Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 02 okt 2020 11:43 

De vlasmarkt


Eigenlijk valt er hier niet zoveel nieuws over te vertellen: de hitte en de droogte van het voorjaar en van de zomer hebben ons vezelvlas parten gespeeld. Dit vooral tijdens de groeite zelf, doch ook het roten daarna is ver van optimaal verlopen: meestal te weinig neerslag, maar in bepaalde streken dan weer teveel neerslag op zeer korte tijd.

De situatie is ook niet slecht voor België alleen, ook de Franse en de Nederlandse percelen hebben zwaar te lijden gehad onder de grillen van het voorjaar en de zomer 2020.

Campagne 2020-2021
Door de COVID-19-crisis ligt natuurlijk nog veel gezwingeld vlas van de vorige groeite (2019) klaar voor de verkoop. Uiteraard moeten we hopen dat de waardeketen als geheel zich snel herstelt en de “pull” aan de vraagkant op KT/MT weer zijn werk gaat doen !
De verkopen in juli waren nog zéér mager, maar er zijn kleine signalen dat de verkoop in augustus en september iets lijkt op te pikken.
Traditioneel zijn er altijd weinig verkopen in juli/augustus voor wat België betreft: de meeste vlassers hebben dan immers in eerste instantie hun oogstwerkzaamheden. Dit effect is dit jaar nog versterkt door de COVID-19-impact op de wereldwijde linnen-waardeketen.
Gezien de geringe vraag en dito verkoopactiviteit blijven de prijzen van gezwingeld vlas in de drie klassieke vlaslanden ook relatief laag (gemiddeld 65% lager dan juli 2019).
De internationale handel in vlasgaren blijft in moeilijke wateren. De toestand is hier nog zeer ver van normaal te noemen.
De sector van het interieurtextiel (weverijen) doet het verrassend goed. Als gevolg van de lockdowns lijken veel consumenten te gaan voor verfraaiing van hun interieur. Kledingtextiel doet het dan weer véél minder goed !
Het herstel van deze laatste zal wellicht zeer traag verlopen (behalve voor de online-verkoop en voor het topsegment van de markt).
In het algemeen blijven de economische vooruitzichten verre van rooskleurig. De vrees voor een 2de of 3de COVID-19-golf, en een nieuwe gedeeltelijke stillegging van de economie, blijft overal bestaan. Nieuwe beperkende maatregelen op de maatschappij en de economie zouden natuurlijk niet helpen om de gewenste relance snel op te starten.



  Nieuwsflash
 
Fruitboeren houden hart vast voor voorspelde nachtvorst Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer