Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 28 nov 2020 15:28 

ABV: Post-Covid: van Just-in-Time naar Just-in-Case!?


Het lijkt wat aanmatigend om te midden van een tweede (of is het al een derde?) golf van COVID-19 in België en in Europa nu reeds iets te schrijven over een wereld post-COVID en de plaats van vlas/linnen en van onze Europese vlas-waardeketen hierin.

Het is immers onze continue taak om al onze leden en vlas/linnen-enthousiastelingen steeds te helpen net iets verder te kijken dan de waan van de dag. We zien ook  emoedigende signalen in de cijfers (zie sectie ‘De vlasmarkt’ in deze editie) dat onze waardeketen zich langzaam en schoorvoetend aan het herstellen is van de recente grote schokken.

De wereld en de vlas-linnen-consument was reeds aan het veranderen pre-COVID, de pandemie is dus eerder een versneller geweest van een aantal (wellicht sluimerende) “trends”:

1) De veranderende consument: Niet alléén in aspecten van consument-voorkeuren rond vergroening en verduurzaming van producten, maar ook in de toenemende koopkracht van de middenklasse buiten Europa en de V.S. Op korte termijn uiteraard in Azië, maar op langere in termijn ook in sub-Sahara-Afrika. De wereldeconomie wordt in de toekomst niet meer in hoofdzaak gedreven door de Westerse consument. Dus ook niet in onze sector! Volgens sommige trend-watchers komt trouwens in de toekomst ook méér welvaart en koopkracht bij de vrouwelijke helft van de wereldbevolking te liggen!

2) Digitalisering en automatisering: We worden dagelijks overspoeld door cijfers en statistieken m.b.t. de heersende pandemie. Ook in bedrijven (en ook in bedrijven in onze sector) worden digitalisering en automatisering belangrijker.
We hebben recent in oktober onze eerste volledig virtuele ABV-Raad van Bestuur gehouden (onder druk van COVID-19 uiteraard), maar als eerste ervaring is dit goed meegevallen. We bereiden ook een nieuw groot project voor rond precisielandbouw voor vezelvlas-teelt (i.s.m. met Inagro en ILVO). We krijgen binnenkort ook een nieuw digitaal gemeenschappelijk platform (FLAXDATA) voor de registratie van de vlas-maandcijfers (verkopen, productie, stocks) voor de 3 klassieke Europese vlaslanden. Informatie en data vertegenwoordigen kennis en macht in de economie van morgen. Het medium ‘Vlasberichten’ vertegenwoordigt hierin maar een klein deeltje van de totale puzzel.
Op het vlak van industriële automatisering en robotica staat België ongeveer in het midden van het peloton (verhouding industriële robots per 10.000 arbeiders in de industrie) – niet slecht op het eerste zicht – maar toch mijlenver achter landen zoals Zuid-Korea en Singapore.

3) Tot slot zullen ook onze bestaande waardeketens door de pandemie-schokken wellicht wat worden herdacht. Niet zo direct een omkering van de globaliserings-trends van de laatste jaren, maar toch een ietwat kritisch herdenken van de huidige situatie. De heersende pandemie was (en is) een crisis aan zowel de “aanbod-” als aan de “vraagzijde”. Onze continue overwegingen rond evenwicht van vraag tegenover aanbod en prijsvorming krijgen terug nieuwe perspectieven: noodzakelijke buff er-stocks, méér just-in-case i.p.v. just-in-time, méér lokale productie, enz.

Reflecties om mee te nemen nu we 2021 naderen. Laat ons ook als kleine sector ambitieus blijven om – in de kop van het peloton – deze veranderingen mee aan te pakken. Uw federatie ABV zal hierin graag een continue spiegel zijn.
Wie zijn dromen wil verwezenlijken, moet goed wakker zijn!
Paul Valéry – Frans dichter

Jan Sijnave, Directeur Algemeen Belgisch Vlasverbond vzw  Nieuwsflash
 
Werken in koude weersomstandighedenLees meer
 
 
Kans op normale grondwaterstanden bij start groeiseizoen is kleinLees meer
 
 
Campagne bietenzaad SESVANDERHAVE van start: wees erbijLees meer
 
 
Tijdelijke VLIF-waarborg getroffen boeren door slechte conjunctuur, vogelgriep of BrexitLees meer
 
 
Nieuw voederbietras op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Nieuw voederbietras op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Vier nieuwe kuilmaÔsrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Elf nieuwe suikerbietrassen op de nationale rassenlijst Lees meer
 
 
Seizoen voorjaarsbloeiers start met week van de tulp van 16 tot 23 januariLees meer
 
 
Droogte: niet alleen naar de landbouw wijzenLees meer
 
 
Productievoorschriften gebruik niet-biologisch zaaizaad of niet-biologische pootaardappelenLees meer
 
 
Jacht van 1 juli 2020 tot 30 juni 2025Lees meer
 
 
Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) - Steunaanvragen Lees meer
 
 
Daniel Ryckmans nieuwe secretaris NEPG Lees meer
 
 
Evaluatie van de risicoís voor het leefmilieu van ggo'sLees meer
 
 
Winterprei bemesten Lees meer
 
 
Wetgevend kader betreffende de kunstmestregistersLees meer
 
 
Phytofar wint rechtszaak glyfosaat WalloniŽLees meer
 
 
Informatie over de brede weersverzekering 2021Lees meer