Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 14 okt 2021 12:27 

Plan Vlaamse Veerkracht focust op klimaatinvesteringen in de landbouw


Land- en tuinbouwers krijgen via het relanceplan Vlaamse Veerkracht de mogelijkheid om in klimaatmaatregelen te investeren. Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits moedigt land- en tuinbouwers aan om gezamenlijke projecten in te dienen rond water en droogte, duurzame energie en circulaire economie, ondernemerschap, digitalisering en innovatie. Dit alles past in de Blue Deal van de Vlaamse regering. Via 3 oproepen kunnen land- en tuinbouwers het ingeslagen pad naar een meer duurzame bedrijfsvoering versterken. Het gaat om een investering van 18 miljoen euro.

“Onze land- en tuinbouwers zijn vaak de eersten die de gevolgen van de klimaatverandering voelen. Wie bedrijven bezoekt, ontdekt al heel veel nieuwe technologieën. We stimuleren de land- en tuinbouwers om nog meer initiatieven te nemen.  Belangrijk zijn nieuwe samenwerkingsverbanden met partners binnen en buiten de land- en tuinbouw die zich richten op water en droogte, voeding en duurzame energie. Met innovatief ondernemerschap tonen onze land- en tuinbouwsector dat ze voor de weg van de duurzame bedrijfsvoering kiezen, in het belang van ons allemaal.”- Hilde Crevits  

  • Eiwitstrategie

Minister Crevits maakt 4 miljoen euro vrij voor initiatieven in het kader van de de Vlaamse eiwitstrategie 2021-2030. Denk aan de teelt van quinoa of peulvruchten. Ze stimuleert de realisatie van een duurzamere, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening in Vlaanderen en daarbuiten. Het uitbouwen van eiwitketens staat hierbij voorop, van producent tot consument. De voorstellen moeten zowel ecologisch (watergebruik, minder emissies, gezondere bodem, gezondere voeding…) als economisch (duurzaam verdienmodel) zijn. Wie samenwerkt, heeft een voetje voor. Dit moet de productie en de consumptie van lokale eiwitten bevorderen.

  • Hergebruik restwater

Minister Crevits stimuleert ook voluit het hergebruik van restwater. Ze trekt 10 miljoen euro uit voor maatregelen in de land- en tuinbouwsector die te maken hebben met uitdagingen rond toenemende waterbehoefte, dalende waterbeschikbaarheid en de principes van circulaire economie. De projecten moeten leiden tot een hoger gebruik van alternatieve waterbronnen in de land- en tuinbouwsector én verschillende sectoren verbinden om zo bij te dragen tot duurzaam, circulair watergebruik. Zo zullen de gekozen projecten niet alleen de landbouw wapenen tegen droogte, maar ook de bevoorradingszekerheid van de voedingsnijverheid garanderen.

 

  • Samenwerking en digitalisering in de land- en tuinbouwsector

4 miljoen euro gaat naar voorstellen die de samenwerking en digitalisering in de land- en tuinbouwsector versterken. Land- en tuinbouwers kunnen samenwerken met anderen in de keten, onderzoeksinstellingen, belangenorganisaties, technologieleveranciers, adviesdiensten, lokale of provinciale besturen. In deze oproep wordt gewerkt rond marktgerichtheid, het verbeteren van de positie van de land- en tuinbouwers in de voedingsketen. Ook hier zijn we op zoek naar oplossingen voor de water- en droogteproblematiek, klimaatverandering, duurzame energie en efficiënt beheer van natuurlijke hulpbronnen. Ook projecten rond digitalisering zijn mogelijk.

Tot en met 15 december 2021 kunnen land- en tuinbouwers innovatieve projecten indienen. U vindt alle informatie op de website van het Departement Landbouw en Visserij of op de webpagina   https://lv.vlaanderen.be/nl/subsidies/scholen-groeperingen-vzws-organisaties/projecten-relance-2021

 


  Nieuwsflash
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen vanaf 19/4/2024Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Koningin Mathilde stelt onrechtvaardige cacaoprijzen aan de kaak Lees meer
 
 
Doelgerichtere veredeling naar inuline-rijkere cichorei door CRISPR/Cas Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Preventieve maatregelen tegen uitbraak bacterievuur bij fruit- en bomenkweekLees meer
 
 
Milieuaansprakelijkheid mbt het voorkomen en herstellen van milieuschade Lees meer
 
 
Versoepelingen boetesysteem Mestdecreet Lees meer
 
 
Stikstofdecreet en de omgevingsvergunningen Lees meer
 
 
Gefractioneerde bemesting in aardappelen Lees meer
 
 
‘Na 10 jaar eindelijk doorbraak voor toelating kunstmestvervangersLees meer
 
 
Steeds minder antibiotica verstrekt via gemedicineerde voeders Lees meer
 
 
Groen licht voor proefstalregeling en meer rechtszekerheid voor ammoniak reducerende techniekenLees meer
 
 
Tweede prognose van de landbouweconomische rekeningen van 2023 Lees meer
 
 
PFAS in het Vlaamse drinkwater Lees meer
 
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer