Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 okt 2020 17:52 

Hilde Vautmans overhandigt laars met boodschap aan Landbouwminister Clarinval


Vandaag ging Europees Parlementslid Hilde Vautmans op bezoek bij David Clarinval, de nieuwe federale landbouwminister. De timing van het bezoek is niet toevallig. Met een symbolische laars en een brief wil Vautmans op de Internationale dag van de Plattelandsvrouwen meer aandacht vragen voor de sociale rechten van vrouwelijke landbouwers.

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Renew Europe, Open Vld): “Ik zet me al jaren sterk in en zal me blijven engageren om de positie en rol van vrouwelijke landbouwers te versterken. Vandaag, op de Internationale dag van de Plattelandsvrouwen, was dan ook het geknipte moment om hun onmisbare rol aan te kaarten bij de kersverse landbouwminister Clarinval. Samen met een brief overhandigde ik hem een laars, symbolisch om hem eraan te doen herinneren dat ook heel wat vrouwen hard werken voor het eten op ons bord. De ontvangst was hartelijk en de laars kreeg een mooi plaatsje in zijn kantoor. Hopelijk kan ze onze minister inspireren en maakt hij werk van een beter sociaal statuut voor onze vrouwen in de landbouw.”
 
Ondanks hun cruciale rol, zien vele vrouwen hun harde werk niet vertaald in gelijke sociale rechten. Het meest prangende probleem is de grote loon- en pensioenkloof.
 
“Gedurende lange tijd konden vrouwen die helpen in het bedrijf van hun echtgenoot geen sociale rechten opbouwen. Daar is verbetering in gekomen door het maxistatuut voor meewerkende echtgenoten (MWE) in te voeren in 2005, maar het statuut toont haar gebreken. Het aantal MWE’s zit de laatste jaren dan ook in sterk dalende lijn. Tegenwoordig kiezen beide partners voor een volwaardig statuut als zelfstandige, of kiest één van beide voor het statuut van meewerkende vennoot. Steeds meer vrouwen zetten ook de stap om zelf bedrijfsleider te worden, wat me verheugt. Dat wil echter niet zeggen dat MWE’s in de steek moeten worden gelaten. Daarom heb ik gevraagd aan de minister om de problematiek te onderzoeken, het statuut te evalueren en te kijken hoe een oplossing kan worden gevonden. Het nieuwe GLB zal alvast de mogelijkheid bieden om hier sterker op in te zetten, en ik hoop de minister samen met zijn collega-landbouwministers deze instrumenten in overweging zal nemen om zo de juridische status van vrouwen op het platteland te verbeteren en vrouwelijk ondernemerschap aan te moedigen.”, besluit Vautmans.  Nieuwsflash
 
Gematigde verlaging contractprijs aardappelenLees meer
 
 
Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) - Steunaanvragen Lees meer
 
 
Daniel Ryckmans nieuwe secretaris NEPG Lees meer
 
 
Uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME): lijst equivalente maatregelen Lees meer
 
 
Evaluatie van de risicoís voor het leefmilieu van ggo'sLees meer
 
 
Meelwormen toegelaten voor menselijke consumptie in EU Lees meer
 
 
Winterprei bemesten Lees meer
 
 
Vlaamse kost met voedselcoalitie en -veranderaarsLees meer
 
 
Campagne bietenzaad SESVANDERHAVE van start: wees erbijLees meer
 
 
Schadevergoedingen voor de pelsdierhouders Lees meer
 
 
Vraag om uitleg over veemarkten in Vlaanderen Lees meer
 
 
Wetgevend kader betreffende de kunstmestregistersLees meer
 
 
Phytofar wint rechtszaak glyfosaat WalloniŽLees meer
 
 
Informatie over de brede weersverzekering 2021Lees meer