Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 17 mei 2020 11:22 

Kurkdroog: de landbouw ziet af


De zomer moet nog beginnen en er dreigt al een tekort aan water. Dat komt door de extreem droge maand april. En mei is al niet veel beter. Landbouwers en siertelers moeten sproeien en zien een achterstand in de gewassen.

Normaal gezien valt er in april gemiddeld 51 liter water per vierkante meter, nu was dat maar 19 liter. Mei was tot nu toe niet veel natter. En ook voor de komende week wordt geen druppel regen voorspeld.

Gevolg: poederdroge akkers, gewassen die maar niet willen schieten en planten die onder een laag stof liggen. Want door de felle wind waait alle droge aarde en zandgrond weg. Experts zeggen dat de lente nog nooit zo droog was in meer dan honderd jaar. De oorzaak van dit alles is volgens weerman Frank Duboccage dat ons weer de jongste tijd bijna constant bepaald wordt door hogedrukgebieden die de regenzones op afstand houden.

“Gewassen snakken naar water want de grond is kurkdroog. Als het niet regent zullen bieten, maïs en andere gewassen kleiner zijn dan normaal en dat heeft grote gevolgen voor de opbrengst van de landbouwer”, zegt Hendrik Van Damme van het Algemeen Boerensyndicaat.

De West-Vlaamse chrysantenkweker Peter Meuleman vond de jongste dagen zijn jonge potchrysanten onder een dikke laag stof door opwaaiende zandgrond. “Binnenkort moeten ze de grond in, maar bij deze droogte is dat niet evident”, klinkt het.

Omdat het nu een belangrijke periode is voor de landbouw en sierteelt, moet er op veel plaatsen al gesproeid worden. Dat kost niet alleen extra geld, het is te vroeg op het seizoen. Als we een warme droge zomer krijgen, zal het water gerantsoeneerd worden.
Nog nooit was het zo vroeg op het seizoen zo kurkdroog: gouverneurs maken zich klaar om maatregelen te nemen

In de provincie Antwerpen heeft gouverneur Cathy Berx al een captatieverbod uitgevaardigd voor tien kleine waterlopen in de provincie Antwerpen. Het is verboden om water uit de waterlopen op te pompen. Het gaat om de Laarse Beek, Zwanebeek, Kleine beek, Molenbeek, Tappelbeek, Delfte Beek, Bosbeek, Rode Loop, Loeijens Neetje en Merkske. Veehouders mogen wel nog water oppompen om hun dieren van drinkwater te voorzien. Als het zo blijft, zullen collega-gouverneurs dat voorbeeld snel moeten volgen.

“Na de droge zomers van 2018 en 2019 is het grondwater amper weer op een aanvaardbaar niveau geraakt. Een nieuwe droge zomer kunnen we missen als kiespijn”, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij.

Vorige week is de Droogtecommissie al samengekomen. Dat is vroeger dan normaal. “Momenteel zijn de debieten op verschillende waterlopen lager dan normaal voor de tijd van het jaar. Dit is het geval in de omgeving van de Dijle, het zuidelijke Demer- en Maasbekken. In het westen van Vlaanderen zijn in een extra aantal waterlopen lage en zeer lage debieten waargenomen. Op ongeveer 90 procent van alle locaties in Vlaanderen is het grondwaterpeil de voorbije maand gedaald. In 30 procent van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag en in 33 procent zijn ze laag voor de tijd van het jaar. Er zijn momenteel geen problemen met de drinkwaterbevoorrading”, klinkt het .

Toch zal het snel en veel moeten regenen om niet in de problemen te komen. “Want door het coronavirus zullen veel mensen niet met vakantie gaan dit jaar en thuis het zwembad vullen. Als het niet gaat regenen en de droogte blijft aanhouden, zullen er maatregelen moeten komen”, voorspelt professor Waterbeheer aan de KU Leuven, Patrick Willems.

De komende zeven dagen wordt er alleszins nog geen regen verwacht, zeggen onze weersvoorspellers. Hoe dan ook is de kans groot dat we vroeger dan andere jaren geen tuinen meer zullen mogen besproeien of geen auto’s meer zullen mogen poetsen met leidingwater.

LEES OOK: droogste lente sinds 1901



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer