Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 dec 2020 10:57 

PCA/Fiwap: aardappelproductie en huidige voorraad


Fiwap en het PCA hielden midden vorige maand een bevraging bij hun leden om zicht te krijgen op de aardappelproductie en de huidige aardappelvoorraad.
Hierbij de conclusies.

Op basis van de enquête gehouden bij 127 leden van het PCA en 81 leden van FIWAP/Carah, wordt de totale Belgische productie consumptieaardappelen voor 2020 nu geraamd op 4,3 miljoen ton. Dit is 2% minder dan vorig jaar en 3% hoger dan het vijfjarig gemiddelde.
Het totale areaal consumptieaardappelen in België komt dit jaar op bijna 97.000 ha. Dit is nauwelijks 1% lager in vergelijking met vorig jaar.
Met een areaal van 53.000 ha staat 55% van de Belgische consumptieaardappelen in Vlaanderen.
Er was wel een duidelijk verschil in evolutie tussen beide landsdelen. In Vlaanderen zagen we een daling van 3% ten opzichte van 2019 vooral omdat er heel wat minder vroege rassen werden geplant. Het overgrote deel van de vroege aardappelen is in Vlaanderen terug te vinden. Het Vlaamse areaal bewaaraardappelen evolueerde nauwelijks. In Wallonië daarentegen zag men een stijging van bijna 2% voor het areaal consumptieaardappelen.

Lagere opbrengsten door droogte/hitte en nog slechter in Wallonië
De opbrengst per hectare ligt voor de meeste rassen lager dan het vijfjarig gemiddelde. Er zijn natuurlijk verschillen tussen percelen, regio’s en rassen onderling.
Gemiddeld haalden alle rassen door elkaar (vroege + late) een opbrengst van 46,5 ton/ha in Vlaanderen en 42,6 ton/ha in Wallonië. De droogte zorgde in het zuidelijke landsdeel voor de meeste groeiremming. De gemiddelde Belgische opbrengst bedraagt over alle rassen heen 44,7 ton/ha. Dit is zeer vergelijkbaar met oogst 2019 en ligt 2,5 ton/ha onder het meerjarig gemiddelde.

Als we alle bewaarrassen samen tellen, komen we aan een productie van 4,05 miljoen ton. Tellen we daar nog de vroege rassen bij met een productie van 290.000 ton, dan komen we voor 2020 op een totale productie van 4,34 miljoen ton aardappelen. We zien vooral een sterke uitbreiding bij Fontane en grote daling bij Bintje.

De opbrengst voor Fontane ligt lager dan het meerjarig gemiddelde, maar zijn areaal blijft jaar na jaar uitbreiden. Hierdoor is ook dit jaar de Belgische productie Fontane gestegen, die komt nu op 2,22 miljoen ton. Dit is 61% meer dan het vijfjarig gemiddelde en ook 23% meer dan vorig jaar. Tegenover 5 jaar geleden is de huidige productie zelfs meer dan een verdubbeling.
28% van de totale productie werd vrij geteeld. Dit percentage schommelt over de jaren heen.
Een steeds lager areaal en een lagere Belgische opbrengst in vergelijking met voorgaande jaren zorgt ervoor dat de productie van Bintje een sterk dalende trend blijft aanhouden. Voor de oogst 2020 komen we uit op slechts 280.000 ton voor België. Amper 5 jaar geleden lag de productie nog 5 keer hoger. Ongeveer een derde werd vrij geteeld.

Het aandeel Challenger binnen de bewaarrassen lijkt in 2020 gedaald. Daarnaast is zijn opbrengst dit jaar (46,3 ton/ha) lager dan vorig jaar en ook in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde. Hierdoor ligt zijn totale productie zo’n 380.000 ton lager dan vorig jaar en nipt hoger dan het vijfjarig gemiddelde. Vooral de omvang van de vrije aardappelen bij Challenger is laag dit jaar.
Het areaal in de groep ‘andere’ bewaarrassen is gedaald in 2020. In combinatie met een ‘normale’ opbrengst per hectare komen we aan een Belgische productie (1,16 miljoen ton) die 11% lager ligt in vergelijking met oogst 2019 en 5% lager met het vijfjarig gemiddelde.

Binnen deze groep is Innovator nog een belangrijk ras (vooral in Wallonië). De totale productie van Innovator wordt geraamd op 400.000 ton (88% onder contract).

Vóór 15 november werd al bijna 0,8 miljoen ton bewaaraardappelen afgeleverd, waarvan 79% onder contract. Samen met de vroege is dit goed voor 1,09 miljoen ton. Dit is een zeer gemiddelde afzet, want vergelijkbaar met het vijfjarig gemiddelde. Wel opvallend is de beperkte afzet van vrije aardappelen, maar er zijn wel meer contracten. Dit volgt dezelfde evolutie als de productiecijfers.
Als we specifiek naar Fontane kijken, dan zien we een grotere afzet de voorbije 2 maanden in vergelijking met het vijfjarig gemiddelde omwille van de steeds grotere productie van dit ras. We zien dit vooral in de absolute cijfers. De grootste stijging is te vinden bij de contracten.
De organisatoren van de enquête merken dit jaar een snelle afzet van Innovator. Bij Challenger werden er de voorbije 2 maanden minder vrije aardappelen afgeleverd, maar wel opvallend meer contracten.

Katastrofale rooiomstandigheden

Onder de deelnemers van de enquête in Vlaanderen bleek dat op 15 november een heel klein areaal nog niet gerooid was. Niet alles is gerooid. Kopakkers en natte plaatsen in het veld worden als verloren aanzien. Maar sommige telers worden geconfronteerd met hele moeilijke en zware rooicondities.

Een hoge rooifactuur met lage aardappelprijzen en meestal ook ernstige beschadiging van het veld. Een jaar om te vergeten ...

LEES FIWAP



  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer