Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 08 apr 2021 08:49 

Milcobel verbiedt tijdelijk leden uittreding


Zuivelcoöperatie Milcobel verbiedt leden-melkveehouders tussen 5 april en 1 juli om uit te treden. Hiermee wil het bedrijf voorkomen dat de werkzaamheden worden verstoord door een teruglopende melkaanvoer. Veel leden zijn de afgelopen maanden vertrokken bij de coöperatie. Zij zijn ontevredenheid over het beleid en de melkprijs van Milcobel.

De melkprijs van Milcobel is afgelopen maand met €2,10 verhoogd. Een flinke stijging ten opzichte van de maanden ervoor. Toch heerst flink wat onrust bij de leveranciers. Onder meer doordat de Inza-fabriek in de maand maart werd gesloten. Deze leidt ertoe dat de jaarlijkse verwerking 110 tot 140 miljoen liter lager uitkomt. De reden om de fabriek te sluiten? Het realiseren van minder kosten en hogere opbrengsten.

Daarbij wordt ook aan Belgische melkveehouders getrokken door andere zuivelproducenten, waaronder Nederlandse. Hierbij valt in Belgische media met enige regelmaat de naam van A-ware, die eind vorig jaar de melkpoederfabriek van FrieslandCampina heeft overgenomen in Aalter. Ook Farmel wordt genoemd als partij die op de Belgische markt actief op zoek is naar melk.

De onrust zorgt ervoor dat veel leveranciers vertrekken. Milcobel stelt in een verklaring dat het 200 miljoen liter melk misloopt. Volgens de coöperatie resulteert dit er in dat blijvende leden niet kunnen uitbreiden. Daarom wordt het lidmaatschap opzeggen tijdelijk verboden. "Aangezien er een opzegtermijn van 3 maanden is, zouden we de gevolgen pas ergens in juli zien. Onze berekeningen tonen aan dat we dan tot 600 miljoen liter melk kunnen verliezen per jaar. Hiermee komt het verwerkingsvolume op een kritische drempel van 1 miljard."

Milcobel ondersteunt het verhaal door aan te geven dat het bezig is om hun financiële positie te verbeteren. Ook wil de coöperatie hun trouwste leden helpen om voor de lange termijn een goed perspectief te bieden. Dat perspectief wordt gegeven door middel van de financiële prestaties van de Belgische zuivelaar. "Wanneer er een grote uitloop van leden zou plaatsvinden, heeft dit zeer negatieve invloed op het hersteltraject. Ook zouden blijvende leden hierdoor benadeeld worden", aldus de coöperatie in de verklaring.  Nieuwsflash
 
Droogte(stress) volgens de wetenschappers: de plant tweet hoe ze zich voeltLees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum verzamelaanvraag 2021 Lees meer
 
 
B3W aanwezig op het terrein Lees meer
 
 
De toekomst van onze landbouw : jong, duurzaam en innovatief Lees meer
 
 
Een duurzaamheidspremie voor een duurzaam inkomen in een duurzame vleesveehouderij Lees meer
 
 
Corona nog niet voelbaar in verkoop landbouwmachinesLees meer
 
 
Advies Brede Weersverzekering 2021 en vlasverzekering op maatLees meer
 
 
Plannen voor een ma´sdoolhof? Lees meer
 
 
KB betreffende natuurlijk mineraal water en bronwaterLees meer