Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 23 mei 2022 07:55 

Vlaamse regering verlengt en verruimt mandaat PFAS-opdrachthouder Vrancken


De Vlaamse regering verlengt het mandaat van Karl Vrancken als PFAS-opdrachthouder tot eind 2022. Tegen dan moet er een versterkt PFAS-actieplan op tafel liggen. De rol van de opdrachthouder wordt ook uitgebreid. Zo moet Vrancken een aanpak voor grote werven uitwerken. Zelf dingt de opdrachthouder aan op snelle duidelijkheid over de stilgelegde Oosterweel-werf.

De Vlaamse regering stelde Karl Vrancken in juni vorig jaar aan als PFAS-opdrachthouder. Vrancken kreeg de taak de PFAS-problematiek te coördineren. Hij heeft intussen op basis van breed overleg verschillende rapporten en adviezen afgeleverd, zoals onlangs nog een tussentijds rapport waarin hij een strenger PFAS-normenkader voorstelt.


Maar het werk is niet af. De regering heeft daarom beslist het mandaat van Vrancken te verlengen tot eind 2022. Op die manier kan Vrancken meewerken aan een versterkt PFAS-actieplan dat eind dit jaar klaar moet zijn. De opdracht van Vrancken wordt ook uitgebreid.  

“Rekening houdend met het verstrengde handelingskader zal ik een aanpak uitwerken die zorgt dat andere grote werven niet opnieuw een risico op verspreiding of blootstelling aan PFAS veroorzaken”, legt Vrancken uit.

Oosterweel
De PFAS-opdrachthouder dringt ook aan op snelle duidelijkheid over de Oosterweel-werf. De grondwerken op die werf liggen intussen alweer een maand grotendeels stil na een uitspraak van de Raad van State. Volgens Vrancken is het tijd voor actie en moet “iedereen nu zijn verantwoordelijkheid nemen”.

“De mensen die in Zwijndrecht en rond de werf wonen, verdienen snel duidelijkheid: hoe zullen zij beschermd worden, wat gebeurt er met de verontreinigde grond, wat met hun tuin, wat met de voortgang van de werf?”, aldus de PFAS-opdrachthouder.

Vrancken verwijst naar een overleg van 28 april met alle betrokkenen, ook met 3M en bouwheer Lantis. “Alle stakeholders hebben zich toen bereid verklaard om mee na te denken over een oplossing. Alles ligt klaar om het overlegproces daarover van start te laten gaan”, aldus Vrancken. Wat die oplossing precies inhoudt, is voorlopig nog onduidelijk.

 


  Nieuwsflash
 
Nog te erkennen rampen 2021 Lees meer
 
 
Slim met stikstof en koolstofLees meer
 
 
Erkenning overstroming 14-17 juli 2021 als ramp: bijkomende gemeentenLees meer
 
 
Afschaffing constructie 'samengestelde landbouwer' Lees meer
 
 
Veel onzekerheden bij start nieuw aardappelseizoenLees meer
 
 
Uitkoopregeling voor varkensboeren Lees meer
 
 
Nood aan rechtszekere en rechtvaardige PAS met toekomstperspectief Lees meer
 
 
Uitbetaling basisbetaling, premie vergroening, premie jonge landbouwers, herverdelingspremie, ...Lees meer
 
 
Rampenfonds droogte 2020: veel té lang wachten op uitbetalingLees meer
 
 
Reductie van stikstof door het gebruik van zeolietLees meer
 
 
Innovatiemogelijkheden voor een bijna emissievrije landbouwLees meer
 
 
In 2022 meer zomergranen en korrelmaïs, maar minder groenten Lees meer