Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 30 jul 2020 08:19 

Corona - Nederland: frietcompensatie tot max €25.000 nu aan te vragen


RVO heeft het online loket geopend voor de vaststelling van de compensatiebedragen voor telers van fritesaardappelen. Telers met een schade tot €25.000 kunnen nu hun definitieve aanvraag indienen, dat meldt BO-Akkerbouw.

Telers kunnen hun voorlopige aanvraag ook wijzigen of intrekken, als het overschot aan aardappelen anders uitpakt dan oorspronkelijk ingeschat. In totaal is er door bijna 1.200 aardappeltelers voor ongeveer 900.000 ton fritesaardappelen een voorlopige aanvraag ingediend. Gerekend met een compensatiebedrag van 6 cent per kilo komt dat uit op een bedrag van circa €54 miljoen.

50 miljoen plafond
De regeling is gemaximeerd op €50 miljoen. Als in september blijkt dat er nog steeds meer dan €50 miljoen wordt aangevraagd, dan wordt het bedrag van 6 cent per kilo voor alle aanvragers gekort. Maar de kans bestaat dat telers hun voorlopige aanvragen wijzigen of intrekken. Zodra het totaalbedrag daardoor onder de €50 miljoen zakt, wordt het compensatiebedrag definitief vastgesteld op 6 cent per kilo en kan RVO meteen uitkeren op basis van de definitieve aanvragen.

De situatie voor telers is nu als volgt:

  • Voor bedragen tot €25.000 kunnen telers tot en met 31 augustus hun definitieve tegemoetkoming aanvragen op de website van RVO. Telers kunnen zelf de benodigde formulieren invullen en opsturen. Er is geen verklaring van een accountant nodig.
  • Voor tegemoetkomingen boven de €25.000 is nog niet bekend wanneer deze kunnen worden aangevraagd. RVO overlegt momenteel met het ministerie van Landbouw over de eisen. Zodra er duidelijkheid is, zal RVO de spelregels bekendmaken.
  • Alle telers die in de aanmeldperiode een voorlopige aanvraag voor tegemoetkoming hebben ingediend kunnen deze nu bij het online loket van RVO intrekken of wijzigen.

Oproep tot controle tonnage
André Hoogendijk, directeur van BO Akkerbouw, roept iedereen op om de opgegeven tonnen te controleren en waar nodig aan te passen. "Hoe eerder RVO een goed beeld heeft van de totale schade, hoe eerder gestart kan worden met uitbetalen. We horen van telers dat de voorlopige aanvraag eenvoudig was in te vullen en dat telers snel hun voorschotbedrag van RVO hebben ontvangen. Het is goed om te zien dat schades tot €25.000 nu op een eenvoudige wijze kunnen worden afgehandeld. Maar we zien graag dat de regeling ook snel opengaat voor telers met grotere schades."  Nieuwsflash
 
Gematigde verlaging contractprijs aardappelenLees meer
 
 
Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) - Steunaanvragen Lees meer
 
 
Daniel Ryckmans nieuwe secretaris NEPG Lees meer
 
 
Uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME): lijst equivalente maatregelen Lees meer
 
 
Evaluatie van de risico’s voor het leefmilieu van ggo'sLees meer
 
 
Meelwormen toegelaten voor menselijke consumptie in EU Lees meer
 
 
Winterprei bemesten Lees meer
 
 
Vlaamse kost met voedselcoalitie en -veranderaarsLees meer
 
 
Campagne bietenzaad SESVANDERHAVE van start: wees erbijLees meer
 
 
Schadevergoedingen voor de pelsdierhouders Lees meer
 
 
Vraag om uitleg over veemarkten in Vlaanderen Lees meer
 
 
Wetgevend kader betreffende de kunstmestregistersLees meer
 
 
Phytofar wint rechtszaak glyfosaat WalloniëLees meer
 
 
Informatie over de brede weersverzekering 2021Lees meer