Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 16 okt 2020 08:34 

Gesjoemel met windmolensubsidies tegengaan


Het elektronisch aanpassen van het vermogen van windmolens om in een hogere subsdidiecategorie te vallen, wordt aangepakt.

De subsidies voor windturbines hangen onder meer af van de grootte van de turbine. Hoe groter, performanter en nieuwer ze zijn, des te minder ondersteuning ze nodig hebben. Kleinere installaties zijn doorgaans minder rendabel, waardoor de Vlaamse overheid drempels heeft ingevoerd. Onder een vermogen van 4,5 MW stijgen de subsidies, onder een vermogen van 3 MW stijgen ze nog eens, zegt het kabinet-Demir.

Volgens Demir ‘chiptunen’ een aantal ontwikkelaars hun turbines waardoor ze niet hun nominaal vermogen produceren, maar net onder de drempels blijven, zodat ze voor meer subsidies in aanmerking komen. De minister noemt dat ‘fraude’ en ‘concurrentievervalsing’ en grijpt in. De subsidies worden voortaan toegekend op basis van het technische vermogen van een windmolen. Het is dus niet langer mogelijk om een windturbine van 3 MW te chiptunen tot 2,99 MW.

Het is niet duidelijk hoeveel van dergelijke gechiptunede windturbines er in Vlaanderen staan. Minister Demir verwijst naar 36 hangende aanvragen, waarvoor de achterpoort nu gesloten wordt. Volgens haar wordt daarmee 72 miljoen aan subsidiëring vermeden. Hoeveel windturbines al goedgekeurd zijn, kan het kabinet niet zeggen.

Volgens Bart Bode directeur van de sectororganisatie VWEA, is vooraf gewaarschuwd dat de arbitraire subsidiedrempels voor problemen zouden zorgen. ‘Maar zij zijn in elk geval geen drijfveer om kleinere windturbines te zetten. Projectontwikkelaars zullen altijd proberen om een zo groot mogelijke turbine te plaatsen, want het is uit de stroomprijs dat ze hun rendement halen. Alleen is dat niet altijd en overal mogelijk, bijvoorbeeld door beperkingen van natuur of luchtvaart.’  Nieuwsflash
 
Gematigde verlaging contractprijs aardappelenLees meer
 
 
Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) - Steunaanvragen Lees meer
 
 
Daniel Ryckmans nieuwe secretaris NEPG Lees meer
 
 
Uitvoeringsbesluit Mestdecreet (VLAREME): lijst equivalente maatregelen Lees meer
 
 
Evaluatie van de risicoís voor het leefmilieu van ggo'sLees meer
 
 
Meelwormen toegelaten voor menselijke consumptie in EU Lees meer
 
 
Winterprei bemesten Lees meer
 
 
Vlaamse kost met voedselcoalitie en -veranderaarsLees meer
 
 
Campagne bietenzaad SESVANDERHAVE van start: wees erbijLees meer
 
 
Schadevergoedingen voor de pelsdierhouders Lees meer
 
 
Vraag om uitleg over veemarkten in Vlaanderen Lees meer
 
 
Wetgevend kader betreffende de kunstmestregistersLees meer
 
 
Phytofar wint rechtszaak glyfosaat WalloniŽLees meer
 
 
Informatie over de brede weersverzekering 2021Lees meer