Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 03 feb 2022 08:45 

Overbruggingslening corona ook voor landbouw


Vandaag heeft Vlaams minister Crevits bekendgemaakt dat er eind deze maand een nieuwe corona-overbrugging zal worden opengesteld. Belangrijk daarbij is dat ook de landbouw, en dus ook de varkenshouders, hiervan gebruik kunnen maken. Voor deze maatregel wordt voor alle sectoren samen in totaal 100 miljoen euro uitgetrokken.

In het actieplan voor de varkenshouderij zijn extra liquide middelen voor de varkenshouderij een prioriteit en het is goed dat er op dat vlak beweging komt vanuit Vlaanderen. Deze overbruggingsregeling is als eerste stap zeer welkom, maar de situatie in de varkenssector is vandaag dermate dramatisch dat we hierbij ook onze andere vragen duidelijk blijven herhalen.

In de eerste plaats vragen we extra liquiditeiten, zowel bij de verschillende overheden (Vlaanderen en Europa) als binnen de varkensketen (ketenoverleg, PORK.be). Deze middelen moeten de varkenshouders toelaten om deze moeilijke periode te overbruggen. Verder pleiten we binnen ons actieplan varkenshouderij ook voor de versnelde uitkoop van varkensbedrijven met de grootste stikstofimpact. Voorwaarde daarbij is dat dit de toekomstige taakstelling voor de varkenshouderij ook haalbaarder moet maken. Op langere termijn moet er gewerkt worden aan het robuster maken van de varkenssector, waarbij de verdere diversifiëring van de sector tot een beter verdienmodel moet leiden.

Hoe werkt het?

Via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio) zal eind deze maand een coronaregeling en een aanvraagmodule worden opengesteld die toelaat dat bedrijven, waaronder land- en tuinbouwers, een overbruggingslening kunnen aangaan bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Voor bedrijven met minder dan 50 werknemers die voldoen aan de voorwaarden is er een overbruggingslening mogelijk tot maximaal 200.000 euro aan een intrest van 1% die uitgesteld moet worden terugbetaald binnen een periode van 36 maanden waarbij men de eerste 12 maanden uitstel van terugbetaling kan bekomen. Er wordt in totaal in 100 miljoen euro voorzien voor deze maatregel, voor alle sectoren samen.

Ook toeleveranciers in de land- en tuinbouw die in een financieel moeilijke situatie terechtgekomen zijn, zullen een beroep kunnen doen op deze lening en kunnen vandaag al een beroep doen op de waarborgsystemen van PMV. Het gaat om een waarborgbeheer bij overbruggingskredieten tot 750.000 euro met een waarborg van 75% en terugbetaalbaar op 10 jaar. Ook de Gigarantregeling staat nog steeds open, ook voor de land- en tuinbouwbedrijven.
Er zal in de nabije toekomst nagegaan worden hoe, bij de hertekening van het toekomstige kader voor waarborgverlening bij overbrugging door PMV, ook de primaire land- en tuinbouwbedrijven kunnen worden meegenomen volgens een analoge regeling afgestemd op de Europese voorwaarden die van toepassing zijn.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer