Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 11 mei 2022 11:15 

Droogte 2022, droge zomer 2020 achterna


Het is droog tot uiterst droog in Vlaanderen, en dat zo vroeg op het jaar. De VMM verwacht niet veel beterschap. Uit voorspellingen, waarover VTM Nieuws bericht, blijkt dat het nagenoeg overal in Vlaanderen extreem droog zal worden. Zie onderstaande grafiek.

Vorige maand was droger dan normaal, waarbij de bekkens van de Boven-Schelde, Dender en Demer zich als droogste regio’s aftekenden, zo blijkt uit een rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij. Er viel uiterst weinig neerslag in maart en de tweede helft van april. Het gemiddelde neerslagtotaal - vorige maand gemeten in Ukkel - is 28,4 liter per vierkante meter, veel lager dan het normale neerslagtotaal van 46,7 liter. Het gemiddelde neerslagtotaal van de voorbije drie maanden is 102,95 liter per vierkante meter, duidelijk lager dan het normale neerslagtotaal van 171,1 liter.

Het grondwaterpeil staat na de winter, rond eind maart, normaal op zijn hoogste punt en daalt dan tot eind september, maar nu gaat het veel sneller dan normaal. Uit de cijfers blijkt dat 67 procent van de meetpunten in Vlaanderen een lagere grondwaterstand heeft dan normaal, 25 procent zelfs een zeer lage grondwaterstand. Amper 30 procent van de meetpunten heeft een normale grondwaterstand.

Met de voorspelde hoeveelheden neerslag (tussen 0,6 en 8,3 liter per vierkante meter tot 14 mei) verwacht de Vlaamse Milieumaatschappij niet meteen beterschap. Op korte termijn zal het nagenoeg overal in Vlaanderen extreem droog worden. Enkel het noorden van de provincie Antwerpen zou slechts matig droog worden.

“De cijfers zijn minder goed dan vorig jaar, maar wel vergelijkbaar met de cijfers van mei 2020”, reageert minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) bij VTM Nieuws. “We zijn nu beter voorbereid, omdat we beslist hebben een pakket aan maatregelen te voorzien zoals het hergebruik van water in de industrie en infrastructuurwerken. Ook de drinkwatermaatschappijen zijn beter voorbereid. Ze garanderen dat de levering van drinkwater verzekerd is. Het is nu aan de gouverneurs om maatregelen te nemen, zoals een verbod op het oppompen van water uit waterlopen.”

Demir wijst ook op de Blue Deal die sinds 2020 op het terrein uitgevoerd wordt, ondertussen op meer dan 110 plaatsen. “Door groen-blauwe dooradering te realiseren in de bebouwde omgeving, via ontharding en vergroening, maken we gemeenten niet alleen weerbaarder tegen de klimaatverandering, het kan ook toekomstige wateroverlast voorkomen”, aldus Demir. Ze trekt de komende weken ook meer dan 20 miljoen euro extra uit om de Blue Deal uit te breiden naar 30 bijkomende gebieden in Vlaanderen.

De landbouwers beginnen deze week volop met beregenen - nu het nog kan én mag. Volgende week wordt zelfs hitte voorspeld ...

Overleg binnen de droogtecommissie

Waterinfo

In onderstaande grafiek wordt de evolutie van de eventuele droogte of het neerslagoverschot weergegeven in de tijd. De rode lijn geeft weer hoe de totale neerslaghoeveelheid van de laatste 90 dagen zich verhoudt (in percent) ten opzichte van de klimatologisch normale waarde. Het gaat om een gemiddelde voor de ganse oppervlakte van België. De groene en blauwe lijnen zijn respectievelijk: de evolutie van de natste periode van 90 dagen op dezelfde datum en van de  droogste periode van 90 dagen op dezelfde datum.

genormaliseerde index van de gecumuleerde neerslag van de afgelopen 90 dagen (SPI-3)

Op de kaartjes hieronder wordt getoond hoe de huidige en de voorspelde droogte-index zich ruimtelijk manifesteert. Er wordt gebruik gemaakt van een genormaliseerde index van de gecumuleerde neerslag van de afgelopen 90 dagen (SPI-3). De gebruikte klassen "nat / droog", "zeer droog / zeer nat" en "extreem nat / extreem droog" zijn opgesteld in verhouding tot een klimatologische referentieperiode van 1991 tot 2020 en komen respectievelijk overeen met terugkeerperiodes van 10 tot 30 jaar, 30 tot 50 jaar en meer dan 50 jaar. Voor de voorspelling wordt gebruik gemaakt van de gecumuleerde neerslag van de afgelopen 80 dagen en van de voorspelling van de gecumuleerde neerslag voor de komende 10 dagen. De voorspellingen komen van het Europese weermodel van het ECMWF.


 

Sofie Scherpereel - Landbouwdeskundige

 


  Nieuwsflash
 
Toestand wintergranen 23-24 mei 2022 Lees meer
 
 
Wijnbouwbeurs Vi-Tec 11 juni 2022 - 12 juni 2022 Lees meer
 
 
Windmolens en pocketvergisters in de Vlaamse land- en tuinbouwLees meer
 
 
Verhoogde subsidie voor de vzw Boeren op een KruispuntLees meer
 
 
Coöperaties in de korte keten en nood aan voedselgeletterheidLees meer
 
 
Vanlangenaker Fruit op Game Fair Sint-Truiden 27/28/29 mei 2022Lees meer
 
 
Met 6.776 aanvragen zijn nieuwe pré-ecoregelingen succes Lees meer
 
 
Boury wordt bekroond met drie sterren in de MICHELIN Gids België en Luxemburg 2022 Lees meer
 
 
40% geproduceerde voedsel wordt nooit geconsumeerd Lees meer
 
 
Grotere bedrijven beschikken vaker over opvolger Lees meer
 
 
45.938 personen aan het werk in de land- en tuinbouwbedrijven Lees meer
 
 
Bedrijfshoofd in landbouw is gemiddeld 55 jaar Lees meer
 
 
Wereldbank maakt 12 miljard dollar vrij om voedselcrisis aan te pakken Lees meer
 
 
Stikstofbeleid Nederland: koeien blijven uit protest in de stal Lees meer
 
 
Neerslagtekort 2022 net uit top 5 droogste jarenLees meer
 
 
The impact of Russias war on the potato industry of Ukraine Market Lees meer
 
 
Graan uit Oekraïne: “coalition of the willing”Lees meer
 
 
Gebundelde krachten voor 'welbevinden' landbouwers Lees meer
 
 
Veldkeuringen vermeerderingspercelen pootaardappelen Lees meer
 
 
Dinsdag 31 mei: uiterste wijzigingsdatum voor de verzamelaanvraag 2022 Lees meer
 
 
Vlaamse regering verlengt en verruimt mandaat PFAS-opdrachthouder VranckenLees meer
 
 
EU maakt tot 1,4 miljard euro crisishulp voor landbouw vrij Lees meer
 
 
Openbaar onderzoek van de Vlaamse PAS en het bijhorende plan-MER gestartLees meer