Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 01 jul 2022 12:27 

Veel onzekerheden bij start nieuw aardappelseizoen


De nieuwe oogst begint op de markt te komen, terwijl al de oude nog niet is afgezet. Half mei hoopten veel telers op een einde van het seizoen met prijzen rond de 30 euro/100 kg, maar regen maakte een einde aan deze hoop. De afgelopen 4 weken hebben we een "weermarkt" gehad die een behoorlijke invloed heeft op de prijzen van de oude oogst.
Verwerkers zijn een paar weken geleden gestopt met het kopen van oude oogst, sommigen van hen verkochten zelfs contracten die ze zelf niet nodig hadden aan andere verwerkers. Kleine partijen meeleveraardappelen werden verkocht met de laatste contractleveringen.

Bestanden beschikbaar voor download:
België 2022 (70.5 Kb)

Begin van het seizoen voor nieuwe oogst

Nieuwe gewassen, of het nu het vroege zijn (voornamelijk in Duitsland en België) of hoofdoogst groeien snel en ontwikkelen zich in het algemeen goed. In de streken vanaf Blankenberge naar de Westkant van de kust toe heeft het op heden bijna niks geregend, evenmin in de Westhoek: de beregeningshaspels draaien daar vollen bak!.

De vroege rassen zijn 1 à 2 weken eerder dan normaal (met knoltellingen die minstens 25% lager zijn dan normaal) en sommige percelen laten al tekenen van veroudering zien, zeker daar waar minder regen viel en de hitte insloeg.
Menig perceel met hoofdoogst bloeide eerder dan normaal, zonder de rijen te sluiten, wat betekent dat de potentiële productie aan de lage kant zou kunnen zijn. Het effect van beregening (in DE, FR en NL waar het veel wordt gebruikt) is niet zo goed als normaal. In een aantal gebieden is minder beregend door hogere energieprijzen of door regelgeving als gevolg van droogte.
De weersschommelingen in de afgelopen periode (hete periode, hevige regenval, droogte) kunnen zeker nog invloed hebben op de uiteindelijke opbrengst en kwalitiet.

Eerste raming van het aardappelareaal in de EU-04

Het totale aardappelareaal binnen de NEPG-zone (EU-04) lijkt met 2,0% gestegen tot in totaal 507.300 ha, d.w.z. een plus van 10.100 ha. Het betreft wel een eerste globale inschatting. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is er sprake van een stijging van 0,9%. In het vroege voorjaar werd eerst nog ingeschat dat het areaal in 2022 zou afnemen, door steeds hogere productiekosten.

In een aantal gebieden is er omgeschakeld van zetmeel (in DE, FR en NL) en tafelaardappelen (in DE en FR) naar industrie.

In bijlage de oppervlakte aardappelen België in 2022.

GLB 2023 en hogere productiekosten

Het is nog lastig in te schatten wat de nieuwe GLB gaat betekenen voor de ontwikkeling van het areaal en de productie in 2023. Hoge prijzen voor tarwe, koolzaad, korrelmaïs en hogere grondhuurprijzen kunnen van invloed zijn op de toekomstige aardappelteelt. Nieuwe regelgeving, waaronder het voorstel van de EC om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2035 te halveren, kunnen ook het toekomstige aardappelareaal beperken en/of telers ontmoedigen.

Contractprijzen moeten gerelateerd zijn aan productiekosten!

Gezien de algemene stijging van de productiekosten zijn telers van mening dat de contractprijzen voor de oogst van 2023 gerelateerd moeten zijn aan deze stijgingen. De productiekosten van aardappelen – die de afgelopen 12 maanden voortdurend zijn gestegen – zullen zeker invloed hebben op het aardappelareaal en de productie in 2023.

 


  Nieuwsflash
 
Juli 2022: wereldwijd tot drie warmste julimaanden ooit gemetenLees meer
 
 
Droogte 2022: stopzetten in september van productie van sommige fabrieken?Lees meer
 
 
Droogte 2022: voorlopig geen extra maatregelenLees meer
 
 
Stikstofoverleg in Nederland mislukt Lees meer
 
 
Europees kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie Lees meer
 
 
Brandpreventie op land- en tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier Lees meer
 
 
Droogte/hitte 2022: een uitdaging voor fruitteelt 2023Lees meer
 
 
Demonamiddag mechanische loofdoding Lees meer
 
 
Hoge geleidbaarheid water vraagt nodige aandacht Lees meer
 
 
Wereldvoedselprijzen dalen fors Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2022Lees meer
 
 
Landbouwbarometer: prijs landbouwgrond stijgt minder snel dan in de afgelopen jaren Lees meer
 
 
Zaai groenbedekkers voor vergroening tijdig in Lees meer
 
 
Droogte 2022: let op de kwaliteit van het water voor beregenenLees meer
 
 
Groei van de biologische sector vertraagt in 2021 Lees meer
 
 
Saneringsovereenkomst met 3M Lees meer