|
28 aug 2020 |
10:46 |
|
Politieke slachtoffers Corona zoals Hogan
De Ierse politicus Phil Hogan, bevoegd voor Handel in de Europese Commissie, is het meest recente politieke slachtoffer van corona. Over heel de wereld zijn beschadigde politieke carrières een nevenschade van covid-19.
|
Polen - Lukasz Szumowski: kocht mondmaskers aan van een familievriend
Tot voor kort was minister van Volksgezondheid Lukasz Szumowski een van de politici die de Polen het meest vertrouwden, schrijft Politico, maar door een politiek schandaal moest de man toch aftreden. Szumowski zou volgens de Poolse krant Gazeta Wyborcza 1,1 miljoen euro hebben besteed aan mondmaskers waarvan later werd vastgesteld dat ze niet voldeden aan de veiligheidsnormen. Volgens het rapport is er bovendien een link tussen het contract en een skileraar die Szumowski’s broer Marcin kende. Szumowski, die deel uitmaakt van PiS (Recht en Rechtvaardigheid), de partij van premier Andrzej Duda, kon zijn positie niet langer behouden. Het land moet dus op zoek naar een nieuwe minister van Volksgezondheid, en dat terwijl Polen in zijn tweede golf zit.
Zuid-Afrika - Stella Ndabeni-Abrahams: geschorst voor een lunch tijdens de lockdown
Begin april verscheen er op Instagram een foto waarop de Zuid-Afrikaanse minister van Communicatie Stella Ndabeni-Abrahams aan het lunchen is met vijf andere personen. In elk ander jaar zou dat fijn zijn, maar in april 2020 viel die lunch midden tijdens de strenge nationale lockdown van Zuid-Afrika.
Bij de foto, die ondertussen werd verwijderd, stond het bijschrift: ‘Het was geweldig om een voormalige collega [...] Stella Ndabeni-Abrahams [...] te ontvangen op haar terugweg van het uitvoeren van kritieke en essentiële diensten die nodig zijn voor het effectief functioneren van ons land tijdens de landelijke lockdown.’
President Cyril Ramaphosa schorste haar voor twee maanden, waaronder een maand zonder loon. Ze moest ook een boete betalen en het incident staat op haar strafblad.
Australië - Don Harwin: verhuisde naar zijn vakantiehuis tijdens de lockdown (of was het toch daarvoor?)
Don Harwin, een minister in de deelstaat New South Wales, werd begin april betrapt toen hij naar zijn vakantiehuis probeerde te verhuizen. Aangezien Harwins hoofdwoning nog in perfecte staat was, viel die verhuis onder een niet-essentiële verplaatsing en dat was onder de coronamaatregelen niet toegelaten. De man zei dan wel dat de verhuis gebeurde voordat de maatregelen van kracht waren, de boete kreeg hij toch. En dat was niet genoeg: hij diende na aanhoudende kritiek noodgedwongen zijn ontslag in. Daarmee was de kous nog niet af. Een rechtbank oordeelde later dat de verhuis wel degelijk plaatsvond voor de maatregelen van kracht waren. Harwin moest de boete dan toch niet betalen en krijgt naar alle waarschijnlijkheid zijn functie in de regering van New South Wales terug.
Canada - Bill Morneau: onenigheid met premier Justin Trudeau
De Canadese minister van Financiën kondigde midden augustus aan dat hij na vijf jaar zou opstappen. Volgens Canadese media was er toenemende onenigheid tussen premier Justin Trudeau en zijn minister over de middelen die vrijgemaakt werden in de strijd tegen het coronavirus. ‘Nu we een nieuwe fase in de strijd tegen de pandemie ingaan, is het tijd dat een nieuwe minister van Financiën dit project goed kan leiden’, zei Morneau tijdens een onverwachte persconferentie, na afloop van een onderhoud met Trudeau. ‘Daarom neem ik ontslag als minister van Financiën en volksvertegenwoordiger.’
Nieuw-Zeeland - David Clark: ging een dagje naar het strand
Hoewel de Nieuw-Zeelandse regering wereldwijd geprijsd wordt voor haar aanpak van de coronapandemie, moest de minister van Volksgezondheid er toch opstappen. Tijdens het eerste weekend van de lockdown ging hij al de mist in door met zijn gezin naar het strand te gaan. Hij werd toen gedegradeerd. Het ging echter helemaal mis toen half juni twee Nieuw-Zeelandse zussen waren teruggekeerd uit Groot-Brittannië, waar ze een stervende ouder hadden bezocht. Ze kregen toestemming om de verplichte quarantaine te verlaten terwijl ze niet waren getest. Later bleek dat ze het coronavirus hadden, waardoor Nieuw-Zeeland voor het eerst in 24 dagen weer besmettingen moest melden.
Turkije - Süleyman Soylu: diende zijn ontslag in voor laattijdige communicatie
Op 10 april van dit jaar communiceerde de Turkse regering dat er een lockdown van 48 uur zou worden ingesteld, zo’n twee à drie uur voor die van kracht ging. De laattijdige communicatie resulteerde in chaos in de supermarkten, waar mensen begonnen te hamsteren. Hoewel politici daarna nog snel meedeelden dat de lockdown niet zou gelden voor essentiële aankopen, was het al te laat. Onder meer de burgemeester van Istanbul klaagde dat hij niet op voorhand op de hoogte was gebracht van de beslissing. Twee dagen later kondigde de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zijn ontslag aan. Dat werd uiteindelijk afgewezen door partijgenoot en president Recep Erdogan.
Chili - Jaime Mañalich: luisterde niet naar de experten
In Chili moest de minister van Volksgezondheid opstappen in juni. Er liep van alles mis bij de aanpak van de pandemie in het Zuid-Amerikaanse land. Zo waren er de dynamische lockdowns in de Chileense hoofdstad Santiago die niet echt werkten. De strategie hield in dat quarantaines strategisch werden opgelegd en opgeheven, maar er werd geen rekening gehouden met pendelaars tussen onbeperkte regio’s die het virus nog wel verspreidden. Verder gaf Mañalich later toe de armoede en overbevolking in Santiago te hebben onderschat, wat verklaart waarom het virus niet gestopt kon worden in de armere wijken. Hij zou ook niet naar het deskundig advies van experten hebben willen luisteren.
|
|
|
|