Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 mrt 2022 08:16 

Ramp overstromingen/hevige regenval juli 2021: uitbreiding nog in onderzoek VRF


In december werden 2 rampen erkend:

hevige regenval 14/15/16 juli 2021
overstromingen 14/15/16 juli 2021

Voor deze rampen kan nog een schadedossier ingediend worden tot 31 maart 2021! Er kunnen nu dus nog geen defintieve cijfers bekendgemaakt worden.

HBvL schrijft:

Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij de ministers Zuhal Demir (N-VA) en Jan Jambon (N-VA) blijkt dat Limburgse gemeenten 165 schademeldingen indienden bij het Vlaams Rampenfonds vanwege de extreme regen en overstromingen van juli 2021. Het gaat om een totaalbedrag van 6.029.221,50 euro.

Sint-Truiden is koploper, met een schadeclaim van 1.799.393 euro waarvan 300.000 euro schade aan het patrimonium. Gingelom, Heers, Hasselt en Alken maken de top vijf vol met schadeclaims van 340.000 tot 891.000 euro

Meetpunten
In de top 10 van Limburgse gemeenten met het hoogst aangegeven schadebedrag zijn er maar liefst vier die niet in aanmerking komen voor een uitkering door het Vlaams Rampenfonds: Alken, Borgloon, Heers en Herk-de-Stad. Anderzijds zijn er ook twee gemeenten erkend door het Rampenfonds die geen schadeclaim indienden. In Leopoldsburg was er geen schade door wateroverlast. Voeren zal nog voor circa 50.000 euro schade indienen.

Boudewijn Herbots (CD&V), burgemeester van het zwaar getroffen maar niet erkende Zoutleeuw in Vlaams-Brabant, vroeg zich hardop af of er wel voldoende meetpunten zijn om hevige regenval en overschrijdingen in waterlopen vast te stellen. Die metingen vormen immers de basis voor een erkenning. “In 22 van de 42 Limburgse gemeenten is een neerslagmeter aanwezig en onze provincie telt twee automatische weerstations, in Kleine-Brogel en Diepenbeek”, zegt Karolien Grosemans. “In 16 Limburgse gemeenten is er geen waterpeilmeting op onbevaarbare waterlopen en in 24 gemeenten is er geen debietmeting. Toch lijkt het niet aan de meetmethodes te liggen want een aantal gemeenten zonder meetpunten heeft toch een erkenning gekregen.”

Verwarring
De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) geeft advies aan het Rampenfonds over het waterpeil en de debietmetingen van de onbevaarbare waterlopen, het KMI over hevige regenval en het Waterkundig Labo over de waterstand in bevaarbare waterlopen. “Er zijn veel verschillen tussen de adviezen van de VMM en het KMI. Zo gaf het KMI voor Alken, Herstappe, Kortessem, Heers, Wellen en Borgloon wel een positief advies voor regenval, maar kwam er geen erkenning”, zegt Grosemans. “De VMM gaf dan weer een positief advies voor Lommel en Hechtel-Eksel, maar ook daar volgde geen erkenning uit. Beide instanties gebruiken ook verschillende sets neerslagradars.”

“Zodra één van de drie instanties vaststelt dat de norm die in het Koninklijk Besluit is opgenomen wordt overschreden in een gemeente, erkent het Vlaams Rampenfonds de schade automatisch”, zegt Kaatje Molenberghs van het Vlaams Rampenfonds. “Er is verwarring ontstaan doordat het KMI en de VMM zich niet altijd hebben gehouden aan de vastgelegde periode tussen 14 en 17 juli. Het KMI geeft bovendien ook adviezen voor hevige regenval voor de tijdspanne van 48 en 72 uur, maar het Vlaams Rampenfonds hanteert enkel de twee criteria die in het KB voorzien zijn: voor de periode van één uur en 24 uur. Dat is de verklaring waarom Alken, Herstappe, Borgloon en Kortessem niet erkend zijn hoewel ze een positief advies kregen van het KMI. Er worden stappen ondernomen om de adviezen in de toekomst eenduidiger en duidelijker te maken. Hiervoor worden samenwerkingsovereenkomsten voorbereid tussen het Rampenfonds, VMM, KMI en het Waterkundig Labo.”

“Er is geen duidelijke lijn in de adviezen en dat leidt tot heel wat verwarring bij de gemeenten en slachtoffers”, besluit Grosemans. “Ik ben tevreden dat er een grondige evaluatie komt en dat men ook het meetnet verder wil verfijnen.”

Erkende periode - uitbreiding nog in onderzoek

Sofie Scherpereel, landbouwdeskundige: "We merken op dat gedurende de hele zomer 2021 - juni, juli, augustus - op diverse plaatsen, in alle provincies, onweders en hevige regenval plaatsvond. Tot op heden is enkel de periode 14/15/16 juli 2021 onderzocht! Alle andere gemeenten en ook op andere tijdstippen waarvan, al is het ook maar één bewoner/lanbouwer, MELDING gedaan heeft, zijn nog in onderzoek op aftoetsing criteria om aan erkenning ramp te voldoen. Mevrouw Staels, adjunct directeur VRF, bevestigde dit nog vorige week. Hier zal verder werk van gemaakt worden!

 

 


  Nieuwsflash
 
Meer aardappelen nodig voor Lays chips, moeilijk met het huidige klimaatLees meer
 
 
"Wateroverlast in Voeren zal als ramp erkend worden" Lees meer
 
 
Termijnen voor registratie kunstmest worden versoepeld Lees meer
 
 
20.000 euro voor projecten goed voor landbouw én natuur Lees meer
 
 
#PlantHealth4Life Lees meer
 
 
Ontdek de korte keten tijdens de Week van de Korte Keten (18-26 mei 2024) Lees meer
 
 
Open Vld voert actie voor ggo-gewassen Lees meer
 
 
Hoe de verdere daling qua gewasbeschermingsmiddelen- en antibioticagebruik realiseren? Lees meer
 
 
137.000 ton verontreinigde PFAS-grond moet vervangen rond 3M Lees meer
 
 
Digitale en precisielandbouw in het toelatingsproces van gewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
14,6 miljoen euro voor landbouwers die in 2023 met beheerovereenkomst Lees meer
 
 
Lancering van MyGov.be op 14 mei 2024 Lees meer
 
 
Wijziging van diverse bepalingen van het Bodemdecreet Lees meer
 
 
Ontwerp decreet over dierenwelzijnLees meer
 
 
Modulaire omgevingsvergunningsprocedure Lees meer
 
 
Milieueffectrapportage: nieuw decreetLees meer
 
 
Bevordering en de toekomst van de circulaire economie Lees meer
 
 
Landbouworganisaties - SubsidiëringLees meer
 
 
Herkenning van de ziekten in wintertarwe Lees meer