Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 mei 2020 13:29 

Nog zeker een week geen druppel


"Het blijft nog minstens 7 dagen droog, tot woensdag 3 juni", dat zeggen VRT-weermannen Bram Verbruggen en Frank Deboosere. En de droogteperiode kan in juni langer aanhouden als een nieuw hogedrukgebied ons weer domineert. Een hogedrukgebied ligt ook mede aan de basis van het laagje stof op uw auto of op uw ramen thuis.

Verbruggen en Deboosere baseren zich op het doorgaans betrouwbare Europese weermodel ECMWF. "De laatste voorspellingen gaan voor een droogte tot 3-4 juni. Mocht er neerslag vallen, zal het erg weinig zijn: 1 à 2 liter per vierkante meter. Niet de grote hoeveelheid regen die de natuur nodig heeft. " Verbruggen geeft ook aan dat het problematisch blijft voor het grondwater in België. "De grondwaterkaart kleurt kurkdroog-(donker)bruin", tweet hij.

Het huidige warme weer blijft aanhouden door het aantal opeenvolgende hogeluchtdrukgebieden van de afgelopen weken. Zo was het in de maand april ook droog. "Storingen vinden hun weg niet tot bij ons door het gedrag van de straalstroom", vertelt Verbruggen.

Dat zegt ook collega Frank Deboosere in "Nieuwe feiten" (Radio 1). Die straalstroom is een "stroom" van lucht die zich op tien kilometer hoogte beweegt. Deboosere: "Op die hoogte waait het erg hard met snelheden tot zelfs 300 km/u. Die harde wind komt door het grote temperatuurverschil tussen wat er aan de evenaar gebeurt en wat er aan de polen gebeurt." Is die stroom actief, dan krijgen we veel variatie in ons weer.

"Als het temperatuurcontrast heel groot is, waait het hard en gaat de straalstroom rechtlijnig. Maar als de snelheden minder groot worden, gaat de stroom meanderen (kronkelen). Door de klimaatopwarming zijn de temperatuurverschillen niet zo groot meer. Het warmt meer op aan de polen. De straalstroom is minder krachtig en meandert. Dan verloopt alles een stuk trager en kan een bepaalde weerfase veel langer duren. De turbo is nu een beetje weg, de straalstroom lanterfant."

Wellicht is het u ook al opgevallen dat er veel stof in de lucht hangt met regelmatig een laagje op onze auto's en ramen. De luchtkwaliteit is minder.

Dat heeft ook te maken met de droogte. Gronden staan poederdroog en bij een windje dwarrelt dat al eens rond. Maar ook een hogedrukgebied speelt een rol. Zo'n drukgebied boven ons land duwt lucht naar beneden, bijvoorbeeld rook uit een schoorsteen. "Maar evengoed de grote hoeveelheden stuifmeel die er dit seizoen zijn en soms ook woestijnzand", verklaart Bram Verbruggen. 

Hoe ziet het eruit voor de weersvoorspellingen ná 3 juni? Krijgt regen de kans om het stof weg te spoelen? Verbruggen: "Ofwel krijgen we een lagedrukgebied en dat betekent een beetje regen, ofwel een nieuw hogedrukgebied en dan blijft het droog. Het is het vierde jaar op rij dat we een droogteperiode kennen. De kans is groot dat we dat volgend jaar opnieuw meemaken." Het is een trend aan het worden.

genormaliseerde index van de gecumuleerde neerslag van de afgelopen 90 dagen (SPI-3)

DROOGTE 2020

 

   Nieuwsflash
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Blue Deal: actieplan tegen watertekort Lees meer
 
 
Het opnieuw samenstellen van de SALVLees meer
 
 
Hervorming GLB: Renew Europe stelt paper voor Lees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Droogte 2020: bij 8 droogste jaren sinds 1906 Lees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer
 
 
Biodiversiteitsrapport BelgiŽ 2020Lees meer
 
 
Bestrijding droogteLees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer