Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 19 apr 2021 12:55 

De toekomst van onze landbouw : jong, duurzaam en innovatief


Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) blijft een belangrijke hefboom voor de verdere verduurzaming van de land- en tuinbouw in Vlaanderen. De Vlaamse land- en tuinbouwers hebben vorig jaar voor ongeveer 700 miljoen euro nieuwe investeringen aangemeld via het Vlaamse Landbouwinvesteringsfonds, verdeeld over meer dan 17.000 projecten. Tegelijk werd vorig jaar voor 5.000 uitgevoerde investeringsprojecten Vlaamse ondersteuning voorzien voor een totaal steunbedrag van 31 miljoen euro. 80% van deze steun gaat naar investeringen die in hoge en belangrijke mate bijdragen aan de verduurzaming van de productie. Op nummer 1 staan energiebesparende investeringen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF).

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (659.6 Kb)

“Onze land- en tuinbouwers blijven niet bij de pakken zitten. Ze vinden goed de weg naar de steun die Vlaanderen toekent als ze willen starten in de sector of nieuwe investeringen plannen. De meeste steun gaat naar duurzame investeringen. Dat gaat onder meer over energiebesparing, automatisering en een verlaging van de emissie-uitstoot.”  - Hilde Crevits  

Jonge landbouwers  
Jonge landbouwers kunnen rekenen op financiële steun als ze een landbouwbedrijf willen overnemen. In 2020 werden 170 dossiers ingediend voor overnamesteun, waarvan er 166 geselecteerd werden. Er werden 128 dossiers goedgekeurd, goed voor een steunbedrag van 6,62 miljoen euro.
Bijna 7 op de 10 van de instappers vestigt zich voor zijn of haar dertigste. Het aantal instappers dat zich bij het VLIF voor een steunaanvraag aanmeldt is de afgelopen 5 jaar permanent gestegen. Dit toont aan dat het geloof en de bereidheid om te starten in de sector aanwezig is én blijft, ook bij jongeren.

Blijven investeren in verduurzaming
Onze land- en tuinbouwers zijn vorig jaar blijven investeren. Er werden 17.051 investeringen ingediend, goed voor een totaal investeringsbudget van 701 miljoen euro. Vanaf juli tot eind september was er een terugval in het aantal projecten met aanvragen voor investeringssteun, maar dat werd gecompenseerd door een toenemend aantal dossiers tegen het einde van het jaar. In totaal werden 15.733 investeringen geselecteerd voor ondersteuning.
80% van de toegekende en uitbetaalde steun ging in 2020 naar investeringen die bijdragen aan de verduurzaming van de productie. Deze investeringen kunnen rekenen op 30% steun. De top 5 ging naar investeringen in energiebesparingen (24% van de totale steun), gevolgd door investeringen voor automatisering (13%), emissie reducerende technieken (12%) en investeringen in waterkwaliteit en –kwantiteit (8%) en dierenwelzijnsinvesteringen (goed voor 5%). Daarnaast werd ook in specifieke steun voorzien voor innovatieve projecten en steun voor de agrovoedingssector.
In 2020 was het thema van de projectoproep innovatiesteun ‘circulaire economie’. Hier werd 4,17 miljoen steun voorzien voor 40 projecten. Ook in de oproep steun aan de agrovoedingssector waren ‘economische relance’ en ‘circulaire economie’ prioritaire thema’s. Hiervoor werden 19 projecten geselecteerd en werd 4 miljoen euro steun voorzien. Voorbeelden zijn verpakkingsmachines voor spruiten in 100% recycleerbare papieren zakken of de aanleg van een warmte- en CO2 netwerk bij aardbeien.

In bijlage vindt u het rapport met heel wat bijkomende informatie van de steun per provincie en per sector.



  Nieuwsflash
 
Europese Commissie sleutelt aan milieuregels GLB Lees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleidLees meer
 
 
Wijziging voorschriften voor rechtstreekse betalingen aan landbouwers GLBLees meer
 
 
Nieuwe aandeelhouder Ardo, The Nest Lees meer
 
 
Over een innovatief landbouwbeleid Lees meer
 
 
Grondwater op hoogste peil in meer dan 20 jaar in Vlaanderen Lees meer
 
 
Oproep voor een waarnemings- en waarschuwingsdienst ziekten en plagen Lees meer
 
 
Herbekijk de recente studiedagen akkerbouw over suikerbieten- en aardappelteelt Lees meer
 
 
Steun voor toepassen van niet-kerende bodembewerking Lees meer
 
 
Webinars en studiedagen Landbouw&VisserijLees meer
 
 
Verzamelaanvraag 2024 invullen kan tot en met 30 april Lees meer
 
 
VLIF-steun voor productieve investeringen (vanaf 2023) VLIF-aanvraagperiodes 2024 Lees meer
 
 
Boerenbetogingen: De boer op met JoLees meer