Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Vorig ArtikelVorig artikel Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2022 18:10 

Droogte 2022: grondwaterstanden verder gedaald


Door de droogte is het grondwater in Vlaanderen verder gezakt, en ook de debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen overal sterk. Dat blijkt uit het meest recente toestandsrapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Op 18% van de meetplaatsen in die waterlopen worden zelfs historisch lage veertiendaagse gemiddelde debieten gemeten.

De historisch lage debieten van onbevaarbare waterlopen situeren zich op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen en in het Dender- en het Dijlebekken. Op 53% van de meetplaatsen in heel Vlaanderen worden momenteel zeer lage en lage veertiendaagse gemiddelde debieten gemeten. Katrien Smet, woordvoerster van de VMM, zegt in ‘De Ochtend’ op VRT Radio 1 dat daardoor fauna en flora in de problemen komen.

Smet benadrukt ook dat er problemen zijn bij de bevaarbare waterlopen. “Ook daar moet men tal van maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat er nog schepen kunnen blijven varen”, zegt ze. Het gaat dan om een vermindering van de captatie, het gegroepeerd door de sluizen gaan - wat leidt tot langere wachttijden - , of een diepgangbeperking van 20 centimeter op de Boven-Schelde. “We bekijken de situatie van dag tot dag, we werken vooral preventief zodat de situatie hopelijk niet erger wordt”, zegt woordvoerster Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

Volgens de meest recente cijfers van 1 augustus vertoonde ook 79 procent van de meetplaatsen voor grondwater een lage (44 procent) tot zeer lage (35 procent) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

“De situatie is ernstig en wordt nauwgezet opgevolgd”, zegt Smet. Ze benadrukt echter ook dat Vlaanderen beter gewapend is tegen de droogte dan een paar jaar terug.

Het tekort aan neerslag is vorige maand nog verder opgelopen. Dat is vooral in het westen van Vlaanderen het geval, meldt de VMM. Daar behoren de neerslagtekorten tot de vijf procent hoogste waarden ooit voor de tijd van het jaar.

Op Radio 1 zei Smet ook dat de VMM geen pieken ziet in het verbruik van water, wat vaak wel het geval is wanneer het erg warm is. “Het zou kunnen dat de mensen op hun centen letten, het leven is duurder geworden, maar misschien zijn mensen zich ook bewuster van hun eigen gedrag, want we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Het zijn niet alleen de boeren of de industrie, we moeten het allemaal samen doen.”

Maandag is er opnieuw een bespreking van de droogtetoestand door de adviesgroep Droogte. Op korte termijn verwacht de VMM namelijk dat in het grootste deel van Vlaanderen het zeer tot extreem droog zal blijven.

 


  Nieuwsflash
 
Juli 2022: wereldwijd tot drie warmste julimaanden ooit gemetenLees meer
 
 
Droogte 2022: stopzetten in september van productie van sommige fabrieken?Lees meer
 
 
Droogte 2022: voorlopig geen extra maatregelenLees meer
 
 
Stikstofoverleg in Nederland mislukt Lees meer
 
 
Europees kader voor hergebruik afvalwater voor landbouwirrigatie Lees meer
 
 
Brandpreventie op land- en tuinbouwbedrijfLees meer
 
 
Wetenschappers wekken varkensorganen deels terug tot leven na dood van het dier Lees meer
 
 
Droogte/hitte 2022: een uitdaging voor fruitteelt 2023Lees meer
 
 
Demonamiddag mechanische loofdoding Lees meer
 
 
Hoge geleidbaarheid water vraagt nodige aandacht Lees meer
 
 
Wereldvoedselprijzen dalen fors Lees meer
 
 
Kerncijfers landbouw 2022Lees meer
 
 
Landbouwbarometer: prijs landbouwgrond stijgt minder snel dan in de afgelopen jaren Lees meer
 
 
Zaai groenbedekkers voor vergroening tijdig in Lees meer
 
 
Droogte 2022: let op de kwaliteit van het water voor beregenenLees meer
 
 
Groei van de biologische sector vertraagt in 2021 Lees meer
 
 
Saneringsovereenkomst met 3M Lees meer