Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 13 nov 2020 15:05 

Pakket steunmaatregelen voor Vlaamse ondernemers


Alle ondernemingen die verplicht gesloten worden ten gevolge van de coronamaatregelen krijgen automatisch toegang tot het Vlaams beschermingsmechanisme. Zij moeten geen omzetverlies aantonen. Zaken die niet verplicht gesloten zijn, hebben ook recht op de steun indien zij een omzetverlies van 60% kunnen aantonen.

Er komt een minimumpremie van 1.000 euro voor anderhalve maand en een extra maximumbedrag voor ondernemingen met meer dan 50 werknemers, zij kunnen voor anderhalve maand tot 60.000 euro steun krijgen. Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist. Naast die financiële ondersteuning zullen ondernemingen ook kosteloos advies kunnen inwinnen over de stap naar online verkopen. Minister Crevits maakt daarvoor 700.000 euro vrij. Tot slot wordt ook de handelshuurlening verlengd tot 1 maart 2021.

De verstrengde coronamaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, brengen voor heel wat ondernemers zorgen met zich. Ze zien hun omzet sterk dalen en veel handelszaken moeten verplicht sluiten. Met een pakket aan steunmaatregelen wil Vlaams minister van Economie Hilde Crevits de getroffen ondernemers ondersteunen.

Steunbedrag: 10% van normale omzet

Alle handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen automatisch een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Dat betekent dat zij geen omzetverlies moeten aantonen voor de periode waarin ze verplicht gesloten zijn. Het steunbedrag is 10% van de omzet die de onderneming had in dezelfde periode in 2019. Dat is ongeveer twee derde van de vaste kosten. Voor ondernemers die nog geen jaar bezig zijn, wordt een andere gelijkaardige periode in rekening gebracht of wordt naar het financieel plan gekeken. Handelszaken die ondertussen het systeem van ‘click&collect’ toepassen, zullen eveneens een beroep kunnen doen op de steun.

Niet enkel wie verplicht gesloten is, ondervindt gevolgen van de maatregelen. Ook andere ondernemers kunnen een premie aanvragen als ze een omzetverlies van 60% hebben geleden. Toeleveranciers van verplicht gesloten ondernemingen kunnen een aanvraag indienen voor een kortere periode, die overeenstemt met de verplichte sluitingsperiode van hun klanten.

Minimum 1.000 euro maximum 60.000 euro

Het Vlaams beschermingsmechanisme zal in twee periodes mogelijk zijn. Van 1 oktober tot 15 november en van 16 november tot 31 december. Voor die eerste periode was het al zo dat cafés en restaurants die verplicht gesloten zijn een keuze kunnen maken tussen een steun van 10% voor de sluitingsperiode sinds 19 oktober waarvoor ze geen omzetverlies moeten aantonen. Of 10% van de normale omzet tijdens de periode van 1 oktober tot 15 november waarvoor ze wel 60% omzetverlies moeten aantonen. Nu komt daar een tweede periode van 16 november tot 31 december bij. De aanvraag voor de eerste periode (1 oktober tot 15 november 2020) kan ingediend worden vanaf maandag 16 november via de website van VLAIO.

Voor kleine ondernemingen komt er een minimumbedrag van 1.000 euro steun voor de periode van anderhalve maand. Voor ondernemingen met 50 werknemers of meer is er een extra maximumplafond van 60.000 euro voor de periode van anderhalve maand. De plafonds worden verhoudingsgewijs aangepast voor ondernemingen die een aanvraag indienen voor een kortere periode van verplichte sluiting.

Indieningstermijn voor handelshuurlening verlengd tot 1 maart 2021

Om ondernemers verder te ondersteunen in hun vaste kosten, is er ook de mogelijkheid om een handelshuurlening af te sluiten. Wie zijn of haar pand huurt, kan een vrijwillige overeenkomst sluiten met de verhuurder. De handelshuurlening kon oorspronkelijk tot 1 december 2020 aangevraagd worden, maar aangezien de crisis blijft aanhouden wordt die indieningstermijn verlengd tot 1 maart 2021.

Eerste Hulp Bij Online verkopen

Naast de financiële steun hebben veel handelaars ook nood aan begeleiding of advies om ook online hun klanten te bereiken. Daarom wil minister Crevits samen met het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), Unizo en NSZ online infosessies aanbieden. Het programma start met 5 webinars, georganiseerd door VLAIO, die later ook als video beschikbaar zullen zijn. De eerste webinar zal plaatsvinden op 24 november en ondernemers kunnen deelnemen via www.vlaio.be/jezaakonline. De 5 webinars zijn:

  1. Hoe Google jouw zaak ziet (o.a. Google my business)
  2. Online verkopen via Facebook en Instagram
  3. Slimme online tools waar je fysieke winkel beter van wordt (reserveren, click&collect, whatsapp, …)
  4. Online verkopen zonder eigen webshop
  5. Starten met een eigen webwinkel

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits maakt 700.000 euro vrij waarmee de partnerorganisaties Unizo en NSZ een reeks aanvullende webinars kunnen organiseren. Ondernemers die nood hebben aan meer individuele begeleiding worden via de partners toegeleid naar een meer persoonlijke coaching. Minister Crevits verwelkomt ook het initiatief van Horeca Vlaanderen, dat met haar Horeca Academie webinars aanbiedt aan ondernemers uit de horecasector.

