Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 mrt 2021 08:24 

Vleermuizen helpen Belgische fruitteelt tegen schadelijke Aziatische fruitvlieg


Uit een recent onderzoek blijkt dat vleermuizen bijdragen tot het bestrijden van schadelijke insectensoorten in de landbouw. De vleermuizen helpen om bijvoorbeeld de Aziatische fruitvlieg onder controle te houden. Natuurpunt stelt voor om het leven van vleermuizen in fruitboomgaarden met enkele aanpassingen iets gemakkelijker te maken.

Door een analyse van de keutels van gewone dwergvleermuizen in Limburgse boomgaarden, kwamen de onderzoekers van de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt, Bionet Natuuronderzoek en Proefcentrum Fruitteelt vzw (pcfruit vzw) te weten dat de Vlaamse vleermuizen veel insecten eten die schadelijk zijn voor de landbouw. Daardoor kunnen de vleermuizen helpen om plaagsoorten in boomgaarden onder controle te houden. De resultaten van het onderzoek werden recent gepubliceerd in het vleermuizen-vakblad Barbastella.

Elke dwergvleermuis kan meer dan 300 insecten per nacht vangen. De belangrijkste soort die de ze eten is de zeer schadelijke suzuki-fruitvlieg of Aziatische fruitvlieg. Deze exotische fruitvlieg werd tien jaar geleden onbedoeld ingevoerd vanuit Zuidoost-Azië en veroorzaakt naar schatting 20 miljoen euro schade per jaar. Doordat de fruitvlieg haar larven legt onder de vruchthuid van rijpend fruit, zoals kersen, frambozen, pruimen en bosbessen, is de soort erg moeilijk te bestrijden.

Natuurpunt merkt op dat vleermuizen het niet gemakkelijk hebben in Vlaanderen, ondanks hun groot nut. De meeste soorten zijn sterk bedreigd door verlies aan leefgebied, verblijfplaatsen, pesticidengebruik en nachtelijk kunstlicht. Natuurpunt stelt voor om het leven van vleermuizen in fruitboomgaarden met enkele aanpassingen iets gemakkelijker te maken.  Nieuwsflash
 
Droogte(stress) volgens de wetenschappers: de plant tweet hoe ze zich voeltLees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag 2021 Lees meer
 
 
B3W aanwezig op het terrein Lees meer
 
 
De toekomst van onze landbouw : jong, duurzaam en innovatief Lees meer
 
 
Een duurzaamheidspremie voor een duurzaam inkomen in een duurzame vleesveehouderij Lees meer
 
 
Corona nog niet voelbaar in verkoop landbouwmachinesLees meer
 
 
Advies Brede Weersverzekering 2021 en vlasverzekering op maatLees meer
 
 
Plannen voor een ma´sdoolhof? Lees meer
 
 
KB betreffende natuurlijk mineraal water en bronwaterLees meer