Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2022 18:10 

Droogte 2022: grondwaterstanden verder gedaald


Door de droogte is het grondwater in Vlaanderen verder gezakt, en ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen overal sterk. Dat blijkt uit het meest recente toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Op 18% van de meetplaatsen in die waterlopen worden zelfs historisch lage veertiendaagse gemiddelde debieten gemeten.

De historisch lage debieten van onbevaarbare waterlopen situeren zich op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen en in het Dender- en het Dijlebekken. Op 53% van de meetplaatsen in heel Vlaanderen worden momenteel zeer lage en lage veertiendaagse gemiddelde debieten gemeten. Katrien Smet, woordvoerster van de VMM, zegt in ‘De Ochtend’ op VRT Radio 1 dat daardoor fauna en flora in de problemen komen.

Smet benadrukt ook dat er problemen zijn bij de bevaarbare waterlopen. “Ook daar moet men tal van maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er nog schepen kunnen blijven varen”, zegt ze. Het gaat dan om een vermindering van de captatie, het gegroepeerd door de sluizen gaan - wat leidt tot langere wachttijden - , of een diepgangbeperking van 20 centimeter op de Boven-Schelde. “We bekijken de situatie van dag tot dag, we werken vooral preventief zodat de situatie hopelijk niet erger wordt”, zegt woordvoerster Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

Volgens de meest recente cijfers van 1 augustus vertoonde ook 79 procent van de meetplaatsen voor grondwater een lage (44 procent) tot zeer lage (35 procent) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

“De situatie is ernstig en wordt nauwgezet opgevolgd”, zegt Smet. Ze benadrukt echter ook dat Vlaanderen beter gewapend is tegen de droogte dan een paar jaar terug.

Het tekort aan neerslag is vorige maand nog verder opgelopen. Dat is vooral in het westen van Vlaanderen het geval, meldt de VMM. Daar behoren de neerslagtekorten tot de vijf procent hoogste waarden ooit voor de tijd van het jaar.

Op Radio 1 zei Smet ook dat de VMM geen pieken ziet in het verbruik van water, wat vaak wel het geval is wanneer het erg warm is. “Het zou kunnen dat de mensen op hun centen letten, het leven is duurder geworden, maar misschien zijn mensen zich ook bewuster van hun eigen gedrag, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het zijn niet alleen de boeren of de industrie, we moeten het allemaal samen doen.”

Maandag is er opnieuw een bespreking van de droogtetoestand door de adviesgroep Droogte. Op korte termijn verwacht de VMM namelijk dat in het grootste deel van Vlaanderen het zeer tot extreem droog zal blijven.

 


  Nieuwsflash
 
Landbouwconjunctuur licht verbeterd ondanks natte weersomstandigheden Lees meer
 
 
Uiterste indieningsdatum en belangrijke data voor de verzamelaanvraag 2024 Lees meer
 
 
Brede weersverzekering 2024: aanvragen voor 30/4Lees meer
 
 
Overstroming van 5 - 22 november 2023 erkend als rampLees meer
 
 
Infosessies stikstofdecreet Vlaamse overheid Lees meer
 
 
Na de natte winter: eerst de spade, dan de bewerking! Lees meer
 
 
Jachtwild - Seizoenen 2021, 2022 en 2023 Lees meer
 
 
Kunstmest uitsparen Lees meer
 
 
Nederlandse boeren protesteren op 16 april in Brussel Lees meer
 
 
ILVO bouwt hoogtechnologische Feed Pilot Lees meer
 
 
Drones en AI in de strijd tegen aardappelziekteLees meer
 
 
Optimalisatie spuittechniek: tips voor duurzamer gebruik Lees meer
 
 
Plantgoedsubsidie? Dien je facturen vóór 30 april inLees meer