Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 mei 2020 13:47 

Winkelkar blijft duurder dan voor coronacrisis


Supermarktketens mogen dan wel opnieuw promotie voeren, als consument betalen we aan de kassa toch nog altijd meer dan voor de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Test-Aankoop. Opvallend daarbij is dat vooral Colruyt nog altijd ruim 5 procent duurder is dan voor de lockdown, zo blijkt uit het onderzoek. Colruyt zelf betwist dat en benadrukt dat ze ook in coronatijden de laagste prijzen garanderen.

Sinds de coronacrisis betaalden we meer in het warenhuis. De reden is vrij simpel: de Veiligheidsraad besliste om promoties te verbieden om zo het hamstergedrag af te remmen. Maar vandaag mag er weer volop reclame worden gemaakt, en toch is de initiële prijsopstoot verre van weggewerkt. Dat zegt Simon November, woordvoerder van Test-Aankoop, dat geregeld een korf van 267 niet-bederfbare producten vergelijkt in de verschillende warenhuizen. Het gaat om kruidenierswaren, verzorgingsproducten, dranken en zuivel van zowel (inter)nationale merken als huismerken en witte producten. Geen verse producten, want die prijzen durven al eens te schommelen.

“Begin april, toen de oorspronkelijk geplande promoties opnieuw werden toegelaten, was er een kleine prijsdaling van zo’n 1 procent bij Colruyt, Collect&Go en Cora”, zegt November. “Daarna had de terugkeer van de bonusfolders met nieuwe prijskortingen bij Albert Heijn een duidelijk effect. Ook in de eerste twee weken van mei was er een hoopgevende dalende tendens bij Colruyt, Collect&Go en Carrefour Hyper. Toch lag hun prijsniveau toen nog steeds 4 procent en 3 procent boven dat van begin maart.”

Die trend lijkt nu helaas te keren, stelt November. Colruyt is momenteel 5,2 procent duurder dan begin maart. Bij Collect&Go gaat het, in diezelfde periode, om een stijging met 4,1 procent en bij Carrefour Hyper om 3,7 procent. Bij Albert Heijn is het prijsniveau op dit moment 1,5 procent duurder dan begin maart. Bij Delhaize is de stijging ten opzichte van toen beperkt tot 0,5 procent. Match en Intermarché zijn zelfs net iets goedkoper dan begin maart.

Volgens Yana Morren van Colruyt is de keten verbaasd over de resultaten van het onderzoek. “Ze kloppen niet met onze eigen analyses en prijsmetingen. Colruyt garandeert altijd de laagste prijs. Klanten kunnen hiervoor nog altijd op hun beide oren slapen, ook in deze wat moeilijkere tijden”, klinkt het in een reactie.

Gino Van Ossel, professor Retail & Trade Marketing aan Vlerick Business School, zou het unfair vinden om nu te stellen dat warenhuizen geprofiteerd hebben van de coronacrisis. “Dat ze goed geboerd hebben de jongste paar maanden, daar is geen twijfel over. Overal is de omzet fors gestegen. Maar ze hebben toch ook grote inspanningen geleverd om de bevoorrading op punt te houden, vaak in moeilijke omstandigheden. En ze hebben ook veel extra kosten moeten maken.” Voor Van Ossel is het duidelijk dat de promoties nog niet opnieuw op volle kruissnelheid zijn gekomen. Hij is er rotsvast van overtuigd dat de situatie zich dan snel zal herstellen.

Carrefour heeft intussen een prijsdaling aangekondigd voor 1.000 producten vanaf 27 mei. Colruyt stopte een reductiebon van 3 procent in de brievenbussen die geldig is van 25 mei tot en met 2 juni.



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer