Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten

 04 mrt 2021 17:57 

De vlasmarkt


De economische vooruitzichten bij het begin van 2021 zijn iets minder alarmerend dan eind 2020 werd gevreesd ; de economische industriële activiteit blijft immers (ondanks de COVID19-onzekerheden) stand houden. Het is echter veel te vroeg om te stellen dat 2021 het jaar van de “relance” zal worden, eerder een transitie-jaar naar de relance toe!

De prestigieuze Bank of England voorspelde zeer recent dat de Britse (en Europese ?) economie begin volgend jaar terug naar een pre-COVID-niveau kan komen. Dit uiteraard op voorwaarde dat de sanitaire maatregelen goed blijven opgevolgd en dat de uitrol van het vaccinatie-programma volgens plan kan blijven verlopen.
Behalve in China blijft de kledingmarkt mondiaal moeilijk door de stop-and-go van de winkelsluitingen in Europa en de VS. Gelukkig zorgen de markten van alles wat huisdecoratie-gebonden is voor een (kleine) compensatie.

Lange vezels
De combinatie van de overgebleven voorraden lange vezels uit de oogst 2019 en deze van de slechte oogst 2020 blijven de dynamiek van de markt beheersen.
Ook wellicht reeds anticiperend op een substantieel lager Europees vlas-areaal in 2021.Zoals eerder gemeld (vorige maand) blijven de verkoopvolumes vrij normaal en is er een licht opwaartse druk op de verkoopprijzen.
Door het korte strovlas van de recente groeite 2020 zijn uiteraard ook het zwingelritme en het rendement in de meeste vlasbedrijven de-facto laag!  Nieuwsflash
 
Droogte(stress) volgens de wetenschappers: de plant tweet hoe ze zich voeltLees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag 2021 Lees meer
 
 
B3W aanwezig op het terrein Lees meer
 
 
De toekomst van onze landbouw : jong, duurzaam en innovatief Lees meer
 
 
Een duurzaamheidspremie voor een duurzaam inkomen in een duurzame vleesveehouderij Lees meer
 
 
Corona nog niet voelbaar in verkoop landbouwmachinesLees meer
 
 
Advies Brede Weersverzekering 2021 en vlasverzekering op maatLees meer
 
 
Plannen voor een maïsdoolhof? Lees meer
 
 
KB betreffende natuurlijk mineraal water en bronwaterLees meer