Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 25 mei 2022 11:22 

40% geproduceerde voedsel wordt nooit geconsumeerd


Om de voedselzekerheid te garanderen moet de Europese Unie niet meer, maar minder voeding produceren, haar consumptiepatronen aanpassen en verspilling tegengaan. Dat zegt het wereldnatuurfonds (WWF) in het rapport 'Europe eats the world' dat maandag werd gepubliceerd.

Bestanden beschikbaar voor download:
Rapport (3141.8 Kb)

De onderzoeken die werden samengebracht in het rapport leveren verschillende bevindingen op. Ten eerste stelde men vast dat, in tegenstelling tot wat ze beweert, de EU de wereld niet voedt. De EU is dan wel 's werelds grootste voedselexporteur, maar vanuit voedingsoogpunt importeert het meer calorieën en eiwitten dan dat het exporteert. Ook de voedingsexport van de EU is grotendeels afhankelijk van de invoer, zoals bijvoorbeeld van graan, maar ook meststoffen. Een verhoging van de voedselproductie in de EU is volgens het WWF dan ook geen oplossing voor de voedselzekerheid.
Daarnaast gaat het rapport ook in op voedselverspilling. Ongeveer 40 procent van het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, wordt nooit geconsumeerd, schrijft het WWF. In de EU komt dit neer op 173 kg voedselverspilling per inwoner per jaar. De verspilling doet zich vaak al voor in de productiefase, als gevolg van "structurele problemen in het voedselsysteem en contractuele verplichtingen".

"De voedselimporten en binnenlandse productie van de EU zijn fundamenteel niet duurzaam omdat ze natuurlijke hulpbronnen aantasten, ontbossing doen toenemen en visbestanden over de hele wereld uitputten", besluit het wereldnatuurfonds. Het fonds benadrukt verder de "enorme kostprijs van voedselverspilling voor ons klimaat en de biodiversiteit."

"Als reactie op voedseltekorten en prijsstijgingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, hebben sommigen gesuggereerd dat de EU milieustandaarden moet verlagen om 'de wereld te kunnen voeden'. Maar die gedachtegang is misleidend. Enkel een duurzaam voedingssysteem zal kunnen zorgen voor meer voedselzekerheid in binnen- en buitenland. De EU moet niet focussen op meer productie, maar op anders produceren en consumeren", zegt Ester Asin, directrice van het Europees beleidskantoor van het WWF.

Het wetgevend kader voor een duurzaam voedselsysteem van de EU, dat de Europese Commissie naar verwachting in 2023 zal voorstellen, moet een kantelpunt worden, stelt het wereldnatuurfonds. "De Europese Commissie mag niet langer aarzelen om doortastende maatregelen te nemen om de sociale en milieueffecten van onze voedselconsumptie te verminderen", aldus hoofdauteur Jabier Ruiz.

De wil van burgers om hun consumptie te veranderen bestaat, maar we kunnen niet alleen vertrouwen op de geïnformeerde keuzes van consumenten. Het is de rol van het voedselconsumptiebeleid om prioriteit te geven aan strategische interventies om de context waarin voedselkeuzes worden gemaakt opnieuw vorm te geven, stelt het WWF.

 


  Nieuwsflash
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Droog­te­over­leg: oppomp­ver­bod op alle onbe­vaar­ba­re waterlopen Lees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Verplicht gewasbeschermingsmiddelenregister - Overleg Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
Over PFAS regels en normenLees meer
 
 
Adviesverlening in het kader van het vergunningenbeleid Lees meer
 
 
Kritiek op het beleid van de Vlaamse RegeringLees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Landbouwers zijn volop bezig met het verduurzamen van de landbouwpraktijken Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer
 
 
Hendrik Vandamme wordt nieuwe voorzitter van CBBLees meer
 
 
Voorzichtig herstel ondernemersvertrouwen, vertrouwen in de economie op een historisch dieptepuntLees meer