Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 07 okt 2020 12:40 

Ongelijk speelveld neonics


Het Franse parlement heeft dinsdag 6 oktober ingestemd met een tijdelijke vrijstelling voor neonicotinoïden. Nu derogatie een feit wordt bij de grootste bietenproducent ontstaat per definitie een ongelijk speelveld in de Europese Unie. Minister Schouten betreurt dat, maar wijkt vooralsnog niet af van haar standpunt.

Met een meerderheid van bijna 60% stemde het Franse parlement op 6 oktober vóór een tijdelijke herintroductie van de neonicotinoïden in de suikerbietenteelt. Van alle parlementsleden waren 313 vóór, 158 tegen en 56 onthielden zich van stemming. Het betekent dat er tot 1 juli 2023 in Frankrijk een vrijstelling zal gelden voor het gebruik van bietenzaad dat is gecoat met neonicotinoïden.

Enorme schade door vergelingsvirus
Sinds 2018 geldt een Europees verbod op het buitengebruik van neonicotinoïden. De EU-lidstaten kunnen er echter voor kiezen om een tijdelijke vrijstelling te verlenen. Vanwege de grote economische impact op de suikersector in Frankrijk, kwam landbouwminister Julien Denormandie deze zomer op de proppen met een dergelijk voorstel. Franse bietentelers lijden forse schade als gevolg van het vergelingsvirus met in de meest extreme gevallen opbrengstverliezen tot 80%.

Frankrijk is niet het enige land dat derogatie verleent voor het gebruik van neonicotinoïdehoudende middelen als coating op bietenzaad. Ook in Oostenrijk, België, Denemarken, Spanje, Finland, Kroatië, Litouwen, Polen, Roemenië en Slowakije geldt een tijdelijke vrijstelling. De situatie in Frankrijk heeft echter een grote impact op de markt, omdat Frankrijk de grootste producent van suikerbieten in Europa is. Niet gek dus dat dit besluit flink wat stof doet opwaaien.

Schouten houdt vast aan standpunt
De kwestie ligt vooral gevoelig in Nederland en Duitsland, waar bietenorganisaties en suikerproducenten vrezen voor een ongelijk speelveld. Royal Cosun vindt dat minister Carola Schouten het 'neonics-dossier' opnieuw moet bekijken, waarop Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) Kamervragen over het onderwerp stelde. Eerder deze week kwam Schouten met haard antwoorden. Daaruit blijkt dat ze vooralsnog niet afwijkt van haar eerdere standpunt om vast te houden aan het geldende totaalverbod.

Schouten beaamt dat het verlenen van tijdelijke vrijstellingen op nationaal niveau zorgt voor een ongelijk speelveld in Europa. Daarom dient dit instrument volgens haar terughoudend te worden toegepast. "Ik vind het belangrijk dat de mogelijkheid voor een tijdelijke vrijstelling bestaat als er sprake is van een landbouwkundige noodsituatie en wanneer een veilig gebruik is aangetoond. Een gelijk speelveld is echter geen onderdeel van de afweging om een tijdelijke vrijstelling te verlenen."

Wetenschappelijk onderzoek
Op een eerder verzoek in 2018 vanuit de sector om neonicotinoïden tijdelijk toe te staan, werd door Schouten afwijzend gereageerd. Belangrijkste reden: een veilig gebruik van het middel zou niet mogelijk zijn. "Als een dergelijk verzoek opnieuw wordt ingediend, zal ik mij wederom laten adviseren door de NVWA en het Ctgb", laat Schouten weten. Aanvullende wetenschappelijke informatie dat een veilig gebruik aantoont, is daarbij volgens haar een vereiste.

 



  Nieuwsflash
 
Clarebout Potatoes overgenomen door Amerikaanse multinationalLees meer
 
 
Agrometeorologische Berichten Situatie op 1 juli 2025 Lees meer
 
 
Resolutie over een verbod op het gebruik van PFAS-houdende pesticidenLees meer
 
 
Waterbeleid en Bleu DealLees meer
 
 
Mogelijke impact van doorgedreven dierenwelzijnsmaatregelen Lees meer
 
 
Vragen over aardappelprijzen en -export Lees meer
 
 
Nieuwe vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de EU Lees meer
 
 
Impact van de verzilting op de landbouw Lees meer
 
 
Hittegolf op komst? Het FAVV deelt 8 onmisbare tips met de voedingssector Lees meer
 
 
PFAS-vervuiling aangepakt met hennep en fungi in nieuwe saneringslabsLees meer
 
 
Clarebout bouwt nieuwe fabriek in China Lees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer