Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 27 okt 2021 16:58 

Een nieuwe toekomst voor reststromen of teelten via bio-economie


Bouwen met materiaal op basis van tomatenloof of aardappelschillen? Goudsbloem telen als grondstof voor cosmeticaproducten? Textielvezels uit reststromen van melkproductie? De bio-economie biedt nieuwe mogelijkheden aan reststromen of specifieke teelten.

Wat is bio-economie?

De bio in bio-economie heeft niets te maken met biolandbouw. In de bio-economie gebruiken en hergebruiken we organisch materiaal van dieren en planten (=biogrondstoffen) om nieuwe producten te maken. Waarom? Om afval opnieuw te kunnen omzetten in biogrondstoffen, zo weinig mogelijk fossiele grondstoffen te gebruiken en zo de klimaatverandering tegen te gaan. Bekijk het filmpje over het concept bio-economie

Welke producten kan de landbouw leveren?

Als land- of tuinbouwer werkt u per definitie met organisch materiaal van dieren of planten. Die biogrondstoffen uit reststromen of specifieke teelten kunnen duurzaam verwerkt worden tot waardevolle grondstoffen. Elke toepassing moet weliswaar eerst onderzocht en uitgetest worden, maar misschien hebt u een reststroom die als basis voor nieuwe producten kan dienen. Of misschien wilt u een teelt produceren waarnaar specifiek vraag is vanuit de industrie. De bio-economie biedt dus kansen om andere bedrijfsinkomsten te realiseren.

Bekijk de reportage waarin de mogelijkheden voor de land- en tuinbouw uitgelegd worden aan de hand van een concrete case met witloofwortels. Op zoek naar mogelijke samenwerking? Neem een kijkje op B2BE-facilitator.
 

Enkele inspirerende voorbeelden  Ondersteuning

Hebt u al een idee, maar zit u met twijfels over de haalbaarheid? U kan via Kratos, raad op maat de haalbaarheid van uw idee laten onderzoeken. Ook de bedrijfsadviseurs van VLAIO kunnen u helpen uw innovatief idee verder uit te werken.

Om reststromen te verminderen of een nieuwe bestemming te geven, is er ook VLIF-steun aan investeringen in de agrovoedingsector. De huidige oproep loopt nog tot 9 november 2021. Ook de oproepen voor projectsteun voor innovaties in de landbouw en Europees Partnerschap voor innovatie (EIP) bieden steun voor toepassingen in de bio-economie.

Wilt u testen of een biogebaseerde toepassing op grotere schaal haalbaar is, dan kan dat via de piloottrajecten van VLAIO.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer