Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 okt 2020 17:19 

Parlementslid Mercedes Van Volcem vraagt snellere toekenning bouwvergunning


Bedrijven of particulieren die willen bouwen, moeten soms lang wachten vooraleer ze een bouwvergunning krijgen. Mercedes Van Volcem, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af hoe bevoegd minister Demir dit gaat aanpakken: “De doorlooptijd voor het toekennen van een bouwvergunning kan en moet versneld worden, vooral de termijn bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Op die manier zorgen we voor een positiever investeringsklimaat. En dat is nodig om de economische relance, waarvoor de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro voorziet, overal in Vlaanderen te bewerkstelligen.”

Wanneer organisaties of privépersonen willen bouwen, duurt het soms lang voordat ze een bouwvergunning krijgen. Stedelijke projecten duren vaak zes jaar, het nieuwe stadion voor Club Brugge duurt nu al veertien jaar en er is nog geen vergunning, de Belgische vastgoedsector zegt dat ze soms tien jaar moet wachten op hun vergunning, enzovoorts.

Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem vraagt nu aan minister Demir om in te zetten op een positiever investeringsklimaat. “Doorlooptijden van 22 maanden zijn geen uitzondering en momenteel staat niet minder dan 500 hectare aan gronden geblokkeerd. Dit moet sneller kunnen, in het bijzonder de termijn bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Ook het Vlaams Regeerakkoord onderschrijft dat. Als de Vlaamse Regering de economische relance overal in Vlaanderen wil bewerkstelligen, en daarvoor voorziet ze 4,3 miljard euro, dan is het toch heel belangrijk dat bedrijven en particulieren met een droom, hoe klein of groot die ook is, een vergunning kunnen krijgen”, zegt Van Volcem. “Investerend Vlaanderen zal ons dankbaar zijn.”

Een snellere toekenning van bouwvergunningen en daardoor een groeiende en bloeiende bouwsector is enorm belangrijk; in de eerste plaats voor onze economie. Daarnaast zijn er de vele investeerders in hernieuwbare energie, onze tewerkstelling, en last but not least: de inkomsten die de overheid genereert door de belastingen in de bouwsector zouden hier ook wel bij varen.

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Zuhal Demir gaf in haar antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Van Volcem: “Ik heb het afgelopen jaar verschillende stakeholders en partners geconsulteerd om de procedure te vereenvoudigen. We hebben nu een vereenvoudiging klaarliggen, waar ik de komende maanden mee naar de regering zal gaan. Daarbij zijn twee dingen heel belangrijk: een vergunning moet rechtszeker zijn én de rechten van de burger ten opzichte van de rechter zijn van belang. Daarnaast hebben we vier rechters aangeworven bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat wil zeggen dat de doorlooptijd van een dossier ingekort zal worden met zes à negen maanden.”

Het liberale parlementslid stond tijdens haar uiteenzetting ook stil bij de noodzaak aan transparantie bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Zo hebben zij sinds 2018 geen jaarverslag meer neergelegd. Er zou daarover veel meer transparantie moeten zijn. Mensen bepleiten een zaak, dienen hun dossiers in, maar weten vervolgens niet wanneer een arrest zal vallen. “Kortom: het verkrijgen van een vergunning is geen ‘walk in the park’. Er zijn de afgelopen jaren inderdaad grote stappen gezet, met de Codextrein maar ook met de beslissing dat een omgevingsvergunning binnen een bepaalde termijn na het ontvankelijk verklaren, moet worden afgeleverd. Maar tijdens de procedure kan iemand die in de buurt woont en daar belang bij heeft, nog steeds voor 200 euro in beroep gaan. Geen enkel project kan worden uitgevoerd zolang een procedure loopt”, besluit Van Volcem.  Nieuwsflash
 
Voorzorgsmaatregelen nav de uitbraak van vogelgriep in Nederland nabij de grens Lees meer
 
 
Schade door voorbijgangers aan bloemenperceelsrandenLees meer
 
 
KB omtrent verplichte keuring van spuittoestellen Lees meer
 
 
Groen licht voor overgangsregulering GLB Lees meer
 
 
Hobbykoks die huisbereide gerechten klaarmaken en verkopen via internet: Ja, maar... Lees meer
 
 
Veilig bomen knottenLees meer
 
 
Carrefour verkoopt ‘eerlijk fruit’ van Fairebel Lees meer
 
 
!Erg: landbouwers enige ondernemers die ook buiten de solden met verlies mogen verkopenLees meer
 
 
Stop 'agribashing'Lees meer
 
 
Op weg naar erkenning ramp droogte voorjaar/zomer 2020 ...Lees meer
 
 
Aardappelteelt en klimaatproblematiekLees meer
 
 
Uitbetaling voorschot premies: zoogkoeienhouderij en vergroeningLees meer
 
 
Publicatie van de versie 4.0 van de Vegaplan Standaard/G-040 A-BLees meer
 
 
Herevaluatie van de risico’s van hoogpathogene aviaire influenza subtype H5Nx Lees meer
 
 
Fraudebestrijding in landbouw en visserij - terugvordering Europese middelenLees meer
 
 
Nertsenhouderijen en COVID-19Lees meer
 
 
ABV: Post-Covid: van Just-in-Time naar Just-in-Case!?Lees meer
 
 
Verhogen markt- en prijstransparantie landbouw- en voedselmarkt: regelgeving Lees meer
 
 
Erkenning rampen 1 juni - 27 juli 2019 Lees meer
 
 
Aantal land- en tuinbouwers daalt jaarlijks, maar het aantal ongevallen in de sector nietLees meer
 
 
Einde indienperiode voor VLIF-steunaanvragen: 17/12/2020 Lees meer
 
 
KB betreffende de bestrijding van bruinrot in aardappelenLees meer
 
 
Gemiddeld 304 €/ha pacht per jaar Lees meer