Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 feb 2021 19:01 

Interreg 2 Zeeën programma


In een gemeenschappelijke brief stellen Vlaams minister van Economie Hilde Crevits, Nederlands staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), Frans minister Jacqueline Gourault (Cohesiebeleid) en Frans Staatssecretaris Clément Beaune (Europese zaken) luid en duidelijk: “wij begrijpen uw weerstand niet Europese Commissie, geef ruimte aan een vervolgprogramma Interreg 2 Zeeën. Zo kan de structurele samenwerking tussen Vlaanderen, Nederland en Frankrijk verdergezet worden.”

“Brexit maakt de nood aan grensoverschrijdende samenwerking in en rondom het Kanaal nog groter dan voorheen. De nieuwe externe buitengrens treft onze landen en regio's even hard als het Verenigd Koninkrijk. De COVID19 pandemie versterkt de bestaande uitdagingen op sociaaleconomisch en milieuvlak nog extra. Daarom is het zo belangrijk dat de Europese Commissie de structurele samenwerking tussen Vlaanderen, Nederland en Frankrijk via het Interreg 2 Zeeën programma verder zet.” - Hilde Crevits  

Drie stichtende EU-Lidstaten van het 2 Zeeën programma geven een duidelijk en sterk signaal aan de Europese Commissie dat zij de plannen van de Commissie niet kunnen aanvaarden voor Interreg 2 Zeeën. Het 2 Zeeën programma werd in 2006 opgezet op gemeenschappelijk initiatief van Vlaanderen, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het opzet was om een gezamenlijk ontwikkelplatform en financieringsvehikel uit te bouwen voor grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten tussen de regio’s grenzend aan en rond het Kanaal en de toegang naar de Noordzee. De projecten ondersteunen via gezamenlijke onderzoek en innovatie activiteiten de ontwikkeling van bestaande en nieuwe economische domeinen en helpen ook gezamenlijke antwoorden formuleren op klimaat uitdagingen.
 
Het voorbije decennium is het 2 Zeeën programma daarmee uitgegroeid tot dé referentie onder Interreg programma's. Het geldt momenteel als één van de meest effectieve “Interreg”-instrumenten in haar categorie met stuk voor stuk toonaangevende projecten op het vlak van mariene energie, schone technologie, kustverdediging…. om slechts enkele domeinen te noemen.

Sinds het Verenigd Koninkrijk bekend maakte niet langer te willen instappen in Interreg programma’s voor de periode 2021-2027 ziet de Europese Commissie geen toegevoegde waarde meer in een opvolgprogramma Interreg 2 Zeeën. De overblijvende stichtende landen en regio's van het 2 Zeeën programma zien dat helemaal anders en hebben dat intussen ook meermaals aan de Europese Commissie verduidelijkt. Sinds de zomer van 2020 lopen op meerdere niveaus (lokaal, provinciaal, regionaal…) initiatieven die een voorzetting van het “Interreg Twee Zeeën” programma bepleiten bij de Europese Commissie voor het tijdvak 2021-2027. Onder impuls van minister Crevits en VLAIO is dat intussen uitgemond in een brede mobilisatie van overheden en stakeholders in Vlaanderen, Nederland en Frankrijk ten gunste van het bewuste programma.
 
Ondanks diverse pleidooien en een aanzienlijke grensoverschrijdende mobilisatie van Vlaamse, Franse en Nederlandse lokale besturen en socio-economische actoren, blijft de Europese Commissie doof voor de argumenten die een voortzetting van het programma ondersteunen.
 
In een ultieme poging de Europese Commissie op andere gedachten te brengen, schakelde minister Hilde Crevits in het najaar 2020 een versnelling hoger. Ze zocht en vond snel steun bij haar Nederlandse ambtsgenoot Mona Keijzer om de krachten te bundelen en gezamenlijk een initiatief te nemen richting  de Commissie. Snel daarna vonden ze ook de steun van hun ambtsgenoten binnen de Franse regering. Samen bundelen zij nu de argumenten en het politieke gewicht van drie Lidstaten in een brief om de Europese Commissie te overtuigen van de noodzaak en meerwaarde van een vervolgprogramma Interreg 2 Zeeën.
 
Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Het gebied rondom het Kanaal blijft in Europees en  mondiaal perspectief uniek vanwege haar geografie en economisch gewicht. Het is daarom belangrijk dat onze landen en regio's kunnen blijven rekenen op een instrument op maat. Het 2 Zeeën programma beantwoordt daaraan en is een succesverhaal voor de Europese Unie. Samen met mijn ambtsgenoten kijk ik uit naar het antwoord van de Europese Commissie op onze duidelijke vraag. De investeringen van de afgelopen 15 jaren zouden daarmee veilig gesteld worden. Het zou meteen ook aantonen dat de Europese Commissie wel degelijk het specifieke en uitzonderlijke karakter erkent van de omstandigheden die de 2 Zeeën regio’s treffen.”

Meer info

Over het Interreg 2 Zeeën programma 2014-2020: https://www.interreg2seas.eu/nl/inhoud/over-het-programma

Over de toekomst van Interreg 2 Seas: https://www.save2seas.eu/



  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer