Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 26 mrt 2022 07:34 

Bijzonder (werknemers-)statuut voor Oekraïners in België


Op 4 maart hebben de Europese ministers bevoegd voor migratie een bijzonder beschermingsstatuut uitgewerkt voor vluchtelingen uit Oekraïne. Personen die uit Oekraïne komen als vluchteling, moeten zich met hun identiteitsdocumenten aanmelden in het registratiecentrum in Brussel (Waterloolaan 121). Zij worden daar geregistreerd en krijgen een attest

B26 (attest van pre- registratie). Later wordt van de land- en tuinbouw aan de slag, een attest van tijdelijke bescherming afgeleverd. Met dit attest kunnen zij naar de gemeente gaan waar zij zullen verblijven. Voor diegenen die niet weten waar ze zullen kunnen verblijven, zal de overheid (Fedasil ) een verblijfplaats zoeken. In de gemeente van verblijf, dienen zij het attest B26 te tonen.

De gemeente zal eerst een bijlage 15 afleveren die onmiddellijk toegang geeft tot de arbeidsmarkt. Later levert de gemeente een Verblijfskaart A af die geldig is voor een jaar. Dit verblijf kan eventueel verlengd worden tot drie  jaar. Vanaf het ogenblik dat zij over een dergelijk verblijfsdocument beschikken, is er ook onmiddellijk toegang tot de arbeidsmarkt. Dit houdt is dat er geen vacature moet geopend worden bij de Vdab en dat er ook geen arbeidskaart moet aangevraagd worden. Deze personen kunnen dus werken in de tuinbouw zoals de onderdanen van andere E.U. landen. Zij kunnen werken in de seizoenregeling voor 100 dagen.

Er is ook de mogelijkheid om hen een contract te geven voor een bepaalde duur. Vooraleer de tewerkstelling start, zal er ook een rijksregisternummer of een Bis-nummer moeten aangevraagd worden. Er moet ook een dimona aangifte gebeuren zoals voor de andere werknemers. Een ander houdt in de vluchtelingen uit Oekraïne door deze beschermingsregeling onmiddellijk in de tuinbouw aan de slag kunnen.
Zij kunnen ook aansluiten bij de mutualiteit zodat zij verzekerd zijn voor ziektekosten. Het zal belangrijk zijn dat wij in de komende periode het arbeidsaanbod dat wij in onze bedrijven hebben, aan deze personen kunnen bekend maken. Op die manier kunnen zij zinvol werk doen en ook een inkomen verwerven.

Wat met diegenen die reeds in België waren?
Oekraïners die reeds in ons land waren en aan het werk zijn met een arbeidskaart, beschikken over een door de gemeente afgeleverde aankomstverklaring 3ter. Hun verblijf in ons land is door dit document gedekt. Zij moeten dan ook niet onmiddellijk naar het registratiecentrum in Brussel gaan. Wanneer hun tijdelijk verblijf zou aflopen, kan de gemeente een nieuwe bijlage 3ter afleveren. Personen die reeds in België waren, kunnen evenwel in aanmerking komen voor dit bijzonder statuut. Het feit dat ze reeds in België waren van voor de oorlog, is geen beletsel. Als zij ook geregistreerd worden in Brussel, krijgen zij ook een attest van tijdelijke bescherming en kunnen zij in de gemeente waar zij verblijven ook een Verblijfskaart A krijgen waardoor zij een jaar in België kunnen verblijven. Er is vanaf dat ogenblik ook geen arbeidskaart meer vereist en kunnen zij in alle bedrijven.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer