Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 sep 2020 11:04 

Droogte/hitte 2020: fruitbomen weer in bloei


Op een zucht van oktober staan in Haspengouw verschillende fruitbomen opnieuw in bloei. Sommige exemplaren hebben én volgroeide peren, én jonge bloesems. Verantwoordelijk voor dit uitzonderlijke fenomeen: de tropische nazomer.

Voor een kleurrijke bloesemtocht hoef je je stalen ros (nog) niet van stal te halen, maar hier en daar zie je ze wel degelijk: een appelboom of perelaar die opnieuw in bloei staat. Een vreemd gezicht, half september. “De warme temperaturen kunnen inderdaad de bloembotten doen doorschieten”, zegt Dany Bylemans, directeur van expertisecentrum pcfruit in Kerkom (Sint-Truiden). “Die zogenaamde nabloei is een fenomeen dat - zoals het woord zelf zegt - kort na de bloei kan plaatsvinden. Maar dat het zo laat in het jaar nog gebeurt, is uitzonderlijk. Al heb ik tot nu toe geen signalen opgevangen dat Haspengouw op grote schaal in bloei staat, dus van een verontrustende evolutie is geen sprake. Wel is het zeer belangrijk om die nieuwe bloesems te verwijderen, want ze kunnen een infectiehaard voor bacterievuur zijn. Tijdens de normale bloeiperiode houden de relatief lage temperaturen meestal uitbraken tegen, maar de tropische hitte van deze dagen zou voor bomen die nu bloesems ontwikkelen faliekant kunnen aflopen. Maar zoals gezegd: er is vooralsnog geen reden tot paniek.”

De extreem warme nazomer kan ook een invloed hebben op de kwaliteit van de vruchten die nog aan de bomen hangen, aldus Dany Bylemans. “We zouden niet graag opnieuw in de situatie terechtkomen zoals die begin augustus was: toen heeft zonnebrand enorm veel schade veroorzaakt. Omdat de hitte die we vandaag te verwerken krijgen uniek is, kunnen we niet goed inschatten welke invloed die hoge temperaturen ditmaal op ons fruit zullen hebben. Maar als het niet té heet wordt, denk ik dat de kans op zware schade klein is. Omdat de dagen intussen een stuk korter zijn en de ochtendzon niet meer zo sterk is als tijdens de zomermaanden. Wat dat betreft, ben ik dus vrij optimistisch.”

Het warme najaar kan misschien zelfs voordelig uitdraaien voor sommige fruitsoorten. Zoals voor de Jonagold, waarvan de oogst net begonnen is. “Later deze week worden er ’s ochtends temperaturen voorspeld die dichtbij het vriespunt liggen”, zegt Bylemans. “Er zal dus een groot temperatuurverschil zijn met de late namiddag, en dat is best positief. Want daardoor zal de roodverkleuring van de Jonagold sneller en sterker doorzetten, waardoor je mooie appelen krijgt. Bovendien zullen de vruchten hun kleur grotendeels tegelijkertijd kunnen ontwikkelen, waardoor er misschien maar één plukbeurt nodig zal zijn in plaats van twee, drie of zelfs vier. Dat zou een grote kostenbesparing betekenen.”

   Nieuwsflash
 
Belgische aanvraag voor de status "vrij van Afrikaanse varkenspest'Lees meer
 
 
Droogte/hitte 2020: woningschade door extreme droogte Lees meer
 
 
Bescherming van kleinvee tegen aanvallen door wolvenLees meer
 
 
Gebruik van oude autobanden in de landbouwsector Lees meer
 
 
Nieuwigheden bij het aanmaken van de burenregeling Lees meer
 
 
Bladluizen in wintergranen 26-27 oktober 2020Lees meer
 
 
Belgapom op zoek naar nieuwe CEOLees meer
 
 
Nieuwe landbouwenquête in oktober 2020 Lees meer
 
 
Bedrijfseconomische resultaten per landbouwsector: blijft grotendeels negatiefLees meer
 
 
Schade door everzwijnen al 169 keer gemeld op jagersapp Lees meer
 
 
Corona 2020: steunmaatregelen voor landbouw, tuinbouw, en zeevisserij Lees meer
 
 
Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts pleit voor beleid rond boslandbouw Lees meer
 
 
Proeftuinen Droogte Lees meer
 
 
Bloemenranden langs landbouwpercelen Lees meer
 
 
Ventilus-hoogspanningslijnproject - Verbinding Brugge-Izegem Lees meer
 
 
Economische steun aan bedrijven - Terugvordering Lees meer
 
 
Begrip ‘echte landbouwer’Lees meer
 
 
Vleesveehouderij - Vleesconsumptie Lees meer
 
 
Steun aan producenten- en brancheorganisatiesLees meer
 
 
HULDEBOEK – 100 JAAR “Algemeen Belgisch Vlasverbond” van de drukpersLees meer
 
 
Meer melk, meer geld? Lees meer