Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 mei 2020 17:26 

Lente van 2020 is officieel zonnigste ooit sinds 1887


De weerkundige lente van dit jaar is officieel de zonnigste lente sinds het begin van de metingen van de zonneschijnduur in 1887 in Ukkel. Dat meldt VTM-weerman David Dehenauw op Twitter.

Er zijn vrijdag meer dan 707 uren zonneschijn geteld. Zo sneuvelt het record van 2011, dat al een straf jaar was met 707 uren.

“Donderdag registreerde het KMI 698 uren zon sinds 1 maart”, zegt Dehenauw. “Vandaag zijn daar reeds 10 uren bijgekomen.” Dat maakt dat de lente van 2020 meer zonneschijnuren heeft dan de lente van 2011.

Dat het om een straf record gaat, is wel duidelijk. Het KMI registreert namelijk gemiddeld 464 uren zonneschijn.

Een langdurige blokkade van hoge druk heeft ervoor gezorgd dat er de afgelopen weken veel minder neerslag is gevallen dan normaal. “We kampen in de Benelux daardoor reeds vroeg op het jaar met een uitzonderlijke droogte”, duidt Lander Van Tricht, weerexpert bij NoodweerBenelux en klimatoloog aan de VUB. Het tekort is ondertussen al opgelopen tot meer dan 100 liter water per vierkante meter.

Tot nu toe viel er in april en mei samen 24,4 liter water per vierkante meter in Ukkel en dat is ruim onder de normale hoeveelheid van 118 liter. Hiermee is de lente van 2020 de droogste sinds 1893. Het droge weer wordt veroorzaakt door persistente hogedrukgebieden die voortdurend op dezelfde plaats blijven hangen. In de meteorologie heet dat een ‘blokkade’.

De Atlantische regenzones worden in een ruime boog omgeleid naar Noord-Europa en de buien vallen in Oost- en Zuid-Europa, volgens de weerdienst. Het gebrek aan neerslag laat zich duidelijk zien in de natuur met grondwatertafels die snel zakken tot een laag niveau en veengebieden die droog komen te liggen. Ook de jonge gewassen in de landbouw groeien door de droogte veel trager of zelfs helemaal niet. Daarnaast verhoogt de droogte ook de kans op hogere temperaturen. “De verdamping van vocht koelt de omgeving immers af, waardoor de extremen lager blijven. Dit effect is het meest uitgesproken in de Kempen”, aldus Van Tricht.

Komende dagen blijft het zonnig, droog en warm. De temperaturen stijgen elke dag tot ruim 20°C. Mogelijke hoge bewolking vanuit Duitsland verschijnt vanaf zondag boven onze contreien. Begin volgende week wordt het nog warmer. Op dinsdag en woensdag stijgt het kwik tot 25-30°C in de schaduw. “Donderdag tonen de weermodellen vervolgens een overgang naar een westelijke tot noordelijke luchtcirculatie, die moeilijk gepaard gaat met neerslag van betekenis”, aldus NoodweerBenelux. Ook koeler weer staat dan op het programma.

Tijdens de overgang tussen het warme en frissere weer zijn woensdag en donderdag onweersbuien mogelijk. Die brengen eventueel veel neerslag op korte tijd, maar vullen de grondwatertafel weinig aan. Bij een hoge neerslagintensiteit kan het water immers niet infiltreren in de bodem en stroomt het snel af naar beken en rivieren. “Met de droogte in het achterhoofd zijn dan ook modderstromen mogelijk in heuvelachtig terrein”, besluit de weerdienst.  Nieuwsflash
 
Brede weersverzekeringen erkend voor premiesubsidie in 2021: nieuwkomer Vanbreda Risk and BenefitsLees meer
 
 
Droogte/hitte 2020 - VLM nitraatresidu: verslag onafhankelijk expert van tel voor bezwaarLees meer
 
 
Droogte en hitte 2020: in gang zetten procedure erkenning tot rampLees meer
 
 
Droogte 2020: regionale verschillen op kaartLees meer
 
 
Blue Deal: actieplan tegen watertekort Lees meer
 
 
Het opnieuw samenstellen van de SALVLees meer
 
 
Hervorming GLB: Renew Europe stelt paper voor Lees meer
 
 
Respecteer de hygiŽnische voorzorgsmaatregelen bij bezoek aan land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Nationaal Energie- en Klimaatplan 2021-2030: wat zal de klimaatverandering ons kosten?Lees meer
 
 
Suikercampagne start twee dagen laterLees meer
 
 
Droogte 2020: bij 8 droogste jaren sinds 1906 Lees meer
 
 
Meld nu jouw nitraatresiducontrole aan via SNapp!Lees meer
 
 
Covid 19 overbruggingsrechtLees meer
 
 
Socio-economische impact van klimaatverandering in BelgiŽLees meer
 
 
Biodiversiteitsrapport BelgiŽ 2020Lees meer
 
 
Bestrijding droogteLees meer
 
 
Proefresultaten granen 2020Lees meer