Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 22 jul 2021 15:25 

Vlaamse agrohandel 2020


Vlaanderen voert meer agrarisch producten uit, dan het invoert. De invoer bedroeg in 2020 32,6 miljard euro en de uitvoer 38,9 miljard euro. Het handelssaldo ligt daarmee op +6,3 miljard euro. Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische in- en uitvoer van agrarische producten bedraagt telkens 85%. Dat blijkt uit het agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij. “De agrohandel heeft de coronacrisis relatief goed doorstaan”, zegt Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (517.6 Kb)

 


 

In Vlaanderen is de agro-voedingsketen een belangrijke sector. Onze kwalitatieve voedingsproducten worden in de ons omringende landen gesmaakt. Het zijn ons land- en tuinbouwers die de basis van deze industrie vormen.  Dat resulteert in een belangrijke meerwaarde voor onze economie, waaronder voor onze havens in Antwerpen en Zeebrugge. Daarenboven staat de sector garant voor meer dan 135.000 jobs.” - Hilde Crevits  

De agrohandel is vorig jaar minder hard getroffen door de coronacrisis dan de totale Vlaamse handel: de totale uitvoer van goederen slonk in 2020 met 8%, de invoer met 10%. De agrovoedingsketen bleef als essentiële sector op volle toeren draaien, maar de vraag naar bepaalde producten verminderde, bijvoorbeeld door de gedwongen sluiting van de horeca. Sommige markten raakten tijdelijk verstoord.

Zuivelproducten blijven in 2020 onze belangrijkste producten binnen de totale agrohandel. Ze laten de hoogste in- en uitvoerwaarde optekenen. Cacaoproducten en vers vlees staan op de tweede en derde plaats bij de exportproducten en creëren beiden een fors handelsoverschot van meer dan een miljard euro. Dat laatste geldt ook voor aardappelbereidingen, bier en banketbakkerswerk. Andere sterke exportproducten zijn diepvriesgroenten en landbouwmaterieel.

Export in hoofdzaak naar Europese landen

82% van de export van agrarische producten ging naar de EU-28 landen. Nederland is de voornaamste afzetmarkt. Frankrijk volgt op korte afstand. In 2019 stond Frankrijk op de eerste plaats. Onze noorderburen zijn goed voor 7,6 miljard euro, onze zuiderburen voor 7,5 miljard euro. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk prijken op de derde en vierde plaats. De twee voornaamste niet-Europese klanten zijn de Verenigde Staten en China, grote afnemers van respectievelijk bier en vlas.

Nederland exporteert voor 9,6 miljard euro aan agrohandelsproducten naar Vlaanderen en is daarmee veruit onze belangrijkste leverancier. Daarna volgen Frankrijk en Duitsland. 27% van de geïmporteerde producten komt van buiten de EU-28.

Vlaanderen boekt het grootste agrohandelsoverschot met het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. De totale invoer uit Groot-Brittannië daalde sterk, terwijl de uitvoer stabiel bleef. Het Verenigd Koninkrijk maakte in 2020 nog deel uit van de interne Europese markt. Mogelijk speelt er een pre-Brexiteffect, een teruggang van de handel door onzekerheid over en anticipatie op een daadwerkelijke Brexit. Met Nederland, Brazilië en Ivoorkust is er een stevig handelstekort. Nederland is het enige EU-land, waarmee Vlaanderen een handelstekort heeft.

Vlaanderen is een netto-importeur van visserijproducten. De invoerwaarde lag vorig jaar op 1,6 miljard euro, de uitvoer op 882 miljoen euro.

Het positieve saldo wijst erop dat de Vlaamse agrovoedingssector toegevoegde waarde creëert. We voeren veelal onbewerkte bulkproducten in en voeren in grotere mate meerwaarde-producten uit.

De Vlaamse agrohandelscijfers zijn een weergave van de rechtstreekse in- en uitvoerbewegingen van goederen tussen twee landen op basis van gegevens van de Nationale Bank van België (NBB) en de Comext-databank van Eurostat. Van ingevoerde producten is het aandeel dat doorgevoerd wordt naar andere landen niet bekend.

 


  Nieuwsflash
 
WeersextremenLees meer
 
 
Milcobel onder de hamerLees meer
 
 
Werktuigendagen Oudenaarde: Covid Safe TicketLees meer
 
 
Over de crisis in de varkenshouderij Lees meer
 
 
Schade bij land- en tuinbouwers tgv de overstromingen van midden juli 2021Lees meer
 
 
EC waarschuwt voor bedreigingen zoals klimaatverandering Lees meer
 
 
Overtromingen juli 2021: diffuse verontreiniging van de bodemsLees meer
 
 
Pre-ecoregelingen in het GLBLees meer
 
 
Preventie van arbeidsongevallen in de land- en tuinbouwsector Lees meer
 
 
Aanhoudende onrust in de melkveesector Lees meer
 
 
Economische gevolgen van de PFOS-problematiekLees meer
 
 
Onlineverkoop voedingsproducten valt in de smaak Lees meer
 
 
Gaverbeek weer zichtbaar als groene poort tot hippodroom Lees meer
 
 
32% minder pesticiden gebruikt in 2020Lees meer
 
 
Directieraad KMILees meer
 
 
Overzicht LCG-najaarsvergaderingen 2021 Lees meer
 
 
Watersnood en overstromingen juli 2021: op weg naar erkenning als rampLees meer
 
 
Belang van optimale pHLees meer
 
 
Agrometereologisch bericht zomer 2021Lees meer
 
 
Erkende ramp droogte 15 maart - 15 september 2020: schadedossier nu indienenLees meer
 
 
Overstromingen 14-16 juli 2021 in Wallonië erkend als ramp: indienen schadedossiers Lees meer
 
 
VLM houdt verscherpte mestcontroles in 37 gemeenten Lees meer
 
 
30 september 2021 is de uiterste datum voor overdrachten van mestverwerkingscertificaten Lees meer