Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 12 apr 2022 08:22 

Voedselprijzen wereldwijd op recordhoogte


De wereldwijde voedselprijzen zijn in maart nog eens 13 procent duurder geworden en bereiken daarmee een nieuw record. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne is één van belangrijkste oorzaken, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De index waarmee de FAO de prijsontwikkeling van een groot aantal grondstoffen voor voedingsmiddelen meet, steeg naar een stand van 159,3 punten. Dat is nog eens 13 procent meer dan de 141 punten van februari. De grafiek van de FAO die de index over de verschillende jaren vergelijkt, toont hoe scherp de voedselprijzen in de eerste drie maand van het jaar omhoog schoten.

Granen werden vorige maand ruim 17 procent duurder dan in februari. Vooral tarwe en graan voor veevoer stegen in prijs door de oorlog in Oekraïne. Dat land is samen met Rusland goed voor zo'n 30 procent van alle tarwe-export ter wereld. Van alle geëxporteerde mais komt zo'n 20 procent uit Rusland en Oekraïne. Bij de duurdere tarwe speelt ook mee dat er zorgen zijn over de oogst in de Verenigde Staten door droogte.

Toch is er ook goed nieuw voor de graanmarkt. De FAO schat dat er in 2022 784 miljoen ton tarwe zal geproduceerd worden, of een stijging met 1,1 procent ten opzichte van 2021. Daarbij zijn verliezen ingecalculeerd voor minstens 20 procent van het wintergranenareaal in Oekraïne. Vooral in Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika zijn de prognoses voor granen gunstig.

LEES

 


  Nieuwsflash
 
Geen enkele reden om de sociale bijdragen voor de zelfstandigen te verhogenLees meer
 
 
Bestrijden van voedselverspilling Lees meer
 
 
Werking van het team van gemachtigde faunabeheerders Lees meer
 
 
Gebruik van de pesticide glyfosaat Lees meer
 
 
PAS-referentie 2030 Lees meer
 
 
Restaurant Léa Linster en Maison Colette bekroond met twee Sterren in de MICHELIN Gids België en LuxLees meer
 
 
Waterbeleid Vlaanderen: droogte, overtromingsgevoelige gebieden, Lees meer
 
 
Verkenning kansrijke exportmarkten voor dierlijke mest NLLees meer