Bloemistenen en siertelers lijden miljoenenverlies


De Corona pandemie treft de sierteeltsector vol in het hart. De handel is zo goed als volledig stilgevallen en dit in volle aanloop naar het piekseizoen.
Voor de meeste sierteeltproducten wordt immers 20% (boomkwekerij volle grond) tot 85% (perk- en balkonplanten) van de omzet gerealiseerd in de periode van 15/03 tot 10/05 (Moederdag).
Siertelers begrijpen dan ook niet waarom bloemenwinkels en tuincentra in Nederland en Duitsland wel mogen open blijven.

“Met het voorjaar aan de gang, met de komende feestdagen zoals Pasen, communiefeesten en Moederdag zou de Vlaming nu massaal naar tuincentra of bloemen- en plantenwinkels trekken om zijn of haar tuin of terras op te fleuren en bloemen te schenken.”, zegt Pieter van Oost van AVBS. De huidige verplichte sluiting van bloemenwinkels en tuincentra  heeft een zware invloed op de verkoop van bloemen en planten in het binnenland. Thuisverkoop van bloemen en planten mag sinds dinsdag ook niet meer. “De prijs voor sommige teelten en bloemen is ronduit dramatisch gedaald en onverkocht product moet vernietigd worden. Siertelers zijn in paniek en schreeuwen om hulp.”

Bovendien ondervindt - als gevolg van de verspreiding van het Coronavirus in Europa - de gewoonlijke export naar besmette gebieden bijzonder veel hinder. Tal van bestellingen vanuit Frankrijk (op jaarbasis meer dan 229 miljoen euro) en Italië worden sinds midden maart geannuleerd. De handel naar Oostenrijk, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk… is stilgevallen. De Belgische Euroveiling is gestopt met de klokverkoop en vele handelaars in sierteeltproducten hebben zelfs de deur gesloten.

Rekening houdend met het realistisch scenario dat de maatregelen in duur worden verlengd, waardoor de omzet kan teruglopen, afhankelijk van het product, van 60% (zaden en plantgoed) tot zelfs 90% (perk- en balkonplanten) dreigt het verlies aan omzet voor de sector op te lopen tot 135 miljoen euro.

Gulle schenkers, zware verliezers

Bloemist Rik Degryse van de Boskanjer uit de Hoge Ieperweg in Merkem is al jaren alom bekend voor zijn prachtig gekweekte anjers. Door de coronacrisis stort die bloemenmarkt in elkaar, zodat Rik met een berg overschot aan bloemen zit.Wij kweken al 30 jaar anjers, meer dan 1 miljoen stuks per jaar in 24 soorten kleurschakeringen. Ons afzetgebied loopt, naast een klein stukje Belgenland, in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en vooral de Scandinavische landen. Maar nu hakt de crisis er zwaar in en moeten we noodgedwongen onze productie met 70 procent terugschroeven. We zitten nu in volle crisisperiode en de wetgever bijt eveneens toe. In ons Belgenlandje kennen we toch een eigenaardige wetgeving, die dikwijls uit twee maten en twee gewichten bestaat. Wij, die inlandse producten 'bloemen' verkopen moeten onze deuren sluiten en de grootwarenhuizen die voor 80 procent ingevoerde bloemen in de rekken hebben, mogen die vrank en vrij naast hun voedingswaren over de toonbank laten gaan. En dan durven ze nog in hun warenhuis aanplakken 'wij steunen onze landbouwers'", haalt een ontgoochelde Rik Degryse aan.
Met hart en ziel

Met de Boskanjer bereikt Rik Degryse heel wat mensen. "Zijn mooie anjers belanden in vele winkels en vooral over de grenzen, in het buitenland", vertelt Nancy Syx. "Maar de meeste anjers geraken niet meer verder dan de koeling in de serre. Er zit niet alleen veel arbeid en tijd in het opkweken van de anjers, hij doet het ook overtuigend met hart en ziel. Vandaar dat Rik de bloemen liever weggeeft. Hij kan het niet over zijn hart krijgen om ze te vernietigen. En als je dan op die manier zoveel mensen blij en gelukkig kan maken, dan zit het goed, dan voelt het goed."

"De rvt's van Merkem (2.160), Reninge (1.300) en Houthulst (2.800) konden al genieten van de mooie boeketten. Zo fijn om al die foto's van gelukkige en lachende mensen op Facebook te zien passeren. Via Anne, een gemeenschappelijke vriendin, kwam de vraag of ik nog voorzieningen kende die content zouden zijn met een bloemetje. Ik woon in Bikschote en het dichtstbij is rvt De Boomgaard in Langemark. Na een telefoontje kon ik al met Rik afspreken. De auto werd overvol geladen met 2.080 anjers en deze bloemen werden afgeleverd aan de receptie van wzc De Boomgaard in Langemark, waar de emmers al klaar stonden. Die zouden dan in mooie gemengde boeketjes naar de bewoners en het personeel gaan. Wat dan volgde, was alleen nog maar... genieten! En dat kon alleen door een vriendelijke en vooral gulle gever Rik Degryse, een hele dikke dankjewel Rik", besluit Nancy Syx.

Vergoeding overheid/Europa

Een opkoopregeling dringt zich op en moet de schade voor vernietiging - wegens onverkoopbaar product - helpen opvangen. Syndicaten pleiten eveneens voor een vrijstelling van sociale zekerheidsbijdragen voor siertelers met behoud van pensioenopbouw en voor uitstel - zo nodig zelfs afstel - van andere bedrijfslasten om de nodige cash op bedrijfsniveau houden. Verder vragen ze voor gewaarborgde overbruggingskredieten voor de sector om de opzet richting volgend seizoen te verzekeren. Tot slot kunnen ook brede promotiecampagnes de aankoop van bloemen en planten van bij ons in de volgende seizoenen ondersteunen. Maar daarvoor moet de verkoop aan particulieren mogelijk blijven.

Eerder deze week heeft België aangedrongen om snel in een algemene financiële vergoeding te voorzien voor land- en tuinbouwproducten die niet op tijd worden verkocht, opgehaald of verwerkt ten gevolge van de crisis. In het bijzonder voor de sierteelt, aardappelen, bepaalde groenten en zuivel mag er niet getalmd worden.

We blijven hierop doorhameren!!!

   Nieuwsflash
 
Algemene Vergadering Phytofar 2020: Jaar van de plantengezondheid (en de mensengezondheid)! Lees meer
 
 
Ook Nederlandse boeren veel kopzorgen over droogteLees meer
 
 
Zijn homozygoot stress negatieve eindbeerlijnen de toekomst? Lees meer
 
 
Criteria FAVV-controles op kaas versoepeld Lees meer
 
 
Boeren mogen water halen bij TienseLees meer
 
 
ILVO en UGENT werken aan effectief en haalbaar hitteplan voor varkens Lees meer
 
 
Doe mee aan de Zomer van de Korte Keten Lees meer
 
 
Captatieverbod nu voor hele IjzerbekkenLees meer
 
 
Veldkeuringen vermeerderingspercelen pootaardappelen Lees meer
 
 
financiering ophaling en verwerking van krengen voor 2020Lees meer
 
 
Biedt gezuiverd afvalwater van Aquafin-installatie uitkomst tijdens droogte? Lees meer
 
 
Referentiewaarden metingen potentieel uitspoelbare stikstof 2019Lees meer
 
 
EU: halting biodiversity loss and building a healthy and sustainable food system Lees meer
 
 
Ik wil innoveren, waar kan ik terecht? Lees meer
 
 
Corona steun aardappelsector: volume aardappelvoorraad aangeven op uiterlijk op 31 mei Lees meer