Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 29 jul 2022 16:01 

Aanhoudende droogte tilt de aardappelmarkt naar boven


Door het droge weer rijpen aardappelen vervroegd af: de 2 periodes hitte die we kenden de voorbije weken waren fataal. Hiermee neemt ook de stress rond de groei van de hoofdoogstrassen toe. Temeer de droogte verder doorzet, waardoor het neerslagtekort elke dag verder toeneemt ...

De vroege rassen liggen morsdood. Er is (weinig tot) geen nagroei meer te verwachten voor deze rassen. Rooiingen tonen 25-30 ton/ha aan.

Voor de halfvroege rassen, zoals Sinora, Felsina en Alegria, wordt er ook vanuit gegaan dat de verwachte tonnages niet worden gehaald. De gemiddelde opbrengst van Amora ligt na 113 groeidagen op 40 ton/ha. Het meerjaren gemiddelde bij dit aantal groeidagen bedraagt 41 ton/ha. De beregende percelen scoren normaal goed; niet-beregende liggen eronder en daar is het gewas voor 70% afgerijpt tot volledig afgestorven.

Late/bewaaraardappelen die als eerste zijn gepoot, zoals Bintje en Fontane, gaan sinds de laatste hitte ook snel achteruit. De meeste percelen in België zijn qua ontwikkeling op een niveau dat meestal eind juli wordt gehaald. De eerste helft van het groeiseizoen was redelijk normaal, behalve op de plaatsen waar het sinds maart kurkdroog blijft o.a. de kuststrook en de Westhoek.

Maar er zijn ook zorgen over de nog groene percelen. Deze hebben snel voldoende water nodig, willen de aardappelen doorgroeien. Ook wordt een goede toepassing van de kiemremmer MH steeds moeilijker. De omstandigheden voor een vlotte opname in het blad zijn niet gunstig, aangezien de vitaliteit van het aardappelgewas afneemt. De voorspellingen zijn voor de komende weken 'droogte', ook warm, dit zal ongetwijfeld tonnen kosten.

De afzet van eindproducten is goed, de industrie heeft behoefte om aardappelen in te kopen. Het droge weer maakt de stemming positief/naar boven op de termijnmarkt. Daar staat het eerst aflopende aprilcontract sinds begin deze week boven de 23 euro/100 kg. Tot dusver blijven verschillende fysieke aardappelnoteringen voor de nieuwe oogst op 20 euro/100 kg staan in West- Europese landen.

Het weer is de koopman!

Sofie Scherpereel - landbouwdeskundige

 


  Nieuwsflash
 
Gezondheidsrisico's bij Basilicumplanten door irrigatie met vervuild (oppervlakte)water Lees meer
 
 
Aanvulling lijsten van oneerlijke marktpraktijken tussen ondernemingen in de landbouwLees meer
 
 
Overstromingen van 5 - 22 november 2023 erkend als ramp: indienen dossierLees meer
 
 
Wijziging van diverse decreten over het landbouw- en visserijbeleid Lees meer
 
 
249.000 euro voor vier lokale voedselregisseurs Lees meer
 
 
hittegolven én bosbranden zullen 9 keer vaker voorkomen in Oost-Afrika Lees meer
 
 
Tien nieuwe suikerbietrassen op de Belgische rassenlijst Lees meer
 
 
Packaging: find a workable agreement for the fruit and vegetables sector Lees meer