Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 15 jan 2021 15:04 

Meelwormen toegelaten voor menselijke consumptie in EU


De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft meelwormen als eerste insect goedgekeurd voor menselijk voedsel. Meelwormen zijn rijk aan proteïnen, vetten en vezels. Ze werden al gebruikt in dierenvoeding. Misschien vinden we ze binnenkort ook terug in koekjes, pasta of brood. Het meelwormenonderzoek bij Inagro is de laatste jaren erg gegroeid. Het kweekproces hebben we volledig onder de knie en we maakten videolessen en kweekhandleidingen om starters op weg te helpen. Ons huidig onderzoek spitst zich toe op toepassingen ervan. Zo diepen we de optimalisatie van de kweek verder uit. Benieuwd naar meer? Schrijf je dan in voor een virtuele rondleiding in onze insectenkweekcellen of abonneer je op het thema "insectenkweek" in je Inagro-lidmaatschap.

Sinds 2018 heeft de EFSA richtlijnen voor de zogenaamde ‘novel foods’. Daarin wordt onderzocht of nieuwe, niet-traditionele voedingsmiddelen in Europa geschikt zijn voor consumptie. Meelwormen krijgen nu groen licht. Volgens een evaluatie van de EFSA vormt meelwormen eten geen probleem voor de menselijke gezondheid als bepaalde productievoorwaarden worden gerespecteerd.

Straks nog meer insecten op ons bord?

De beoordeling door de EFSA vormt een belangrijke stap in het toelatingsproces. De commissie en de lidstaten hebben uiteindelijk het laatste woord. Zij beslissen over de effectieve toelating en implementatie op de Europese markt. Naar verwachting zullen de komende jaren wellicht nog meer insecten worden goedgekeurd voor menselijke consumptie. Er werden namelijk al vijftien aanvragen ingediend voor markttoelatingen voor producten op basis van insecten. Vier van die aanvragen, onder meer voor krekels en sprinkhanen, doorlopen momenteel de laatste fases van het evaluatieproces bij de EFSA.

> Nog vragen? Bekijk de Q&A bij ‘novel food’ wetgeving inzake insecten voor humane consumptie in België.

Videolessen en handleiding voor startende meelwormkwekers

Samen met de hogescholen Vives en Thomas More maakten we zeven thematische videolessen en twee praktijkgerichte handleidingen. Inagro begeleidt ook landbouwers bij hun (gedeeltelijke) omschakeling tot insectenkweker.   > Bekijk de videoles Meelwormenkweek in de praktijk. > Bekijk de videoles Wat is de rendabiliteit van insectenkweek? > Bekijk de kweekhandleiding voor meelwormen.   Bezoek onze insectenkweekcellen   Elke maand organiseren we een digitaal bezoek aan onze onderzoeksruimtes en kweekcellen. De medewerkers van de insectenafdeling tonen een video en geven uitleg bij de insectensoorten en het kweekproces. Nadien voorzien we ruimte voor praktische vragen over insectenkweek.   > Schrijf je in voor de digitale rondleiding op 5 februari.  Onderzoek bij Inagro ontpopt zich verder   Wat lusten meelwormen? Hoe planten ze zich het snelst voort? Wat is hun effect op het milieu door de productie van emissies, zoals fijn stof? Dankzij ons jarenlange onderzoek hebben we de kweek nu volledig onder de knie en kunnen we die vragen beantwoorden.   Het komende onderzoek graaft diepter en concentreert zich bijvoorbeeld op de invloed van genetica. Bij alle andere landbouwhuisdieren zijn er verschillende rassen en wordt er een ras gekozen op basis van het doel. Bij meelwormen is elke ‘meelworm’ nog een gewone meelworm. Door ook hier genetica toe te passen kunnen nieuwe interessante eigenschappen aan het licht komen.
Dit onderzoek moet ertoe leiden dat startende kwekers én gevestigde waarden in de sector uitgedaagd worden om hun productieproces te verbeteren. Zo kunnen we bijdragen tot een duurzame, circulaire economie én wordt het financiële plaatje voor de kweker ook interessanter.


  Nieuwsflash
 
Een bib van bodembacteriŽn voor duurzame sojaLees meer
 
 
Dodelijk paardenvirusLees meer
 
 
Groen, geel, oranje of rood. In welk gebiedstype ligt mijn perceel? Lees meer
 
 
Brede Weersverzekering 2021: vraag offertes aanLees meer
 
 
Iets hogere stikstofadviezen Lees meer
 
 
Actualiteitsdebat over de aanpak van de stikstofproblematiek in Vlaanderen Lees meer
 
 
Coronacrisis Belgische aardappelindustrie: volume verwerking het laagst in 3 jaarLees meer
 
 
Verzamelaanvraag in het kader van het meststoffenbeleidLees meer
 
 
Onderzoek naar grootschalige mestfraude in Vlaanderen Lees meer
 
 
Het herstel van natte natuur Lees meer
 
 
De toestand van de Vlaamse bodemLees meer
 
 
Dewulf MH 24x-stortbunkers nieuwe optiesLees meer
 
 
Hoe denken landbouwers over beheerovereenkomsten akkerfauna Lees meer
 
 
Bosaanplant in bosgebied en niet in herbevestigd agrarisch gebiedLees meer
 
 
Betaling saldo van de premie voor de productie van vleeskalveren Ė campagne 2020 Lees meer
 
 
Windmolenprojecten - Behandeling beroepsprocedures Lees meer
 
 
Webinar ĎSuikerbieten en Cichoreií Lees meer
 
 
Teeltvrije zonelangs waterlopenLees meer
 
 
SubsidiŽring van praktijkcentra in plantaardige productieLees meer