Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 nov 2020 15:28 

ABV: Post-Covid: van Just-in-Time naar Just-in-Case!?


Het lijkt wat aanmatigend om te midden van een tweede (of is het al een derde?) golf van COVID-19 in België en in Europa nu reeds iets te schrijven over een wereld post-COVID en de plaats van vlas/linnen en van onze Europese vlas-waardeketen hierin.

Het is immers onze continue taak om al onze leden en vlas/linnen-enthousiastelingen steeds te helpen net iets verder te kijken dan de waan van de dag. We zien ook  emoedigende signalen in de cijfers (zie sectie ‘De vlasmarkt’ in deze editie) dat onze waardeketen zich langzaam en schoorvoetend aan het herstellen is van de recente grote schokken.

De wereld en de vlas-linnen-consument was reeds aan het veranderen pre-COVID, de pandemie is dus eerder een versneller geweest van een aantal (wellicht sluimerende) “trends”:

1) De veranderende consument: Niet alléén in aspecten van consument-voorkeuren rond vergroening en verduurzaming van producten, maar ook in de toenemende koopkracht van de middenklasse buiten Europa en de V.S. Op korte termijn uiteraard in Azië, maar op langere in termijn ook in sub-Sahara-Afrika. De wereldeconomie wordt in de toekomst niet meer in hoofdzaak gedreven door de Westerse consument. Dus ook niet in onze sector! Volgens sommige trend-watchers komt trouwens in de toekomst ook méér welvaart en koopkracht bij de vrouwelijke helft van de wereldbevolking te liggen!

2) Digitalisering en automatisering: We worden dagelijks overspoeld door cijfers en statistieken m.b.t. de heersende pandemie. Ook in bedrijven (en ook in bedrijven in onze sector) worden digitalisering en automatisering belangrijker.
We hebben recent in oktober onze eerste volledig virtuele ABV-Raad van Bestuur gehouden (onder druk van COVID-19 uiteraard), maar als eerste ervaring is dit goed meegevallen. We bereiden ook een nieuw groot project voor rond precisielandbouw voor vezelvlas-teelt (i.s.m. met Inagro en ILVO). We krijgen binnenkort ook een nieuw digitaal gemeenschappelijk platform (FLAXDATA) voor de registratie van de vlas-maandcijfers (verkopen, productie, stocks) voor de 3 klassieke Europese vlaslanden. Informatie en data vertegenwoordigen kennis en macht in de economie van morgen. Het medium ‘Vlasberichten’ vertegenwoordigt hierin maar een klein deeltje van de totale puzzel.
Op het vlak van industriële automatisering en robotica staat België ongeveer in het midden van het peloton (verhouding industriële robots per 10.000 arbeiders in de industrie) – niet slecht op het eerste zicht – maar toch mijlenver achter landen zoals Zuid-Korea en Singapore.

3) Tot slot zullen ook onze bestaande waardeketens door de pandemie-schokken wellicht wat worden herdacht. Niet zo direct een omkering van de globaliserings-trends van de laatste jaren, maar toch een ietwat kritisch herdenken van de huidige situatie. De heersende pandemie was (en is) een crisis aan zowel de “aanbod-” als aan de “vraagzijde”. Onze continue overwegingen rond evenwicht van vraag tegenover aanbod en prijsvorming krijgen terug nieuwe perspectieven: noodzakelijke buff er-stocks, méér just-in-case i.p.v. just-in-time, méér lokale productie, enz.

Reflecties om mee te nemen nu we 2021 naderen. Laat ons ook als kleine sector ambitieus blijven om – in de kop van het peloton – deze veranderingen mee aan te pakken. Uw federatie ABV zal hierin graag een continue spiegel zijn.
Wie zijn dromen wil verwezenlijken, moet goed wakker zijn!
Paul Valéry – Frans dichter

Jan Sijnave, Directeur Algemeen Belgisch Vlasverbond vzw



  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer