Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 09 jul 2022 15:02 

Waarom verdienen onze gewassen bescherming?


De voorbije twee weken heeft Belplant, de Belgisch-Luxemburgse vereniging van de industrie van plantenbescherming, in samenwerking met FVPHouse, Fegra en Seed@Bel, stakeholders uitgenodigd op een landbouwbedrijf in Ittre. Dat was de perfecte plaats om een antwoord te geven op de vraag “Waarom verdienen onze gewassen bescherming?” en om in dialoog te gaan over veilig, voldoende, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen. Na afloop van deze veldbezoeken, was de algemene conclusie: “Alle politici zouden zo een bedrijf eens moeten bezoeken!”

Green Deal
De Europese Commissie heeft een grootschalig vergroeningsplan uitgewerkt om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken: de Europese Green Deal, waarvan de Farm-to-Forkstrategie die de agrovoedingsindustrie moet verduurzamen een onderdeel is. De vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, zoals gevraagd in deze strategie, zou gevolgen kunnen hebben op heel de voedselketen. Deze verliezen moeten worden gecompenseerd door innovatieve alternatieven en het beleid moet gebaseerd zijn op wetenschap en moet ambitieus, coherent en aanmoedigend zijn.

Interra Farm Ittre
Om deze boodschap kracht bij te zetten, organiseerden Belplant, FVPHouse, Fegra en Seed@Bel, een aantal veldbezoeken op een Interra Farm in Ittre. Het Interra Farm Network is een netwerk van demoboerderijen van Syngenta in Europa en Afrika. Vooruitstrevende telers, lokale overheden en wetenschappelijke instituten werken er samen. Het netwerk telt acht demoboerderijen in België, Portugal, Polen, Tsjechië, Italië, Hongarije en Marokko, waaronder de Interra Farm in Ittre. Dit bedrijf van 322 hectaren, werd in 1985 opgericht door Ferdinand Jolly die het nu samen met zijn zoon Christophe runt. Door demonstraties en trainingen, tonen de landbouwers dat productieve, intensieve landbouw mogelijk is en willen ze de introductie van innovatieve oplossingen voor een duurzame landbouw vergemakkelijken. Ze slagen er in om productiviteit van de vele gewassen (suikerbiet, aardappelen, maïs, bamboe, wintertarwe, spelt) te combineren met bescherming van natuurlijke rijkdommen en biodiversiteit.

Veldbezoeken
Tijdens 5 veldbezoeken konden de bezoekers (politici, partners uit de voedselketen en pers), zien wat de voordelen van gewasbeschermingsmiddelen zijn. Waarom gebruiken landbouwers gewasbeschermings-middelen? Hoe worden ze duurzaam gebruikt? Worden er middelen gebruikt in biologische landbouw? Hoe werkt de toelatingsprocedure voor middelen in Europa en in België? Het was een gemoedelijke bijeenkomst: de landbouwers stelden hun levenswerk en visie voor en politici konden onbevreesd en met open geest vragen stellen over landbouw en gewasbescherming.

Meerdimensionale oplossing
De uitdaging van de komende jaren op het gebied van voedsel kan in één vraag worden samengevat: hoe kunnen we meer doen met minder? Enkel met een meerdimensionale oplossing, waarin goed doordachte, wetenschappelijk en empirisch onderbouwde beleidsinstrumenten gecombineerd worden met een betere toepassing van de bestaande wetgeving, innovatie en verschillende teeltmethodes (biologisch en geïntegreerd), kunnen we de duurzaamheidsdoelstellingen van Europa realiseren en tegelijkertijd de voedselveiligheid waarborgen!

 


  Nieuwsflash
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Verlening opsporingsvergunning voor aardwarmte in de regio Wielsbeke aan Agristo Lees meer
 
 
Tijdelijke rationalisatie uitrijregels meer dan welkomLees meer
 
 
Open Food Conference Lees meer
 
 
De Under-Cover overkapping ook in land- en tuinbouwLees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer
 
 
Ontwerpprogramma 2023-2027 van het Federaal Reductieplan voor GewasbeschermingsmiddelenLees meer
 
 
Afschaffen constructie ‘samengestelde landbouwer’: overgangsregeling Lees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer