Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 10 jun 2022 09:26 

glyfosaat niet kankerverwekkend


Volgens de wetenschappelijke bewijzen die momenteel beschikbaar zijn, kan de controversiële onkruidverdelger glyfosaat niet als kankerverwekkend beschouwd worden. Dat herbevestigt het advies van het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). In België is de onkruidverdelger – beter bekend als Roundup – verboden voor particulieren.

De Europese lidstaten moeten binnenkort beslissen over de verlenging van de toelating van glyfosaat in de Europese Unie. De erkenning van de onkruidverdelger loopt namelijk af op 15 december. In de aanloop naar die beslissing heeft het ECHA een advies uitgebracht waarin het haar standpunt van 2017 herbevestigt: volgens de wetenschappelijke bewijzen kan de onkruidverdelger niet als kankerverwekkend beschouwd worden.

Voor ons land verandert er alvast niets. België is namelijk strenger dan de Europese Unie en heeft glyfosaat in 2018 al verboden voor particulieren. Het mag wel gebruikt worden in de professionele land- en tuinbouw. In de meeste Europese landen is de verdelger wel voor iedereen toegelaten.

Maar voorlopig verandert er ook voor de rest van de Europese lidstaten nog niets. Het gaat immers nog maar over een advies, op basis waarvan lidstaten een geïnformeerde stemming kunnen uitbrengen. Ook de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) moet nog met een advies komen. Dat stond normaal ingepland voor deze zomer, maar is opgeschoven naar juli volgend jaar. Het ziet er dus naar uit dat ook de stemming van de lidstaten enige tijd uitgesteld wordt.

“Wij betreuren dat het ECHA zich blijft houden aan het advies van vijf jaar geleden”, zegt Geert Gommers van Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Volgens hen zitten er namelijk een aantal lacunes in het advies. “Zo is het deels gebaseerd op onderzoeksresultaten die aangeleverd zijn door fabrikanten van glyfosaat. Daarnaast zijn er ook belangrijke onderzoeken, die zeggen dat glyfosaat wel kankerverwekkend is, niet meegenomen in het advies”, zegt Gommers.

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer