Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 nov 2021 11:23 

Minister Demir werft 10 extra milieu-inspecteurs aan


Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zal volgend jaar tien extra voltijdse milieu-inspecteurs aanwerven. De laatste jaren nam de personeelscapaciteit bij de inspectiedienst alleen maar af, maar minister Demir vindt het belangrijk om die trend te doorbreken. "Die tien extra aanwervingen zijn heel belangrijk", aldus Demir. "Het gaat bijvoorbeeld over mensen met specialisaties in heel specifieke domeinen, bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen als PFAS."

Eerder dit jaar kwam chemiebedrijf 3M in Zwijndrecht in opspraak nadat bleek dat de omgeving rond het bedrijf sterk vervuild was met de schadelijke stof PFOS. Ook de Vlaamse regering kreeg ervan langs, vooral omdat er niet eerder ingegrepen was.

In een Pano-reportage getuigden verschillende milieu-inspecteurs dat het jarenlang niet mogelijk was om vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven, zoals 3M, goed te controleren. Ze vertelden onder andere over een ernstig personeelstekort, veroorzaakt door besparingen.

Demir erkent dat de personeelscapaciteit bij de Vlaamse handhavingsdiensten sinds 2016 inderdaad in dalende lijn ging. Tijdens de vorige bestuursperiode zag de Vlaamse omgevingsinspectie 26 personeelsleden vertrekken die niet vervangen werken. Sinds Demir zelf bevoegd minister is, zijn er nog zeven personeelsleden uitgevloeid. Die dalende trend wil Demir nu doorbreken.

"Een overheid die regels maakt, die moet er ook voor zorgen dat die regels worden gecontroleerd en gehandhaafd", aldus Demir. "Die tien extra aanwervingen die vanaf volgend jaar zullen ingaan bij de milieu-inspectie zijn heel belangrijk. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met specialisaties in heel specifieke domeinen, bijvoorbeeld heel gevaarlijke en ingewikkelde stoffen zoals PFAS. Daar hebben we gespecialiseerde milieu-inspecteurs voor nodig. En die komen er dus aan."

Maar zullen 10 inspecteurs het verschil kunnen maken? Zullen op die manier wél alle bedrijven gecontroleerd kunnen worden? "Extra aanwervingen is één punt", zegt Demir. "Maar een tweede punt waar ik op inzet is dat er meer samenwerking moet zijn tussen de diensten."

"Het kan bijvoorbeeld niet dat een inspecteur Ruimtelijke Ordening inbreuken vaststelt bij een bepaald bedrijf en dat niet wordt doorgegeven aan de milieu-inspecteurs. Daarom komt er één Vlaams sanctieregister. Alle acties en alle sancties die worden uitgeschreven zullen daar voortaan in moeten komen. Zo weet men in Vlaanderen van elkaar wie al een boete heeft gehad en kan men veel gerichter gaan controleren."

 


  Nieuwsflash
 
Over de crisis in de vleessector en steunmaatregelen voor vleesbedrijvenLees meer
 
 
Transport landbouwdieren tijdens hittegolven - Naleving hitteprotocolLees meer
 
 
Onderzoek van bepaalde rassen van landbouw- en groentegewassenLees meer
 
 
Normoverschrijdingen metaldehyde in het IJzerbekken Lees meer
 
 
Boeren in China vernietigen gewassen vanwege strenge coronamaatregelen Lees meer
 
 
‘Living lab Plant’, nu ‘Living Lab Plant en Bodem’Lees meer
 
 
Interpom 2022 20.254 bezoekers herbekijk de seminarsLees meer
 
 
Over de verklaringen van de minister betreffende een aanpassing van het StikstofakkoordLees meer
 
 
Gebrek aan kader voor PFAS-emissies in de lucht Lees meer
 
 
PFAS-hotspot op Silvamo-stortplaats in KortemarkLees meer
 
 
‘Koopkrachtpremie’ voor werknemers van bedrijven die goed hebben gepresteerd Lees meer
 
 
Kust en klimaat: gids voor een gebiedsgerichte samenwerking Lees meer