Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 08 okt 2020 15:25 

Droogte Innovatie Fonds in Limburg DIF


De provincie Limburg heeft het Droogte Innovatie Fonds (DIF) opgericht. Ze willen daarmee een innovatief project uitwerken rond weerbaarheid tegen droogte en maken 1,25 miljoen euro vrij voor de volgende 5 jaar. Projecten mogen vanaf vandaag tot 13 november ingediend worden. Ze zullen beoordeeld worden door een jury.

“We maken 1,25 miljoen vrij voor waterbesparende en klimaatadaptieve maatregelen”, zegt Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw. De droogteperiodes van 2017, 2018 en 2019 zijn erkend als landbouwramp en hebben veel invloed gehad. Ook dit jaar begon de langdurige droogte uitzonderlijk vroeg. Het Droogte Innovatie Fonds roept de sector op om projecten in te dienen om weerbaarder te zijn tegen de droogte. De komende vijf jaar zal er ieder jaar 250.000 euro vrijgemaakt worden. De projecten kunnen heel divers zijn. Het kan gaan van kleinere projecten van minimum 30.000 euro tot grotere van 250.000 euro. “Eén juiste oplossing bestaat niet”, zegt Inge Moors. “We moedigen dan ook aan om samenwerkingen aan te gaan.”

"De doelgroep die we willen aanspreken is heel ruim", vertelt Inge Moors. “Het kan gaan van lokale overheden tot onderzoeksinstellingen, vakorganisaties, praktijkcentra maar ook de landbouwers zelf mogen zeker een project indienen." Ook de thema’s zijn uiteenlopend. “Het kan klimaatadaptief zijn, bijvoorbeeld 'welke nieuwe gewassen kunnen tegen droogte?'” verklaart Inge Moors. “Maar ook waterbesparende projecten of projecten over alternatieve waterbronnen. ”

Het is een provinciale subsidie en de projecten zullen beoordeeld worden door een jury. In die jury zitten onder andere medewerkers van het Departement Landbouw en Visserij en van de Universiteit van Hasselt, maar ook weerman Ruben Weytjens zal er deel van uitmaken. “Vooral het innovatieve karakter, de potentiële impact op de Limburgse land- en tuinbouwsector, de kwaliteit en de (financiële) haalbaarheid wordt onderzocht”, besluit Inge Moors. Projecten kunnen ingediend worden tot 13 november, zodat rond de jaarwisseling de eerste van start kunnen gaan.

INFO LIMBURG  Nieuwsflash
 
Nieuwe everzwijnenplan Lees meer
 
 
Schade aan woningen door verdroging van kleigrondLees meer
 
 
Minerale bemestingsproducten voor betere waterkwaliteitLees meer
 
 
HULDEBOEK – 100 JAAR “Algemeen Belgisch Vlasverbond” van de drukpersLees meer
 
 
Nieuw GLB: inkomenssteun wordt deels gekoppeld aan milieu-inzet Lees meer
 
 
Digitale ontmoetingen worden blijvers in exportpromotie VLAM Lees meer
 
 
27 landbouwministers nemen standpunt in over GLBLees meer
 
 
Subsidies voor landschapsbeheer door landbouwers Lees meer
 
 
Statistisch overzicht België pre-CoronaLees meer
 
 
Ongevallen met landbouwvoertuigen Lees meer
 
 
Jachtrecht Lees meer
 
 
Compendium bemonsterings- en analysemethodes in het kader van het Mestdecreet (BAM)Lees meer