Daarnaast roept minister Crevits lokale handelaars op om hun zaak te registreren op koopinjebuurt.be, een samenwerking tussen VLAIO, Unizo, NSZ en VLAM. Op dat platform kunnen mensen met één klik alle lokale winkels en ondernemers in hun buurt vinden. Ondernemers kunnen zich registreren via de partners en een link voorzien naar hun website of webshop.

Andere maatregelen

Naast het Vlaams beschermingsmechanisme en de achtergestelde lening zijn er nog maatregelen om ondernemers te ondersteunen.

  • Zo is er voor bedrijven die in augustus en september minstens 60% omzetverlies hadden, nog de mogelijkheid om het Vlaams beschermingsmechanisme aan te vragen tot 15 november. https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/vlaams-beschermingsmechanisme/wat-is-het-vlaams-beschermingsmechanisme
  • Aanpassingspremie: maatwerkbedrijven en -afdelingen krijgen nog tot het einde van dit jaar een tijdelijke aanpassingspremie. Dat is een premie om de bedrijven in staat te stellen de extra kosten voor het aanpassen van de arbeidsorganisatie of het woon- werkverkeer of dienstverplaatsingen te vergoeden. 

Ook op (middel)lange termijn zijn er nog een aantal maatregelen die bedrijven moeten ondersteunen tijdens de komende maanden en jaren. https://www.pmv.eu/nl/maatregelen-van-pmv-tegen-de-impact-van-het-coronavirus )

  • Er zijn de achtergestelde leningen voor start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen. Dat zijn leningen voor een periode van 3 jaar die nog tot 15 april 2021 aangevraagd kunnen worden.
  • Er zijn ook de waarborgen waarvan de capaciteit werd verhoogd tot 3,4 miljard euro en voor grotere bedrijven is er de Gigarant-waarborg.
  • De win-winlening werd uitgebreid en het vriendenaandeel mogelijk gemaakt. Ondertussen wordt ook gewerkt aan het Welvaartsfonds. Met die maatregelen wil minister Crevits het spaargeld van de Vlaming activeren.
  • Voor ondernemingen in de sociale economie (maatwerkbedrijven en -afdelingen) is er de mogelijkheid om een herstelkrediet corona aan te vragen. Dat is een voordelige lening van minimum 50.000 euro en maximum 250.000 euro voor een maximale looptijd van 5 jaar. De terugbetaling van het kapitaal kan een jaar uitgesteld worden en de rente varieert in principe tussen 1 en 3%.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “De coronacrisis blijft een zware impact hebben op onze bedrijven. Om de verspreiding van het virus tegen te gaan, werden de maatregelen opnieuw verstrengd. Dat betekent voor heel wat ondernemers dat ze hun zaak verplicht moeten sluiten of dat ze een zwaar omzetverlies leden. Daarom hebben we met de Vlaamse regering beslist om het Vlaams beschermingsmechanisme automatisch toegankelijk te maken voor alle ondernemingen die verplicht gesloten worden, met een minimum van 1.000 euro voor iedereen. Zij moeten geen omzetverlies aantonen. Maar ook alle andere ondernemers kunnen, mits 60% omzetverlies, een beroep doen op de steun. Daarnaast wordt de handelshuurlening aantrekkelijker gemaakt en komt er een pakket aan digitale infosessies om handelaars ook online wegwijs te maken.”



  Nieuwsflash
 
Gloednieuwe website rond duurzame bemesting van aardappelen Lees meer
 
 
EU-lidstaten geven groen licht voor versoepelingen GLBLees meer
 
 
Pesticiden - Schadelijke gezondheidseffecten voor landbouwers Lees meer
 
 
Landbouwsites - Zonevreemde functiewijzigingen Lees meer
 
 
West-Vlaamse landbouwbedrijven - Stopzetting en opstartLees meer
 
 
2024 Beheerovereenkomst 3000 landbouwersLees meer
 
 
Nauwelijks aanvragen voor provinciale subsidies voor kustvaartuigen Lees meer
 
 
Lokale familiale landbouw wordt verdreven door Natuurpunt! Lees meer
 
 
Versoepelingen en administratieve vereenvoudigingen van het GLB in 2024 Lees meer
 
 
België haalt stemming over natuurherstelwet van agenda Lees meer
 
 
Toelating van Renure-meststoffen Lees meer
 
 
Planeet op rand van afgrond na warmste decennium ooitLees meer
 
 
Vlaamse peer verbazend sterk omringd door technologie Lees meer
 
 
Verhoogde kans op voetziekte in wintertarwe door natte najaar 2023Lees meer
 
 
Agristo nv: opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke Lees meer
 
 
Nieuwe IPM-checklist 2024 met extra driftreducerende technieken en doppen Lees meer
 
 
Vlaams Belang steunt juridische acties tegen goedgekeurd Ventilus-tracé Lees meer
 
 
Correct rekenen met dierlijke mest Lees meer
 
 
Plantenveredeling via nieuwe genomische technieken Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer