Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 07 jan 2021 08:16 

Seizoensarbeiders in quarantaine mogen werken


Seizoensarbeiders in de land- en tuinbouwsector die onlangs familie bezochten in een rode zone, mogen tijdens hun verplichte quarantaine toch werken. “Want het is een essentiële sector”, klinkt het bij het Algemeen Boerensyndicaat. Viroloog Marc Van Ranst betreurt dat. “Quarantaine is niet gelijk aan werken in groep.”

Voor wie terugkeert uit een rode zone geldt een quarantaine. Fysiek gaan werken is dan uitgesloten. Maar niet voor seizoensarbeiders in de land- en tuinbouwsector, zo blijkt. “Zij kunnen inderdaad tijdens hun quarantaine werken, zo is door het Overlegcomité geformuleerd in een tekst die wij kregen”, zegt Hendrik Vandamme, voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat ABS, die schat dat in totaal een paar duizend seizoensarbeiders momenteel aan de slag zijn, veel minder dan de aantallen in het voorjaar of de zomer. “De arbeiders moeten de quarantainemaatregelen wel respecteren, maar doen die quarantaine meestal op het bedrijf zelf. Dat komt omdat ze ook bijna altijd op de site zelf logeren, want de teler geeft de verblijfsaccommodatie meestal op het terrein zelf.” Daar eten ze bijvoorbeeld samen, maar hebben ze wel een aparte slaapplaats, verduidelijkt Vandamme. “Dus kunnen ze ook in quarantaine werken in groep. Wat ze dan weer niet mogen, is naar de supermarkt gaan. Dat moet gebeuren door de werkgever zo lang ze in quarantaine verblijven.”

Maar wat als de ene arbeider dan de besmetting doorgeeft aan de andere? “Dat is voor gezinnen ook het geval”, zegt Vandamme. “Net zoals daar zal iemand die positief test, ook geïsoleerd moeten worden.”

Marc Van Ranst is niet opgezet met de regel. “Zo erodeert men stap voor stap de quarantainemaatregelen”, schreef hij op Twitter. Hij noemt de regel een uitholling van de quarantainemaatregelen, verduidelijkt hij nadien. “Quarantaine is niet gelijk aan werken in groep. Het is niet de bedoeling om quarantaine in groep te beleven.”

Al is de vraag: als ze samen leven, kan het dan kwaad dat ze ook samen werken? “Pas op, dat samen leven is heel vaak niet door hun keuze he, wel omdat de omstandigheden voor seizoensarbeiders vaak zo zijn. Sommigen leven in precaire omstandigheden.”

Vandamme zegt dat de sector al aantoonde dat goed gewerkt wordt om het risico op besmetting te vermijden. “De maatregelen die al sinds de eerste lockdown gelden zijn heel strikt. Bovendien is het van belang dat de land- en tuinbouw kan blijven werken, denk maar aan de verhalen uit de bouw. Het is een essentiële sector. Planten stoppen niet met groeien, dieren moeten verder verzorgd worden, enzovoort. Je hebt nu eenmaal externe handen nodig om dat werk rond te krijgen.”

“Dan wordt inderdaad gezegd dat de sector essentieel is”, zegt Van Ranst. “Maar ik blijf het betreuren vanuit epidemiologisch standpunt.”



  Nieuwsflash
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer