Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 14 okt 2020 04:30 

Natuurrampen domineren 21ste eeuw


Wereldwijd is het aantal natuurrampen op 20 jaar tijd verdubbeld. Dat stelt het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties.
Meer dan 1,2 miljoen mensen hebben sinds 2000 het leven gelaten bij stormen, overstromingen, bosbranden of droogte. En de komende 10 jaar zullen hittegolven volgens de VN zeer problematisch worden.

Bestanden beschikbaar voor download:
Report (1933.1 Kb)

In de periode van 2000 tot 2020 telde de VN wereldwijd 7.348 natuurrampen die 1,23 miljoen mensen het leven kostten en 4,2 miljard mensen troffen. Dat resulteerde in ongeveer 2,97 biljoen dollar aan economische verliezen wereldwijd. Maar volgens de onderzoekers is dit wel een onderschatting omdat veel landen uit Afrika of Azië minder accurate rapporteermethodes hanteren.

De cijfers komen uit het nieuwe klimaatrapport van het Bureau van de Verenigde Naties voor rampenrisicovermindering (UNSDIR). Dat rapport maakt de vergelijking met de 20 jaar daarvoor, de periode van 1980 tot 1999 en ziet het aantal rampen bijna verdubbelen. Toen werden nog 4.212 rampen opgetekend, waarbij 1,19 miljoen mensen het leven lieten, 3,25 miljard mensen getroffen werden en zo’n 1,63 biljoen dollar aan economische verliezen geleden werd.

De VN ziet een duidelijk verband tussen de klimaatverandering en de sterke stijging van het aantal rampen. De organisatie verwijst naar de gemiddelde temperatuur die al 1,1 graden hoger ligt dan voor de Industriële Revolutie. “Dat vertaalt zich duidelijk naar meer extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, overstromingen, orkanen en bosbranden", lezen we in het rapport.

Mami Mizutori, secretaris-generaal van UNSDIR, ziet een grotere bewustwording van de risico’s sinds de coronapandemie. “De regeringen en het grote publiek kunnen zien dat als de besmetting met COVID-19 zo verschrikkelijk is, de klimaatnoodsituatie nog erger kan zijn”, stelt ze. “Zonder ecologisch herstel zullen we de klimaatnoodsituatie alleen maar vergroten.”  Nieuwsflash
 
Nieuwe everzwijnenplan Lees meer
 
 
Schade aan woningen door verdroging van kleigrondLees meer
 
 
Minerale bemestingsproducten voor betere waterkwaliteitLees meer
 
 
HULDEBOEK – 100 JAAR “Algemeen Belgisch Vlasverbond” van de drukpersLees meer
 
 
Nieuw GLB: inkomenssteun wordt deels gekoppeld aan milieu-inzet Lees meer
 
 
Digitale ontmoetingen worden blijvers in exportpromotie VLAM Lees meer
 
 
27 landbouwministers nemen standpunt in over GLBLees meer
 
 
Subsidies voor landschapsbeheer door landbouwers Lees meer
 
 
Statistisch overzicht België pre-CoronaLees meer
 
 
Ongevallen met landbouwvoertuigen Lees meer
 
 
Jachtrecht Lees meer
 
 
Compendium bemonsterings- en analysemethodes in het kader van het Mestdecreet (BAM)Lees meer