Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel

 21 mei 2020 09:18 

Pesticidengebruik in EU moet halveren tegen 2030


Pandemie of niet, Frans Timmermans – de man van de Green Deal binnen de Europese Commissie – presenteert vandaag in dat kader een nieuwe strategie om de biodiversiteit in de EU tegen 2030 te verbeteren en ons voedselsysteem duurzamer en gezonder te maken. De ontwerptekst over biodiversiteit legt zelfs expliciet een verband met de uitbraak van covid-19: ‘Het risico op uitbraken van ziektes, waaronder pandemieën, neemt toe naarmate de natuur vernield wordt.’

Volgens de ontwerptekst, die nog altijd gewijzigd kan worden tijdens de vergadering van het college vanmorgen, moet het gebruik van pesticiden in de Europese landbouw tegen 2030 gehalveerd en dat van meststoffen met minstens 20% verminderd worden. Biologische landbouw moet tegen 2030 minstens een kwart van het Europese landbouwareaal beslaan en minimum 30% van het Europese landoppervlak moet beschermd zijn – nu is dat 26 procent. Er komt een plan om de komende tien jaar drie miljard bomen te planten. Steden met meer dan 20.000 inwoners worden opgeroepen tegen eind 2021 een plan op te stellen om de openbare ruimte te vergroenen.

De landbouw in de EU is verantwoordelijk voor 11 procent van de broeikasgassen, en bijna 60 procent daarvan heeft volgens de Commissie te maken met de intensieve veeteelt. ‘Minder vleesverbruik zal het risico op ziektes zoals kanker verlagen, maar ook de impact van het voedsel­systeem op het milieu verminderen’, staat in de ontwerptekst over de ‘boer-tot-bord’-strategie.

Maar tot opluchting van de landbouwsector en tot ongenoegen van Greenpeace vermeldt de strategie niets over het terugdringen van de vleesproductie in de EU. Om de klimaatimpact van de veeteelt te verkleinen, verkiest de Commissie ‘het op de markt brengen van duurzame en innovatieve voedseladditieven’ en legt ze verder de verantwoordelijkheid bij de consument.

‘Burgers sturen in grote mate welk voedsel geproduceerd wordt, hoe dat gebeurt en waar het vandaan komt’, aldus de tekst. Daarom moet de productinformatie verder verduidelijkt worden, bijvoorbeeld over voedingswaarde en oorsprong, via verplichte labels op de voorkant van verpakkingen.

Het is nu aan de lidstaten en het Europees Parlement om die strategieën te steunen en in beleid om te zetten. Dat belooft nog stevige debatten op te leveren, gezien de grote belangen. De producenten van pesticiden zijn gekant tegen de invoering van bindende normen en pleiten voor innovatie. Milieuorganisaties vinden een ­reductie met 50 procent niet ver genoeg gaan en de landbouworganisaties drongen nu al aan op uitstel van de strategie wegens de pandemie.

‘De kracht van deze strategieën is dat ze naar alle aspecten kijken: landbouw, gebruik van antibiotica en pesticiden, onze voedselpatronen’, zegt Kathleen Van Brempt (SP.A), Europese partijgenote van Timmermans. ‘Maar wat mij betreft, moeten we in het Europees Parlement dit voorstel aanscherpen en het gebruik van pesticiden al tegen 2025 halveren met het oog op een uitfasering tegen 2050.’

‘Ik mis ook de afdwingbaarheid in de rest van de wereld via ons handelsbeleid: hoeveel van het eten op ons bord komt niet van buiten de EU? Het is positief dat de Commissie inzet op het creëren van een draagvlak om het vleesverbruik te verminderen. Als we de vleesproductie verminderen in de EU, maar meer vlees gaan importeren van buiten de EU, heeft dit niet veel zin. Dan verkies ik een koe van bij ons waarvan het vlees aan de Europese normen beantwoordt.’



  Nieuwsflash
 
Eerst corona, nu droogste lente in 119 jaar: voor West-Vlaamse landbouw grootste ramp in 45 jaarLees meer
 
 
Lente van 2020 is officieel zonnigste ooit sinds 1887 Lees meer
 
 
Handelshuurlening tot maximaal €35.000 voor ondernemers in problemen door coronamaatregelen Lees meer
 
 
Biologische landbouw in Vlaanderen zit in de lift Lees meer
 
 
Voorjaarsdroogte breekt alle records Lees meer
 
 
Winkelkar blijft duurder dan voor coronacrisisLees meer
 
 
Staalname-applicatie (SNapp) breidt uit met extra aanvraag- en opvolgingsmogelijkhedenLees meer
 
 
Nog zeker een week geen druppelLees meer
 
 
‘SD Worx Employment Tracker’: welke bedrijven houden stand tijdens de coronacrisis? Lees meer
 
 
Vrijdag 12 juni is uiterste wijzigingsdatum van de verzamelaanvraag Lees meer
 
 
Piet Vandermersch vraagt meer ondersteuning voor landbouwsector om droogteperiode aan te pakkenLees meer
 
 
Toestand wintergranen 25-26 mei 2020 Lees meer
 
 
L’AFSCA et Corona: le redémarrage de votre activité Lees meer
 
 
Corona - FAVV herstart activiteitLees meer
 
 
Hoe aardappelen telen binnen MAP VI? Lees meer
 
 
Zuhal Demir wil bevoegdheid om heel Vlaanderen captatieverbod op te leggen Lees meer
 
 
Algemene Vergadering Phytofar 2020: Jaar van de plantengezondheid (en de mensengezondheid)! Lees meer
 
 
Ook Nederlandse boeren veel kopzorgen over droogteLees meer
 
 
Zijn homozygoot stress negatieve eindbeerlijnen de toekomst? Lees meer
 
 
Criteria FAVV-controles op kaas versoepeld Lees meer
 
 
Boeren mogen water halen bij TienseLees meer
 
 
ILVO en UGENT werken aan effectief en haalbaar hitteplan voor varkens Lees meer
 
 
Doe mee aan de Zomer van de Korte Keten Lees meer
 
 
Captatieverbod nu voor hele IjzerbekkenLees meer
 
 
Veldkeuringen vermeerderingspercelen pootaardappelen Lees meer
 
 
financiering ophaling en verwerking van krengen voor 2020Lees meer
 
 
Referentiewaarden metingen potentieel uitspoelbare stikstof 2019Lees meer
 
 
EU: halting biodiversity loss and building a healthy and sustainable food system Lees meer
 
 
Ik wil innoveren, waar kan ik terecht? Lees meer
 
 
Corona steun aardappelsector: volume aardappelvoorraad aangeven op uiterlijk op 31 mei Lees meer