Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 dec 2020 14:01 

Carrefour verkoopt ‘eerlijk fruit’ van Fairebel


Carrefour lanceert in samenwerking met Fairebel een nieuw gamma appels en peren uit eerlijke handel. De retailer verkoopt ook al melk en zuivelproducten van het fairtrademerk. Andere retailers volgen (nog) niet.

Fairebel staat vooral bekend om zijn melk, die op de markt kwam in 2009. Later introduceerde het merk nog diverse andere melk- en zuivelproducten, zoals bijvoorbeeld melkcapsules voor koffie en boter. Carrefour was de eerste retailer die Fairebel-producten aanbood aan Belgische klanten.

Die samenwerking wordt nu uitgebreid met de lancering van een nieuw assortiment appelen en peren. Het gaat onder meer om Belgische Jonagold-appels en Conference-peren. Ze worden aangeboden in ecologische kartonnen verpakkingen tegen de adviesprijs van de coöperatie FairCoop. Die waakt erover dat alle spelers in de waardeketen een correcte vergoeding ontvangen voor hun werk.

“De missie van Carrefour is om het beste beschikbaar te maken voor iedereen. Daarom bevoorraden we ons zo lokaal mogelijk en werken we voor verschillende initiatieven samen met de landbouwwereld. De samenwerking met Fairebel past in deze context van nabijheid tot de agrarische wereld. Carrefour geeft voorrang aan Belgische producenten om de lokale economie te ondersteunen, de impact op het milieu te verminderen en kwaliteitsproducten te garanderen”, verklaart Pascal Léglise, directeur maatschappelijke verantwoordelijkheid, kwaliteit en duurzame ontwikkeling.

Opvallend is dat de andere grote retailers het Fairebel-fruit (voorlopig) niet in het assortiment opnemen. Zowel Delhaize als Colruyt hebben al andere duurzame samenwerkingen met lokale telers en willen die partnerships niet in gevaar brengen. “Ons eigen systeem is succesvol en onze telers zijn er tevreden over. Als we producten zouden afnemen van dit programma zouden we van onze eigen telers geen producten meer kunnen afnemen”, zegt woordvoerder Roel Dekelver in Het Nieuwsblad.

Colruyt heeft naar eigen zeggen al verschillende referenties van Jonagold-appels en Conference-peren in het assortiment, en een uitbreiding daarvan zou contraproductief werken. “We doen de deur echter niet volledig dicht en volgen dit zeker verder op om eventueel ons standpunt op termijn te herbekijken”, zegt woordvoerster Hanne Poppe.

Binnenkort zou FairCoop ook vlees op de markt brengen. Bedoeling was eigenlijk om reeds op 1 oktober te starten, maar maar dat lukte uiteindelijk niet. De coöperatie hoopt dat wel dat snel een akkoord komt, want door de sluiting van de horeca zijn de marktprijzen gedaald, stelt ze.

 



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer