Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 apr 2020 16:12 

Corona crisis: update landen bloemen en planten


Royal FloraHolland houdt nauwgezet de ontwikkelingen rondom het coronavirus in de gaten om onze (lid)aanvoerders, kopers, medewerkers en bezoekers van onze locaties veilig en gezond te houden. Daarnaast informeren we u over de gevolgen van het coronavirus op de Nederlandse en internationale sierteeltmarkt. Dit is aangevuld met nieuws van onze eigen bronnen, collega's van Royal FloraHolland.

België

AVBS/BB bleef de voorbije weken hameren op het opengaan van alle tuincentra en niet enkel deze met (dieren)voeding in het assortiment. Deze tussenkomsten hebben ervoor gezorgd dat dit punt mee opgenomen is op de agenda van de volgende vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.
Sinds de quarantaine heeft Plantiful.be, gespecialiseerd in vetplanten en cactussen, een significante stijging in de verkoop via hun webshop. De webshop compenseert zo gedeeltelijk de achterstand die hun kwekers oplopen in deze crisisweken, maar het blijft uiteraard maar een druppel op een hete plaat. Omdat de planten nu op zijn best zijn qua kwaliteit voor verkoop, is het zonde ze proberen vast te houden in de kassen tot na de crisis. Bovendien gebruikt de kweker de normaal vrijgekomen ruimte om de plantjes voor volgend seizoen klaar te stomen.

Polen

De overheid heeft op 9 april 2020 verlenging aangekondigd van de Corona maatregelen, met een waaier aan verschillende data: vanaf 16 april 2020 is iedereen verplicht om buitenshuis een mondkapje te dragen. De huidige restricties in het openbare leven zoals sluiting van winkelcentra en horeca blijft in stand tot 19 April 2020, het (internationale) vlieg- en treinverkeer blijft opgeschort tot 26 April 2020, en grensrestricties voor buitenlanders blijven in stand tot 3 mei 2020. De verplichte 14-dagen quarantaine voor mensen (incl grenswerkers) die wel Polen in mogen blijft in stand tot 3 mei 2020. (Bron: Landbouwattaché Netwerk Ministerie van LNV, 10-04-2020)

Rusland

Russische bloemenkwekers moeten dagelijks een miljoen rozen vernietigen. Dankzij COVID-19 is de vraag naar bloemen dramatisch gedaald, is de detailhandel bijna gestopt en moeten de bloemenkwekers 1,2 miljoen rozen per dag afvoeren, kondigde The Association "Greenhouses of Russia" aan.

Zweden

In Zweden zijn tuincentra, andere winkels en restaurants niet gesloten vanwege corona. In het Scandinavische land gaat het verder, zegt Jan Janssen, inkoper van tuincentrumketen Blomsterlandet. "Het seizoen begint nu, ik ben gevestigd in het zuiden van Zweden. Sommige winkels hebben nog winter, in het hoge noorden ligt nog 2,6 m sneeuw. Onze tuincentra zitten gewoon vol met voorraad. De zaken gaan nog steeds elke dag. Daar zijn wij en onze leveranciers blij mee. Tot dusver hebben we geen enkel probleem met transport en logistiek. Er is grenscontrole in Denemarken, wat automatisch voor enige vertraging zorgt, maar zo erg is het niet."



  Nieuwsflash
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer