Akkerbouw
Algemeen
Dieren
Economie
Markten
Mechanisatie
Milieu
Politiek
Tuinbouw
Veehouderij
Voeding
Inloggen
 
 
 
Klik hier om u te registreren en te abonneren
(72,60 euro per jaar)
 
Wachtwoord vergeten
Volgend artikelVolgend Artikel

 05 aug 2022 18:13 

Stikstofdossier Nederland: LTO ziet te weinig ruimte om verder te praten


Wat Sjaak van der Tak betreft biedt het kabinet te weinig ruimte om verder te praten over de stikstofaanpak. “De bal ligt bij het kabinet om het vertrouwen te herstellen,” zegt de LTO-voorzitter, die mede namens nog 7 boerenorganisaties de onvrede van de boeren op tafel legden bij het kabinet en Remkes tijdens een eerste gesprek.

Sjaak van der Tak was wel positief over de beweging die hij bij het kabinet ziet, er zijn 3 onderwerpen waar wel over te praten is: het versnellen van de legalisatie van de PAS-melders, innovatie als onderdeel van de oplossing en dat het kabinet meer wil kijken naar emissies in plaats van depositie. “Voor boeren en tuinders is het op dit moment te weinig,” aldus de LTO-voorman. Na zijn korte verklaring verliet Van der Tak het provinciehuis in Utrecht, waar het gesprek plaats vond in de statenzaal, om door te gaan naar een bijeenkomst met andere belangenbehartigers om zijn bevindingen te delen.

Excuses voor ontstane commotie
Het Kabinet heeft tijdens het eerste gesprek tussen de sector en de regering, excuses aangeboden voor de ontstane commotie over het stikstofkaartje. “Die kritiek trekken we ons aan en we willen daar dan ook verbetering in brengen,” stelt Rutte. Verantwoordelijk minister Christianne van der Wal zegt dat vanaf begin af aan beter had moeten worden uitgelegd dat boeren niet uit de kleuren van de kaart kunnen aflezen hoeveel stikstofreductie ze zelf moeten behalen. Ze baalt van de ontstane onrust hierdoor: “Ik vind het oprecht heel erg. Alle boeren in Nederland leven in onzekerheid, maar die kunnen we ook niet snel wegnemen.”

Sturing op emissies
Dat nu er in ieder geval gesproken is tussen boeren en de regering, vindt Van der Wal al positief. En het kabinet is dus bereid om mee te denken, bijvoorbeeld over hoe er meer gestuurd kan worden op emissies dan depositie van een bedrijf. Dat betekent niet dat de KDW uit de wet gaat, licht minister Van der Wal desgevraagd toe. “De KDW is nu het instrument wat we nodig hebben voor vergunningverlening. Je hebt ecologische onderbouwing nodig, dat komt voort uit depositie. Maar boeren zeggen dan: je kunt mij toch niet verantwoordelijk houden voor de plek waar stikstof neerslaag? En dat snap ik heel goed. Dus daarom gaan we kijken hoe we meer kunnen sturen op emissies.” Van der Wal noemt het een ‘gezamenlijke huiswerkopdracht’ van zowel het kabinet als de boerenbelangenbehartigers om daar verder over na te denken. Wat zowel de bewindslieden als gespreksleider Remkes betreft komt daar zeker een vervolg gesprek over. Ook zullen ze dus verder praten over innovatie als oplossingsrichting voor stikstofreductie en het versnellen van de legalisatie van PAS-melders.

De boerenorganisaties wilden van tevoren graag over de stikstofdoelen, die ze als onhaalbaar zien, onderhandelen, maar het kabinet biedt daar geen speling. “Wel gaan we beter uitleggen waarom de doelen nodig zijn,” zegt premier Mark Rutte.

Gespreksleider Johan Remkes noemde het gesprek constructief en vond het vooral positief dat alle aanwezigen ‘zonder meel in de mond’ hebben kunnen spreken. Het gesprek duurde ruim een uur langer dan vooraf gepland. “Iedereen heeft aan de orde kunnen stellen wat ‘ie wilde, er zijn ook zeker kritische noten gekraakt.” Remkes hoopt dat zijn taak als gespreksleider van de poging van het kabinet om de onrust over stikstof te verminderen, er snel op zit. “Het is van wezenlijk belang dat de huidige impasse moet worden doorbroken, verder moet worden gewerkt aan het herstel van vertrouwen tussen boeren en de regering.” Hij roemde de opstelling van beide ministers van LNV om structureel meer met boerenorganisaties in gesprek te gaan. “En dan zou het mooi zijn als de boeren ook eens iets positiefs mee naar huis kunnen nemen,” vindt Remkes.

 


  Nieuwsflash
 
Over de aanstelling van een intendant voor het Turnhouts VennengebiedLees meer
 
 
De uitdagingen in de zuivelindustrie Lees meer
 
 
Bent u landbouwer en overweegt u een beheerovereenkomst met de VLM? Lees meer
 
 
Stalmest uitrijden? Neem foto’s via LV-AgriLens als bewijs Lees meer
 
 
IGC voorspelt grotere graanproductie in 2025Lees meer
 
 
Digitale registratie gewasbeschermingsmiddelen vanaf 1/1/2026 Lees meer
 
 
Aanleg van nieuwe drainages moeten vanaf 1 juli 2025 peilgestuurd op basis van geschiktheidskaartLees meer
 
 
Gebiedsaanduiding landbouw: bijkomende subcategorie Lees meer
 
 
Hoe u optimaal voorbereiden op een GLB-controle? Lees meer
 
 
Afrikaanse varkenspest opgedoken in Duitsland op 200 km van de landsgrens Lees meer
 
 
Lydia Peeters (Open Vld) wil hoogstamboomgaarden redden Lees meer
 
 
West-Vlaanderen investeert in innovatieve stikstofoplossingen Lees meer
 
 
Waterweerbaarheid en waterveiligheidLees meer
 
 
Uitrol van emissiereducerende technieken in de veehouderij Lees meer
 
 
Bleu Deal en waterbeleidLees meer
 
 
Nieuwe Europese weersatelliet gelanceerd FLees meer
 
 
Hittegolf juli 2025: conceptnota voor nieuwe regelgeving Brede WeersverzekeringLees meer
 
 
Ana­ly­se re­cent­ste perceelsaangifteLees meer
 
 
Fedagrim maakt zich op voor AGRIBEX 2025 Lees meer
 
 
België een van de droogste regio's van Europa begin juniLees meer
 
 
Opmaak overstromingsgevaarkaarten en overstromingsrisicokaarten - Draaiboek Lees meer
 
 
Draaiboek 'Coördinatie bij waterschaarste en droogte' Lees meer
 
 
Vlaanderen is goed voor ongeveer 7% van de Europese in- en uitvoer van agrarische producten Lees meer
 
 
15 landen bouwen samen de gemeenschappelijk Europese landbouw- dataspace Lees meer
 
 
Aardappelverbruik in Belgiën in 2024Lees meer