Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 15 okt 2020 17:52 

Hilde Vautmans overhandigt laars met boodschap aan Landbouwminister Clarinval


Vandaag ging Europees Parlementslid Hilde Vautmans op bezoek bij David Clarinval, de nieuwe federale landbouwminister. De timing van het bezoek is niet toevallig. Met een symbolische laars en een brief wil Vautmans op de Internationale dag van de Plattelandsvrouwen meer aandacht vragen voor de sociale rechten van vrouwelijke landbouwers.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Ik zet me al jaren sterk in en zal me blijven engageren om de positie en rol van vrouwelijke landbouwers te versterken. Vandaag, op de Internationale dag van de Plattelandsvrouwen, was dan ook het geknipte moment om hun onmisbare rol aan te kaarten bij de kersverse landbouwminister Clarinval. Samen met een brief overhandigde ik hem een laars, symbolisch om hem eraan te doen herinneren dat ook heel wat vrouwen hard werken voor het eten op ons bord. De ontvangst was hartelijk en de laars kreeg een mooi plaatsje in zijn kantoor. Hopelijk kan ze onze minister inspireren en maakt hij werk van een beter sociaal statuut voor onze vrouwen in de landbouw.”
 
Ondanks hun cruciale rol, zien vele vrouwen hun harde werk niet vertaald in gelijke sociale rechten. Het meest prangende probleem is de grote loon- en pensioenkloof.
 
“Gedurende lange tijd konden vrouwen die helpen in het bedrijf van hun echtgenoot geen sociale rechten opbouwen. Daar is verbetering in gekomen door het maxistatuut voor meewerkende echtgenoten (MWE) in te voeren in 2005, maar het statuut toont haar gebreken. Het aantal MWE’s zit de laatste jaren dan ook in sterk dalende lijn. Tegenwoordig kiezen beide partners voor een volwaardig statuut als zelfstandige, of kiest één van beide voor het statuut van meewerkende vennoot. Steeds meer vrouwen zetten ook de stap om zelf bedrijfsleider te worden, wat me verheugt. Dat wil echter niet zeggen dat MWE’s in de steek moeten worden gelaten. Daarom heb ik gevraagd aan de minister om de problematiek te onderzoeken, het statuut te evalueren en te kijken hoe een oplossing kan worden gevonden. Het nieuwe GLB zal alvast de mogelijkheid bieden om hier sterker op in te zetten, en ik hoop de minister samen met zijn collega-landbouwministers deze instrumenten in overweging zal nemen om zo de juridische status van vrouwen op het platteland te verbeteren en vrouwelijk ondernemerschap aan te moedigen.”, besluit Vautmans.  Nieuwsflash
 
Nieuwe everzwijnenplan Lees meer
 
 
Schade aan woningen door verdroging van kleigrondLees meer
 
 
Minerale bemestingsproducten voor betere waterkwaliteitLees meer
 
 
HULDEBOEK – 100 JAAR “Algemeen Belgisch Vlasverbond” van de drukpersLees meer
 
 
Nieuw GLB: inkomenssteun wordt deels gekoppeld aan milieu-inzet Lees meer
 
 
Digitale ontmoetingen worden blijvers in exportpromotie VLAM Lees meer
 
 
27 landbouwministers nemen standpunt in over GLBLees meer
 
 
Subsidies voor landschapsbeheer door landbouwers Lees meer
 
 
Statistisch overzicht België pre-CoronaLees meer
 
 
Ongevallen met landbouwvoertuigen Lees meer
 
 
Jachtrecht Lees meer
 
 
Compendium bemonsterings- en analysemethodes in het kader van het Mestdecreet (BAM)Lees meer